Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών: Πώς ψηφίζουν τα ελληνικά αντισυστημικά κόμματα από το 2004 έως το 2023
Η ψήφιση των νόμων της ΕΕ από το ελληνικό κοινοβούλιο
Τα αντί-ευρωπαϊκά κόμματα στην Βουλή: Η ψήφιση των νόμων της ΕΕ από τα ελληνικά κόμματα
Με χαμηλά ποσοστά ψηφίζονται οι νόμοι της ΕΕ από τα αντισυστημικά κόμματα στην Ελληνική Βουλή , σύμφωνα με το κείμενο πολιτικής «Τα αντί-ευρωπαϊκά κόμματα στην Βουλή» που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
Στο κείμενο αναλύεται ο βαθμός που κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης υπερψηφίζει ή καταψηφίζει τους νόμους που περιέχουν κυρώσεις Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Tα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης
Από το 2004 έως το 2023, από τα 15 κόμματα που έχουν βρεθεί στην αντιπολίτευση:
- Τη μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της ΕΕ σημείωσε το Ποτάμι υπερψηφίζοντας το 87%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 75,9%, η ΝΔ με 74,4% και το ΛΑΟΣ με 66,7%.
- Τη μικρότερη νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της ΕΕ σημείωσε το ΚΚΕ με 2%, ενώ ακολουθούν η ΧΑ με 6%, το ΜέΡΑ25 με 10,5% και η Ελληνική Λύση με 11,1%.
Όσον αφορά τη νομοθετική στάση των κομμάτων στα νομοσχέδια της ΕΕ σε σύγκριση με τη στάση τους στο σύνολο των νομοσχεδίων:
- Το ποσοστό στο οποίο το Ποτάμι υπερψήφισε τα νομοσχέδια της ΕΕ είναι κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο απ’ ό,τι στο σύνολο των νομοσχεδίων, ενώ ακολουθούν το ΛΑΟΣ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων.
- Το ποσοστό στο οποίο η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε τα νομοσχέδια της ΕΕ είναι 19 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο απ’ ό,τι στο σύνολο των νομοσχεδίων, ενώ ακολουθούν οι Σπαρτιάτες, η Πλεύση Ελευθερίας και οι ΑΝΕΛ.
Τα κόμματα που χαρακτηρίζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία ως αντισυστημικά (λαϊκιστικά, αντι-φιλελεύθερα, ευρωσκεπτικιστικά) σημειώνουν σημαντικά χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση στο σύνολο των νομοσχεδίων σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κόμματα, και επιπλέον σημειώνουν ακόμα χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της ΕΕ.
Το κείμενο πολιτικής «Τα αντί-ευρωπαϊκά κόμματα στην Βουλή» βασίζεται στα δεδομένα του Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης και στην έρευνα «The conflict between government and opposition on EU bills: Analyzing the legislative consensus of opposition parties in the Greek Parliament from 2004 to 2023», η οποία παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο «The Future of European integration: Challenges and opportunities for the European democracy ahead of the 2024 EP elections».
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών «European Studies» (ESIS) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το Κέντρο Μελέτης της Πολιτικής (Cevipol) του Université Libre de Bruxelles (U.L.B.).
Με αφορμή τη δημοσίευση του Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού από το ινστιτούτο Timbro και το Δίκτυο Epicenter, καθώς και το κείμενο πολιτικής του ΚΕΦΙΜ για την ανθεκτικότητα του λαϊκισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διοργανώνει την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00 στο Ξενοδοχείο Amalia Hotel Athens (Αμαλίας 10 Αθήνα) συζήτηση σχετικά με τις τάσεις ανόδου των λαϊκιστικών κομμάτων εν όψει των Ευρωεκλογών, τα προβλήματα που προκύπτουν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Στο πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης θα συμμετέχουν οι:
Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ
Γιώργος Τσούμας, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Γιάννα Τζανιδάκη, Υποψήφια Ευρωβουλευτής Κόσμος (Βολτ Ελλάδας)
Συντονίστρια Πάνελ: Μαρία Αστερίου, Δημοσιογράφος στο One Channel
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.