Πολιτικη & Οικονομια

Γεραπετρίτης: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Βαλκανικής με μια προϋπόθεση

Παρεβρέθηκε στη Διαβαλκανική Σύνοδο που πραγματοποιείται στα Σκόπια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Γ.Γεραπετρίτης: H Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών της Βαλκανικής, με την προϋπόθεση αυτές να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να τηρούν τις συμφωνίες

Εκπρόσωποι 13 χωρών συμμετέχουν σήμερα στη Διαβαλκανική Σύνοδο που πραγματοποιείται στα Σκόπια. Το «παρών» δίνει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία φέτος διεξάγεται στα Σκόπια βρίσκεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μία Σύνοδος, η οποία στοχεύει στην περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων και που έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Αθήνα καθώς αφενός είναι το πρώτο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, αφετέρου στα Σκόπια βρίσκεται και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ουδείς μπορεί να αγνοήσει ότι η παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σε με τέτοια Σύνοδο στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι σχέσεις με τις νεοκλεγμένες αρχές της χώρας είναι τεταμένες εξαιτίας των παλινωδιών από την πλευρά των Σκοπιών όσον αφορά την erga omnes χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας.

Ούτε ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται εδώ και καιρό σε χαμηλό βαρομετρικό εξαιτίας της υπόθεσης του εκλεγμένου πλέον ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη.

Γεραπετρίτης: Οι χώρες της Βαλκανικής να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να τηρούν τις συμφωνίες

«Προσήλθα σήμερα στα Σκόπια, στη Σύνοδο της Διαβαλκανικής, κομίζοντας ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και φιλίας προς όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα, εξάλλου, ήταν από τις επισπεύδουσες χώρες για τη συγκρότηση της Διαβαλκανικής, όπως επίσης ήταν και η χώρα εκείνη, η οποία στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 επέσπευσε το όραμα για μια Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής σε μία περίοδο πολύ υψηλών προκλήσεων, με δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Βεβαίως – και αυτό τόνισα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης – η πρόοδος αυτή θα πρέπει να εξελίσσεται στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες είναι τυπικές και αφορούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την πιστή τήρηση όλων των διεθνών συνθηκών και την απαρέγκλιτη συμφωνία με όλα όσα έχουν υπάρξει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Δίκαιο, όπως επίσης βεβαίως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η πορεία προς την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχιστεί και η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα σταθούν δίπλα στις χώρες αυτές με σεβασμό στη δημοκρατία, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και με την ελπίδα η Ευρώπη να καταστεί η ευρύτερη οικογένεια όλων των κρατών».

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τομή '74: Η θεμελίωση της πιο ανθεκτικής δημοκρατίας που έζησε ποτέ το ελληνικό κράτος
Τομή '74: Η θεμελίωση της πιο ανθεκτικής δημοκρατίας που έζησε ποτέ το ελληνικό κράτος

Μια καταβύθιση στο παρελθόν που μας επιτρέπει να δούμε ποιοι είμαστε αλλά και ποιοι θέλουμε να γίνουμε βάσει των επιτευγμάτων και των δυνατοτήτων μας.

Έρχεται τελικά η εξαήμερη εργασία;
Έρχεται τελικά η εξαήμερη εργασία;

Όπως έγινε γνωστό, μόλις το 0,076% των επιχειρήσεων υπέβαλαν αίτηση και ταυτόχρονα πληρούσαν τα κριτήρια για την υπαγωγή στον νόμο. Αίφνης, όλοι αυτοί που κινδυνολογούσαν το προηγούμενο διάστημα, εξαφανίστηκαν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.