Πολιτικη & Οικονομια

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το επεισόδιο ξυλοδαρμού στη Βουλή

Κάνουν λόγο για φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας και περιφρόνηση των ακροδεξιών μορφωμάτων για το κοινοβούλιο

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά το περιστατικό ανάμεσα σε Κωνσταντίνο Φλώρο και Βασίλη Γραμμένο

Για το περιστατικό ξυλοδαρμού που σημειώθηκε σήμερα μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου – επεισόδιο κατά το οποίο ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο, πήραν θέση τα κόμματα της Βουλής καταδικάζοντας τη βίαιη συμπεριφορά του πρώη βουλευτή των Σπαρτιατών.

Να σημειωθεί ότι στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έστειλε στο Αυτόφωρο τον Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος οδηγείται, πλέον, στα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής βάσει του άρθρου 157 του Ποινικού Κώδικα για Βία κατά πολιτικού σώματος ή της Κυβέρνησης, ενώ ο κ. Γραμμένος οδηγείται στο νοσοκομείο.

Παύλος Μαρινάκης: Φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας

«Τα όσα συνέβησαν στην Βουλή σήμερα είναι απαράδεκτα και αχαρακτήριστα και δεν συνάδουν με το Δημοκρατικό πολίτευμα. Βουλευτές μετέτρεψαν σε ρινγκ χώρους του Κοινοβουλίου και αρχηγός κόμματος απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, βουλευτές, προειδοποιώντας τους να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα. Οι βιαιοπραγίες, οι πρακτικές των άκρων και η χυδαία ρητορική λαϊκισμού, μας γυρίζουν σε εποχές που η χώρα έχει αφήσει πίσω της ανεπιστρεπτί και η κοινωνία έχει συνολικά απορρίψει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Οφείλουμε, ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία να στεκόμαστε απέναντι -και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε- σε όλες αυτές τις λογικές που οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού. Είμαστε απέναντι στη βία, απέναντι στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας, απέναντι σε τραμπουκισμούς και απειλές», κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Το περιστατικό καταδεικνύει την περιφρόνηση των ακροδεξιών μορφωμάτων για το κοινοβούλιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένου, από τον πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών», Κωνσταντίνο Φλώρο, έξω ακριβώς από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

«Το πρωτοφανές και αδιανόητο αυτό περιστατικό καταδεικνύει την περιφρόνηση των ακροδεξιών μορφωμάτων για το κοινοβούλιο και υπενθυμίζει εμφατικά τον κίνδυνο που συνιστά για τη Δημοκρατία μας η ανοχή στη ρητορική μίσους και τον τραμπουκισμό. Εντός και εκτός Βουλής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει ότι «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να υψώσουν τείχος αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι στις προκλήσεις των ακροδεξιών που θέλουν να μετατρέψουν σε ζούγκλα τη Βουλή και την ελληνική κοινωνία».

Oλόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένου, από τον πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών», Κωνσταντίνο Φλώρο, έξω ακριβώς από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.


Το πρωτοφανές και αδιανόητο αυτό περιστατικό καταδεικνύει την περιφρόνηση των ακροδεξιών μορφωμάτων για το κοινοβούλιο και υπενθυμίζει εμφατικά τον κίνδυνο που συνιστά για τη Δημοκρατία μας η ανοχή στη ρητορική μίσους και τον τραμπουκισμό. Εντός και εκτός Βουλής.

Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να υψώσουν τείχος αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι στις προκλήσεις των ακροδεξιών που θέλουν να μετατρέψουν σε ζούγκλα τη Βουλή και την ελληνική κοινωνία».

Βελόπουλος: Αδιανόητο, μειράκια του βίου της πολιτικής, να συμπεριφέρονται με βία

Σχολιάζοντας το επεισόδιο, ο κ. Βελόπουλος θεώρησε «αδιανόητο, μειράκια του βίου της πολιτικής, να συμπεριφέρονται με βία ως προβατόσχημοι λύκοι. Δικαιολογίες μπορεί να βρει ο καθένας όσες θέλει [...] Ξέρετε ποια η διαφορά του ανθρώπου από τα υπόλοιπα ζώα; Τα ζώα αν τα πειράξεις μπορεί να αντιδράσουν. Ο άνθρωπος όμως διαφέρει στο μυαλό, την κρίση και τη λογική, που κάποιοι δεν διαθέτουν εδώ μέσα, δυστυχώς».

Στίγκας: Πολύ τραγικό και απαράδεκτο περιστατικό

«Πολύ τραγικό και απαράδεκτο περιστατικό. Το καταδικάζουμε απερίφραστα» δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας αναφορικά με την επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης, στη Βουλή.

«Καταδικάζουμε την κάθε μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται. Ιδίως σε αυτό τον ιερό χώρο που τον σεβόμαστε και αγαπάμε. Συμφωνούμε με τον κ. Τασούλα ώστε να μην υπάρχουν τέτοια άθλια περιστατικά εδώ μέσα» υπογράμμισε.

Νέα Αριστερά: Να αποκλειστεί το φασιστικό μόρφωμα των Σπαρτιατών από τις εκλογές

Ο εκπροσώπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλου δήλωσε τα εξής:

«Ως εδώ. Να αποκλειστεί το φασιστικό μόρφωμα των Σπαρτιατών από τις εκλογές. Ενώ πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και αναμένονται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης τόσο για την ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές, όσο και για την ίδια τη νομιμότητα της παρουσίας του εν λόγω κόμματος στην ελληνική Βουλή, η κατάσταση εκτραχύνεται.

Το επεισόδιο ξυλοδαρμού του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου από τον ανεξάρτητο πλέον αλλά εκλεγμένο με τους «Σπαρτιάτες» Κωνσταντίνο Φλώρο δεν είναι πρωτοφανές. Αντίθετα, θυμίζει τα έργα και τις ημέρες της πάλαι ποτέ Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Ο τσαμπουκάς, η βία, η χυδαία και προκλητική συμπεριφορά δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αυθόρμητα περιστατικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο η άκρα δεξιά και ο φασισμός προβάλλουν προς την κοινωνία μια εικόνα δύναμης και αντισυστημικότητας.

Τα προοδευτικά και δημοκρατικά κόμματα οφείλουν κάτι περισσότερο από την απερίφραστη καταδίκη τέτοιων συμβάντων.

Οφείλουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, πρωτίστως πολιτικά, να προστατεύσουν τη δημοκρατία και να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς και των ιδεών της στην ελληνική κοινωνία.

Να μην είναι ούτε το κοινοβούλιο, ούτε η κοινωνία μας πεδίο δράσης για την ακροδεξιά και τα φασιστικά μορφώματα.

Ως εδώ. Η Νέα Αριστερά συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις της στον αγώνα αυτό και περιμένει η σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει το φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών» από τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο από τις εργασίες της Βουλής - Αίτημα για άρση ασυλίας

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αντέδρασε στην επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνου Φλώρου, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο, ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια ότι αποπέμπεται για 15 μέρες από τις εργασίες της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας είπε ότι αυτή η ποινή είναι «χάδι», αλλά το δικαιολόγησε αφού όπως είπε «αυτό προβλέπει ο κανονισμός».

Να σημειωθεί πως ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών θα παραπεμφθεί επίσης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ θα ζητηθεί και η άρση ασυλίας του για να αντιμετωπίσει τις ποινικές συνέπειες της πράξης του.

Το επεισόδιο μεταξύ Φλώρου και Γραμμένου

Η επίθεση με γροθιές στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο από τον πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών» και νυν ανεξάρτητο, Κωνσταντίνο Φλώρο, σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4).

Άλλοι βουλευτές προσπάθησαν να σταματήσουν τον Κωνσταντίνο Φλώρο ο οποίος μετά τη γροθιά που έριξε επιχείρησε να φύγει από την ολομέλεια.

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος επιτέθηκε με γροθιές σε βουλευτή του Βελόπουλου μέσα στη Βουλή © Eurokinissi

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το συμβάν οφείλεται σε «κόντρα» των δύο βουλευτών.

Στην σημερινή ολομέλεια της Βουλής έχει τεθεί προς συζήτηση το αίτημα άρσης της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου έπειτα από μήνυση του πατέρα του βουλευτή Φλώρου σχετικά με ανώνυμους λογαριασμούς στο twitter που τον καθυβρίζουν.

Την ώρα που ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λυσης, Χήτας, ανακοίνωσε ότι ειναι υπέρ της άρσης ασυλίας τονίζοντας πως «ο κ. Βελόπουλος με τη μήνυση», ο κ. Φλώρος είπε ότι «αυτό θα το κρίνει το δικαστηριο».

Κατόπιν ακολούθησε αντίδραση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, οι οποίοι άρχισαν να βρίζουν χυδαία των Κωνσταντίνο Φλώρο. Πηγές, δε, αναφέρουν πως ο Βασίλης Γραμμένος είπε προς τον ανεξάρτητο βουλευτή «εσένα θα σου γαμ... τη μανούλα, θα σε στειλω φυλακη με βραχιολακια» και τον Κωνσταντίνο Φλώρο να του απαντά «έλα έξω να μου τα πεις».

Ακολούθως, οι δυο τους συναντήθηκαν στο περιστύλιο με τον Κωνσταντίνο Φλώρο να πιάνει από τον γιακά τον Βασίλη Γραμμένο και να τον πετάει κατω.

Οι εικόνες από την επίθεση

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος επιτέθηκε με γροθιές σε βουλευτή του Βελόπουλου μέσα στη Βουλή © EUROKINISSI
Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος επιτέθηκε με γροθιές σε βουλευτή του Βελόπουλου μέσα στη Βουλή © EUROKINISSI
Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος επιτέθηκε με γροθιές σε βουλευτή του Βελόπουλου μέσα στη Βουλή © EUROKINISSI

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος επιτέθηκε με γροθιές σε βουλευτή του Βελόπουλου μέσα στη Βουλή © Eurokinissi