Πολιτικη & Οικονομια

Ευρωεκλογές 2024: Οι ποινές που ισχύουν για όσους δεν ψηφίσουν

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική ψήφο στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
καλπη, χερι, φακελος
Στις φετινές ευρωεκλογές η ψήφος είναι υποχρεωτική © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική ψήφο στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Τι αναφέρει ο νόμος για όσους δεν ψηφίσουν

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών 2024 την Κυριακή 9 Ιουνίου. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει από τις 07:00 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 19:00 το απόγευμα.

Ευρωεκλογές 2024: Υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Σημειώνεται πως η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική παρά το γεγονός ότι αρκετοί είναι οι πολίτες που επιλέγουν να απέχουν, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από τα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Το Σύνταγμα προβλέπει ποινές για όσους ψηφοφόρους δεν το ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους. Η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Τι αναφέρει όμως ο νόμος για εκείνους που δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:

«Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ.5 του Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ.26/2012).

Κατ`εξαίρεση η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν είναι υποχρεωτική για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό (άρθρο 117 παρ. 2 του π.δ.26/2012)».

Ευρωεκλογές 2024: Δείτε το εκλογικό σας τμήμα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει πλέον η δυνατότητα οι ψηφοφόροι να δουν το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν με βάση τη διεύθυνση της κατοικίας τους. Η τελευταία ενημέρωση που έγινε περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29/02/2024 καθώς επίσης και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι τις 30/4/2024.

Δείτε ΕΔΩ που ψηφίζετε

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

  • έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο)
  • είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας
  • δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.