- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αφηγήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνηκε και υπήρξε επιτυχημένη. Η δεύτερη όμως κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκρίνεται τώρα μόνο με τον εαυτό της
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να επικαιροποιήσει το αφήγημα και να δώσει το σήμα για μια επανεκκίνηση πριν είναι αργά
Στον έκτο χρόνο πια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ολοένα και περισσότερο αρχίζει και θυμίζει τις κυβερνήσεις Σημίτη.
Με όχημα το αφήγημα του «εκσυγχρονισμού», ο Σημίτης είχε μια καλή πρώτη τετραετία, πολιτεύθηκε με σοβαρότητα εμπνέοντας ένα ευρύτερο ακροατήριο που έφτανε μέχρι τις παρυφές της κεντροδεξιάς, έθεσε τις βάσεις για την εξυγίανση της οικονομίας, ξεκίνησε τα μεγάλα έργα, μείωσε ελλείμματα και χρέος και προετοίμασε τη χώρα για την ένταξη στην ευρωζώνη, πράγμα που πέτυχε αργότερα, όπως επίσης πέτυχε και την ένταξη της Κύπρου.
Ο Μητσοτάκης στην πρώτη τετραετία με αφήγημα το «αξίζουμε καλύτερα» ενέπνευσε επίσης πολύ κόσμο πολύ πέραν των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, διαχειρίστηκε πολλαπλές κρίσεις αποτελεσματικά, νοικοκύρεψε την οικονομία, έφερε επενδύσεις, μείωσε εντυπωσιακά το χρέος, μείωσε την ανεργία, ξεκίνησε νέα μεγάλα έργα, ψηφιοποίησε πολλές υπηρεσίες του κράτους, αναβάθμισε γεωπολιτικά την Ελλάδα με τις αμυντικές συμφωνίες και τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ισχυροποίησε τις ένοπλες δυνάμεις, μείωσε δραστικά τις μεταναστευτικές ροές σε Έβρο και Αιγαίο, για να μείνουμε στα πιο σημαντικά.
Σημίτης και Μητσοτάκης επιβραβεύτηκαν στις εκλογές που ακολούθησαν την πρώτη τους τετραετία με άνοδο μάλιστα των ποσοστών τους, πράγμα πρωτοφανές στη Μεταπολίτευση και κάτι που δεν πέτυχαν ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Παπανδρέου.
Τα πράγματα όμως άρχιζαν ν’ αλλάζουν.
Το αφήγημα του «εκσυγχρονισμού» στη δεύτερη θητεία Σημίτη άρχισε να ξεθωριάζει, εμβληματικές μεταρρυθμίσεις όπως η αναμόρφωση του ασφαλιστικού βρήκαν τοίχο στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησαν εσωκομματικές γκρίνιες, ξέσπασαν σκάνδαλα διαφθοράς, κατέρρευσε το Χρηματιστήριο μετά από μια εκρηκτική άνοδο που αποδείχθηκε φούσκα, κεντρώοι ψηφοφόροι άρχισαν να λοξοκοιτάζουν προς τον νεότερο Καραμανλή που υποσχόταν «επανίδρυση του κράτους».
Ο Σημίτης, σε μία πολύ αμφιλεγόμενη διαδικασία, έδωσε τελικά το δαχτυλίδι στον Γιώργο, οι εκλογές παρ’ ολα αυτά χάθηκαν. Ήταν η ώρα του Καραμανλή.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και τη δεύτερη θητεία και ο Κυριάκος.
Παρά τη μεγάλη νίκη και τις δικαιολογημένες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, λόγω κυρίως των εκτεταμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ακολούθησε μια περίοδος αδράνειας, υπήρξαν καρατομήσεις και αποπομπές, υπήρξαν κρίσεις και φυσικές καταστροφές που δημιούργησαν ερωτηματικά ως προς τη διαχείριση, μέτρα που εξαγγέλθηκαν όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία και ο νόμος για τις διαδηλώσεις που παρέμειναν γράμμα κενό, η αξιολόγηση στο Δημόσιο που παραπέμπεται στις καλένδες, το μεταναστευτικό που χειροτερεύει, η ψηφιοποίηση που φρενάρισε, και με αφορμή τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, και οι Σαμαράς και Καραμανλής που ξεκίνησαν μανιάτικο.
Οι ιστορικές ομοιότητες είναι εντυπωσιακές.
Παρά την ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, τα οποία φυσικά αναμένουμε να δούμε, παρά το νέο ποινικό κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών, παρά τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας με την επιστολική ψήφο, παρά τη νέα αξιοκρατική διαδικασία επιλογής στελεχών στη δημόσια διοίκηση, η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, ότι -ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές- σταμάτησε ξαφνικά η παραγωγή πολιτικής και έδωσε τη θέση της στη διαχείριση, ότι η κυβέρνηση έχασε την ικανότητα να διαμορφώνει την ατζέντα και παρακολουθεί κάπως αμήχανα τις εξελίξεις που διαμορφώνονται πλέον κατά κανόνα ερήμην της.
Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνηκε και υπήρξε επιτυχημένη, μεταξύ άλλων γιατί συγκρίθηκε με την καταστροφική πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ. Και η σύγκριση ήταν συντριπτικά υπέρ της.
Η δεύτερη όμως κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκρίνεται τώρα μόνο με τον εαυτό της. Αυτόν της πρώτης δηλαδή τετραετίας. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια και η κυβερνητική του θητεία είναι απλά μια κακή ανάμνηση.
Η στρατηγική όμως, όπως φαίνεται, δεν προσαρμόστηκε και το «ναι αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ…» κούρασε και δεν πουλάει πια, όταν κυβερνάς 6 σχεδόν χρόνια.
Πρόκειται για το γνωστό σύνδρομο που λέγεται και «κατάρα της δεύτερης τετραετίας»;
Επικράτησε φοβικότητα για να μην προκληθούν περαιτέρω Καραμανλής και Σαμαράς;
Κυριαρχεί αλαζονεία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε τουρλουμπούκι και η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη;
Είναι προβληματική η επικοινωνιακή διαχείριση;
Δεν υπάρχει «πάγκος» και πολιτικό προσωπικό που να είναι διατεθειμένο να αναλάβει πολιτικό κόστος για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τρέξουν;
Πιθανότατα όλα τα παραπάνω. Ένα πάντως είναι σίγουρο.
Ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να επικαιροποιήσει το αφήγημα και να δώσει το σήμα για μια επανεκκίνηση πριν είναι αργά. Το κενό στην αντιπολίτευση δεν θα υπάρχει εσαεί καθώς η φύση γενικώς απεχθάνεται τα κενά. Και η πολιτική επίσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
H ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.