- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέτρο Ιωαννίδη, γιατί είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές;
Ο πολιτικός αναλυτής της AboutPeople μάς δίνει το στίγμα της προεκλογικής περιόδου
Ευρωεκλογές 2024: Ο Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής της AboutPeople, μιλά στην ATHENS VOICE για το περιορισμένο ενδιαφέρον των πολιτών και την αποχή
Τέσσερις ημέρες και λίγες ώρες απομένουν μέχρι οι κάλπες των Ευρωεκλογών 2024 να ανοίξουν και να αναδείξουν τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους 21 νέους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή για την επόμενη 5ετία. Μαζί με τις προτιμήσεις σε επίπεδο προσώπων, η συζήτηση θα ανοίξει και για τα ποσοστά των κομμάτων. Μεγάλο ζητούμενο, βέβαια, αποτελεί η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις δείχνουν αυξημένη αποχή σε σχέση με την αντίστοιχη στις ευρωκάλπες του 2019.
Λίγο πριν την εκπνοή της προεκλογικής περιόδου, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί απευθύνουν τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες τους και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές οργώνουν γειτονιές και στέκια νέων, ζητήσαμε από τον πολιτικό αναλυτή της AboutPeople, Πέτρο Ιωαννίδη, να συμπυκνώσει σε λίγες φράσεις τον παλμό της - έως σήμερα - εκλογικής αναμέτρησης.
Πέτρος Ιωαννίδης: «Περιορισμένο το ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές»
Για τον κ. Ιωαννίδη είναι ξεκάθαρο ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές είναι περιορισμένο. «Υπάρχει έλλειψη αγωνίας για τη μάχη της πρώτης θέσης. Τα κόμματα - ειδικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - κάνουν επικοινωνία με το βλέμμα τους στραμμένο στο εσωτερικό και όχι τόσο στο ευρωπαϊκό διακύβευμα. Και κάτι ακόμα: βλέπουμε πολύ Tik Tok από κόμματα και υποψηφίους ευρωβουλευτές, τις περισσότερες φορές χωρίς μεγάλη επιτυχία θα έλεγα». Πράγματι, σχεδόν κάθε υποψήφιος ευρωβουλευτής προσήλθε στις προεκλογικές συζητήσεις έχοντας στο portofolio του ένα γεμάτο προφίλ στο Tik Tok, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει τους νέους.
Ο Πέτρος Ιωαννίδης εκτιμά ότι ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα παίξουν όχι μόνο το ποσοστό της συμμετοχής των εκλογέων στις Ευρωεκλογές, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής. «Θυμίζω ότι στις Ευρωεκλογές του 2019 είχαμε συμμετοχή 58,7%, άλλα πρώτον συνέπεσαν με τις Αυτοδιοικητικές και δεύτερον έλαβαν χαρακτήρα εθνικών επειδή απείχαν σχεδόν 4 χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε ψηφίσει. Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 η συμμετοχή έφτασε στο 53,7%. Για φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα είναι χαμηλότερη».
«Τα κόμματα πολιτεύονται σαν να έχουμε εθνικές εκλογές»
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δημοφιλή πρόσωπα που βρίσκονται στα Ευρωψηφοδέλτια έχουν «πάρει κεφάλι» έναντι άλλων συνυποψηφίων τους. Ο κ. Ιωαννίδης εκτιμά ότι η δημοφιλία δεν θα είναι το μόνο κριτήριο των ψηφοφόρων για την επιλογή ευρωβουλευτών. «Οι δημοφιλείς υποψήφιοι έχουν το προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους γιατί τους γνωρίζουν οι ψηφοφόροι. Η μια, τεράστια εκλογική περιφέρεια τους ευνοεί», σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής και εξηγεί: «Οι καμπάνιες της ΝΔ και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονα επικεντρωμένες στα πρόσωπα των ηγετών τους. Τα κόμματα πολιτεύονται σαν να έχουμε εθνικές εκλογές, αλλά με δεδομένο ότι οι σκληρές κομματικές ταυτίσεις ανήκουν στο παρελθόν είναι λογικό τα πρόσωπα να έχουν αυξημένο ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων».
Πάντως, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στον χώρο της κεντροαριστεράς «ή και να το θολώσουν περαιτέρω». Παράλληλα, κρίνει ότι η δημοσκοπική άνοδος της Ελληνικής Λύσης δεν φαίνεται ότι αποτελεί έκπληξη. «Οι ευρωεκλογές ως αναμέτρηση δεύτερης τάξης ευνοούν τις εκπλήξεις. Ωστόσο, αν έψαχνα την έκπληξη, θα το έκανα για τα μικρότερα κόμματα».
Κάποιοι εκτιμούν ότι η προεκλογική περίοδος για τις Ευρωεκλογές αναλώνεται σε διαξιφισμούς «εσωτερικής κατανάλωσης». Όπως για παράδειγμα, η συζήτηση για το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Θα διαμορφώσει αυτή η συζήτηση το κριτήριο επιλογής προσώπων και κόμματος στις κάλπες της Κυριακής; Ο Πέτρος Ιωαννίδης απαντά ότι όλα επηρεάζουν. «Ειδικά όταν απουσιάζουν τα ευρωπαϊκά θέματα από την ατζέντα και όπως λέτε τα κόμματα αναλώνονται σε διαξιφισμούς εσωτερικής κατανάλωσης. Θα πρέπει να έχουμε όμως υπόψη μας, ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να ακούσει προτάσεις, να καταλάβει πως θα αλλάξει η ζωή τους. Έχει κουραστεί μετά από μια δεκαετία πόλωσης και τοξικής αντιπαράθεσης».
Πόσο διαφορετικό είναι τελικά το διακύβευμα των εκλογών για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; «Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει τον πήχη στο 33% που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2019, ο κ. Κασσελάκης ελπίζει να ξεπεράσει το 20% όπως έχει πει σε πολλές ομιλίες και ο κ. Ανδρουλάκης να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του και να είναι δεύτερο κόμμα. Την Κυριακή θα κάνουν το ταμείο», καταλήγει ο Πέτρος Ιωαννίδης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Τέσσερα F-16, ATR-72, CN-235 και UAV πέταξαν στο Αιγαίο – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου και συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητά συμπλήρωση υπογραφών και γνωμοδότηση του ΝΣΚ για να προχωρήσει θεσμικά η διαδικασία
«Η επίθεση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της καλώς εννοούμενης κριτικής» δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Επικοινωνία με τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΑΕ για εξελίξεις και επαναπατρισμό Ελλήνων
Παρέμβαση για Κύπρο, επαναπατρισμό Ευρωπαίων και ανάγκη διπλωματίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
Ο Κ. Βελόπουλος με επιστολή του ζητά παραπομπή Φλώρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής - Ο ανεξάρτητος βουλευτής απαντά με δική του εκδοχή
Τέσσερα drones κατευθύνθηκαν προς Κύπρο και Ελλάδα – Η κυβέρνηση παραπέμπει στον Δένδια
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την αμυντική συνδρομή που παρέχει η Ελλάδα στην Kύπρο
Απτόητος απάντησε ότι «δεν έχουμε συνηθίσει να γλείφουμε σόλες παπουτσιών και γόβες πρεσβευτών»
Τι αναφέρουν τα πορίσματα των κομμάτων
Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Μια χαμηλού κόστους αλλά υψηλής απόδοσης μεταρρύθμιση που μπορεί να αλλάξει το τοπίο της έρευνας
Η στάση του Ισπανού πρωθυπουργού στην επίθεση των ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον Ιράν μπορεί να είναι «σωστή» ή «λάθος» αναλόγως του αποτελέσματος. Όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.