Πολιτικη & Οικονομια

Eurovision Debate: Η τηλεμαχία των κορυφαίων υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ερωτήσεις σε κρίσιμες θεματικές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Eurovision Debate: Η τηλεμαχία των πέντε κορυφαίων υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Από την αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μεταδίδεται το Eurovision Debate, η τηλεμαχία των πέντε κορυφαίων υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Οι Ursula von der Leyen, Nicolas Schmit, Terry Reintke, Sandro Gozi και Walter Baier θα απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα δεχθούν για έξι θεματικές: Οικονομία και θέσεις εργασίας, Άμυνα και ασφάλεια, Κλίμα και περιβάλλον, Δημοκρατία και ηγεσία, Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική, Καινοτομία και τεχνολογία. Πρόκειται για ένα debate που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές. Οι πέντε υποψήφιοι θα μιλήσουν στα αγγλικά, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας σε 24 γλώσσες. 

Δείτε live το Eurovision Debate

Πώς η αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου μετατράπηκε σε στούντιο για το σημερινό Eurovision Debate

Η EBU και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσαν στη δημοσιότητα ένα time-lapse βίντεο από τις εργασίες που έγιναν στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου το ημικύκλιο να μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο στούντιο για τη διεξαγωγή του debatee. 

Από το πρώτο Eurovision Debate μέχρι σήμερα

Eurovision Debate αποτελεί πλέον θεσμό. Διοργανώνεται από την EBU και είναι η τηλεμαχία μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων που διεκδικούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Το πρώτο Eurovision Debate πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2014. Η Ιταλίδα δημοσιογράφος και διευθύντρια του Rai News24 Monica Maggioni συντόνισε τη συζήτηση με τον Conor McNally του RTÉ ως συμπαρουσιαστή της. Το 2019 μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 15 Μαΐου 2019 με συντονιστή τους τηλεοπτικούς παρουσιαστές Markus Preiss, Émilie Tran Nguyen και Annastiina Heikkilä. Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης συζήτησης, έπρεπε να εξεταστούν τα ακόλουθα ζητήματα: μετανάστευση, ανεργία, ασφάλεια, κλιματική αλλαγή και ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση αφορούσε περισσότερο τον κοινό κατώτατο μισθό, τον ευρωπαϊκό φόρο επιχειρήσεων, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Ευρώπη. 

Η σειρά με την οποία οι υποψήφιοι παίρνουν τον λόγο αποφασίζεται με κλήρωση που γίνεται κάποιες ημέρες πριν από τη συζήτηση. Το Eurovision Debate χρησιμοποιεί επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πυροδοτήσει τη συζήτηση μεταξύ των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, σχετικά με θέματα σχετικά με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας τρίτος παρουσιαστής παρακολουθεί τις συζητήσεις στο Διαδίκτυο και τις μεταφέρει στους δημοσιογράφους στη σκηνή, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.