Πολιτικη & Οικονομια

Οι δύσκολες μέρες της μοναξιάς

«Με σύμμαχο εσένα» ήταν το προεκλογικό –και εφήμερο– σύνθημα της ΝΔ

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 266
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Με σύμμαχο εσένα» ήταν το προεκλογικό –και εφήμερο– σύνθημα της ΝΔ μόλις πριν από ένα μήνα. Καθώς το καλοκαιράκι τρέχει με... φόρους και οι  υπολογισμοί για το τι θα κάνει η κυβέρνηση με την οικονομία, κυρίως από το φθινόπωρο, δίνουν και παίρνουν, η γυμνή αλήθεια φανερώνεται: Ο «βασιλιάς» έχει ξεμείνει από συμμάχους! Κοινωνικά αλλά και πολιτικά η ΝΔ περνάει, θέλοντας και μη, σε μια φάση απέραντης  μοναξιάς. Η απώλεια 1.300.000 ψήφων στις Ευρωεκλογές φαίνεται ότι ήταν μόνο αυτό που φαινόταν με γυμνό μάτι. Τα άλλα τώρα αποκαλύπτονται...

Η ΝΔ θυμίζει ολοένα το άσμα «Μαμά, γερνάω». Αν ψήφιζαν σήμερα οι νέοι μέχρι 24 χρόνων, τότε το κυβερνών κόμμα μετά βίας θα ξεπερνούσε το 20%. Αντίθετα στις μεγάλες ηλικίες η ΝΔ σαρώνει, καθώς περίπου ο ένας στους δύο την προτιμά. Με άλλα λόγια το κόμμα γερνάει, και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, συμβάλλοντας όχι στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος αλλά, αντίθετα, στη διατήρηση των πιο αναχρονιστικών του στοιχείων –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι γνώρισμα μόνο για το κόμμα της ΝΔ, καθώς και τα άλλα παραδοσιακά σχήματα κάνουν ό,τι μπορούν για μια «γερασμένη» τάξη πραγμάτων.

Η ΝΔ χάνει τα πλεονεκτήματα που διατηρούσε στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο» – αν και σήμερα ακόμα δεν συμφωνούν όλοι στην παράταξη τι ακριβώς εννοεί ο κομματικός ποιητής με τον όρο αυτό. Πάντως, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στο χώρο των μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων, τα ποσοστά που συγκεντρώνει είναι κάτω από το μέσο όρο στην πρόθεση ψήφου που καταγράφει.

Πολιτικά η ΝΔ καταγράφει αρνητικά ρεκόρ στην απομόνωσή της. Tο κοντέρ των μετακινήσεων από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ έχει πλέον μηδενιστεί. Αντίθετα, γράφει τρελά νούμερα σε ό,τι αφορά τις απώλειες που έχει το κυβερνών κόμμα προς το ΛΑΟΣ, με ποσοστά της τάξης του 8%.  Αυτή η απώλεια προς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη είναι που προκαλεί νευρική κρίση σε ηγετικά στελέχη της παράταξης, με αποτέλεσμα άλλοι να ρίχνουν το «ανάθεμα» στο ΛΑΟΣ και άλλοι να εξακολουθούν να πιστεύουν στην εξίσωση «ΝΔ + ΛΑΟΣ = γαλαζο-μπλε διακυβέρνηση για πολλά  χρόνια».

Αλλά και η χαμένη ευκαιρία της αλλαγής φρουράς σε κυβέρνηση και κόμμα μετά την ήττα των Ευρωεκλογών έχει –κατά ορισμένα μάλιστα στελέχη της ΝΔ– να κάνει με το έλλειμμα πολιτικών εφεδρειών που αναζητούνται πια με το φανάρι εντός των κομματικών τειχών. Πράγματι, η ΝΔ εξακολουθεί πέντε χρόνια μετά να κυβερνά με τη γενιά στελεχών που σήκωσε το βάρος της αντιπολιτευτικής δράσης πριν από το 2004. Η είσοδος νέων φιλόδοξων στελεχών –ποιων;– στα υψηλότερα υπουργικά κλιμάκια θα ανέτρεπε ισορροπίες, εσωκομματικά μορατόριουμ και «λυκοφιλίες» που απαρτίζουν σήμερα το πλέγμα της γαλάζιας ηγεσίας.

Με τέτοια υλικά πώς είναι δυνατόν η ΝΔ να διεκδικήσει το στόχο της αυτοδυναμίας; Αστεία πράγματα, καθώς όλο και περισσότεροι μιλούν για το σενάριο της «αξιοπρεπούς ήττας», δηλαδή να έρθουν δεύτεροι με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Βουλευτής της ΝΔ, βεβαίως, σχολίαζε πως «με στόχο την ήττα δεν μαζεύεται στρατός σε μια μάχη»... Κάποιοι που βλέπουν τον εφιάλτη μιας πρωτόγνωρης συρρίκνωσης να πλησιάζει –μαζί με τις προβλέψεις για το πότε θα γίνουν εκλογές– εισάγουν καινά δαιμόνια. Ο υπουργός Άμυνας Β. Μεϊμαράκης προτείνει τώρα να υιοθετήσει ο Κ. Καραμανλής τη «γραμμή Σαρκοζί». Δηλαδή, να κάνει ανοίγματα τόσο προς το ΛΑΟΣ όσο και προς το Κέντρο, ώστε να σπάσει τα δεσμά της πολιτικής απομόνωσης που προαλείφονται. Όπως δηλαδή ο Γάλλος  πρόεδρος στρίμωξε με νέες πολιτικές τον αρκοδεξιό Λεπέν και παράλληλα έβαλε στην κυβέρνησή του τον ανηψιό του μακαρίτη σοσιαλιστή ηγέτη Μιτεράν, έτσι να κάνει και ο πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι η κουβέντα για τις ρεζέρβες στη ΝΔ μόλις άρχισε και ο εκνευρισμός δεν λείπει. Ας είναι καλά τα μελτεμάκια, που αμβλύνουν κάπως τα πάθη. Για λίγο...  

 palikar@otenet.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ