Πολιτικη & Οικονομια

Μαρία Σπυράκη στην ATHENS VOICE: «Φυσικά και υπάρχουν πολιτικοί - influencers»

Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια διεκδικεί μία ακόμη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μαρία Σπυράκη στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ευρωεκλογές 2024: Η Μαρία Σπυράκη στην ATHENS VOICE © European Union 2024 - Source : EP / Ale CONRADO

Ευρωεκλογές 2024: Συνέντευξη της Μαρίας Σπυράκη στην ATHENS VOICE

Η Μαρία Σπυράκη κρατά στα χέρια της την τελευταία τοποθέτηση τής τρέχουσας θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περπατά γρήγορα προς το καφέ που έχουμε δώσει ραντεβού στο κτήριο Louise Weiss στο Στρασβούργο και προσπαθεί να προλάβει όλες τις υποχρεώσεις της πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Εκεί, την περιμένουν έξι πυκνές εβδομάδες με συναντήσεις, περιοδείες και στόχο στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να εκλεγεί ξανά ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024: Η Μαρία Σπυράκη στην ATHENS VOICE

«Έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από την πρώτη φορά που ως δημοσιογράφος κλήθηκα να παρακολουθήσω και να περιγράψω Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες», εξομολογείται στην ATHENS VOICE η Μαρία Σπυράκη, στην πρώτη ερώτηση που της απευθύνω. «Οι πρώτες εμπειρίες είχαν μέσα τους δέος και περιέργεια, αγωνία για την ανίχνευση μιας ακόμη πληροφορίας μπροστά στα μεγάλα γεγονότα και πολύ πολύ πείσμα για να καταφέρω να έχω επαρκείς απαντήσεις για τους πολίτες που με παρακολουθούσαν στην τηλεόραση. Τώρα είναι αλλιώς. Δοκιμάστηκα στην ευρωπαϊκή σκηνή, ξέρω τη δουλειά του συνομοθέτη και του διαπραγματευτή και κυρίως έχω την πείρα να μην χτυπάω το χέρι στο μαχαίρι αλλά να εργάζομαι να αποσυρθεί το μαχαίρι από το τραπέζι. Στην Ευρώπη έμαθα ότι ο "συμβιβασμός" είναι ο τρόπος να προχωράμε μπροστά. Εδώ έμαθα να ασχολούμαι με την αλήθεια του άλλου, για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί».

Μαρία Σπυράκη: Ο απολογισμός για τα πέντε χρόνια στην Ευρωβουλή που έγινε βιβλίο

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μαζί με τον προεκλογικό της αγώνα, «τρέχει» και η παρουσίαση του βιβλίου της «Βιωσιμότητα και Ανθεκτικότητα. Δύο πυλώνες της πολιτικής για τη ζωή μας», που αποτελεί τον προσωπικό της απολογισμό για τα πέντε χρόνια που πέρασε στην Ευρωβουλή. «Είχα την ευκαιρία να αναλάβω εμβληματικά νομοθετήματα που καθορίζουν την πολιτική της ΕΕ για την ενέργεια, το περιβάλλον και την προστασία του καταναλωτή και αυτός είναι ο λόγος που προχώρησα σε ένα γραπτό απολογισμό δουλειάς - βιβλίο», απαντά η Μαρία Σπυράκη στην επισήμανση ότι άλλοι συνάδελφοί της αρκέστηκαν στο να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους μέσω μίας απολογιστικής εκδήλωσης. «Η Στρατηγική της ΕΕ για το Μεθάνιο, το δεύτερο ισχυρό ρύπο του θερμοκηπίου, φέρει την υπογραφή μου. Δεν είχα πότε φανταστεί πως θα συμμετείχα στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, εκπροσωπώντας την ΕΕ ως εισηγήτρια της Στρατηγικής, όπου και συμφωνήθηκε η Παγκόσμια Δέσμευση για τη μείωση του μεθανίου κατά 30% ως το 2030. Δύο χρόνια αργότερα στο Ντουμπάϊ στην COP28 ήμουν πάλι στην ομάδα της ΕΕ και παρουσιάσαμε την πρώτη παγκόσμια νομοθεσία για το μεθάνιο. Εισηγήθηκα τη Στρατηγική για τα Βιώσιμα Χημικά, και τον Κανονισμό CLP που ρυθμίζει την προστασία όλων μας από καρκινογενείς και πιθανά καρκονογενείς ουσίες, ο οποίος ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα και θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο στην κοινή αγορά 450 εκ Ευρωπαίων. Είναι τόσο τιμητικό να γίνεσαι ψηφίδα μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία της υγείας των πολλών, για τις δουλειές που αγωνιζόμαστε μα κρατήσουμε στην Ευρώπη, για τον πλανήτη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας». 

Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια Μαρία Σπυράκη με τον Επίτροπο αρμόδιο για το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς, Βιργίνιους Σινκεβίτσιους
Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια Μαρία Σπυράκη με τον Επίτροπο αρμόδιο για το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς, Βιργίνιους Σινκεβίτσιους

Μοιάζει - πολλές φορές - οι ψηφοφόροι να μην γνωρίζουν το έργο των Ευρωβουλευτών που εξέλεξε η χώρα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι πράγματι έτσι; Η Μαρία Σπυράκη απαντά ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να μάθει τι κάνει ο κάθε ευρωβουλευτής μέσα από τον επίσημο ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στις 9 Ιουνίου εκλέγουμε τα πρόσωπα που θα εργαστούν για τη νομοθεσία που επηρεάζει τη ζωή μας από την ποιότητα του αέρα μέχρι την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και από τα δικαιώματα των ευάλωτων μέχρι τις εμπορικές συμφωνίες. Το 80% της νομοθεσίας που εφαρμόζουμε αποφασίζεται στην ΕΕ με το Ευρωκοινοβούλιο στο ρόλο του συνομοθέτη», σημειώνει η ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια, Μαρία Σπυράκη, την Επίτροπο  αρμόδια για την Ενέργεια, Καντρι Σίμσον
Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια, Μαρία Σπυράκη, την Επίτροπο αρμόδια για την Ενέργεια, Καντρι Σίμσον

Η αρνητική δημοσιότητα και η «Υπόθεση Σπυράκη»

Το Qatargate και η εμπλοκή της Εύας Καϊλή, όσο και η καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ελλάδα. Η Μαρία Σπυράκη έζησε από κοντά, ως ευρωβουλεύτρια, τις δύο υποθέσεις και εκτιμά ότι εκείνη την περίοδο «μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά». Όπως λέει στη συνέντευξή της στην ATHENS VOICE, «κάθε υπόθεση είναι τελείως διαφορετική. Και οι δύο υποθέσεις βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Ήταν μια δύσκολη περίοδος αρνητικής δημοσιότητας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που σκίασε τη φήμη του θεσμού και προκάλεσε κύμα αρνητικής δημοσιότητας για τους ευρωβουλευτές ανεξαρτήτως χώρας. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα πρότεινε και υιοθετήσαμε μια σειρά μέτρα που ενισχύουν τη διαφάνεια στη δουλειά μας, όσο αυτή γίνεται εντός του θεσμού. Από εκεί και πέρα ο καθένας είναι υπόλογος στη συνείδηση του και στους πολίτες που τον επέλεξαν»

Ωστόσο, και η ίδια η Μαρία Σπυράκη βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρά στην άρση της ασυλίας της. Η ευρωβουλεύτρια εξηγεί ότι η «υπόθεση Σπυράκη» έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Επρόκειτο για το επίδομα αλλοδαπής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας πρωην συνεργάτης μου που δεν μπορούσε να αποδείξει ότι διατηρούσε κατοικία στις Βρυξέλλες. Ως υπεύθυνη κατά το νόμο, αν και οι συνεργάτες μας πληρώνονται απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν έχουμε καμμία εμπλοκή στη μισθοδοσία τους και στα επιδόματα τους, έδωσα εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, οι οποίες και οδήγησαν στην οριστική αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Δεν κρύφτηκα πίσω από την ασυλία μου. Συναίνεσα γραπτά στην άρση της, όπως όφειλαν να κάνουν και άλλοι ευρωβουλευτές που ερευνήθηκαν για παράνομη λήψη αμοιβών από συνεργάτες τους, αλλά φρόντισαν να μην ανοίξει μύτη. Πήγα στη Δικαιοσύνη γιατί δεν είχα τίποτα να κρύψω. Άλλωστε αυτή είναι η άποψη μου για τα πράγματα. Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο όλων των πολιτών για να αποδείξουν την αθωότητα τους».

Η συζήτηση για την επιλογή δημοσιογράφων, παρουσιαστών και ανθρώπων των Media στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων έχει «φουντώσει». Η Μαρία Σπυράκη υπηρέτησε για 30 χρόνια τη δημοσιογραφία και πλέον ολοκληρώνει τη θητεία της στην Ευρωβουλή. Εκτιμά ότι οι επιλογές των προσώπων από τον χώρο της τηλεόρασης είναι αντιπροσωπευτικές της πολυχρωμίας της κοινωνίας μας. «Άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες, με σπουδές και εμπειρία σε ποικίλες δραστηριότητες εκτίθενται στην κρίση των πολιτών. Είναι οι πολίτες εκείνοι που θα επιλέξουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν. Αυτή ακριβώς είναι η ουσία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν βιογραφικά, επιδόσεις, αποτελεσματικότητα. Από την εμπειρία μου αυτά τα χρόνια στην πολιτική, σας βεβαιώνω πως στην κάλπη οι Έλληνες αξιολογούν και ξέρουν ποιοί είναι κατάλληλοι για τη δουλειά».  

Η Μαρία Σπυράκη για τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης ημέρας και τους πολιτικούς - influencers

Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια βρέθηκε σε επιτροπές που αφορούν τις μεγάλες προκλήσεις - στοιχήματα που έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη. «Από την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ με την διευκόλυνση της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που οδήγησε και στη δραστική πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι την ριζική αναβάθμιση των κτιρίων και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των καταναλωτών στην επανάχρηση, επισκευή και ανακύκλωση, όλα πέρασαν από τις Επιτροπές που εργάζομαι. Είχα μάλιστα την τιμή να συνεισφέρω στα παραπάνω νομοθετήματα ως συν -εισηγήτρια. Η Ευρώπη πρωτοστατεί στην αλλαγή του μοντέλου ζωής στον κόσμο και αυτή η επιλογή δημιουργεί νέες δυναμικές συνθήκες για καινούργιες βιώσιμες δουλειές και αλλαγή στην καθημερινή σχέση μας με το περιβάλλον και τα αγαθά που καταναλώνουμε». 

Η Μαρία Σπυράκη ολοκληρώνει τη θητεία της ως η πιο επιδραστική Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια και αναγνωρίζει τον εαυτό της στον - αδόκιμο ίσως - «πολιτικοί influencers». «Φυσικά υπάρχουν πολιτικοί-influencers», λέει και συνεχίζει: «Εδώ αξιολογούμαστε από διεθνείς οίκους που αποτυπώνουν την επιρροή μας στο κοινοβουλευτικό έργο και στις αποφάσεις της ΕΕ. Όλο αυτό γίνεται για να γνωρίζουν οι επενδυτές, η βιομηχανία, οι ΜΚΟ πως θα εξελιχθεί η νομοθεσία και οι πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Ως influencer λοιπόν καταγράφομαι και στους δύο δείκτες αξιολόγησης. Ο δείκτης BCW ο οποίος αξιολογεί τα Κοινοβούλια σε 136 χώρες, με κατέταξε πρώτη από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές σε κοινοβουλευτική επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο δείκτης EUmatrix με κατέταξε δεύτερη σε επιρροή Ελληνίδα ευρωβουλευτή, μετά τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Παπαδημούλη και στους 20 πιο επιδραστικούς πολιτικούς για το περιβάλλον», εξηγεί. 

O Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι οι Ευρωεκλογές είναι μία «εθνική κάλπη». Η Μαρία Σπυράκη υποστηρίζει ότι από την κάλπη της 9ης Ιουνίου «θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα που θα αφορούν τα επόμενα βήματα της πορείας της κυβέρνησης. Έχουμε ευθύνη όσοι είμαστε στο ψηφοδέλτιο να μιλήσουμε στους πολίτες που θέλουν λύσεις και να παρουσιάσουμε το χάρτη πορείας που έχουμε σχεδιάσει ως ΝΔ για τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η πολιτική έχει περιεχόμενο και πέρα από όσα προβάλλονται στη σφαίρα των media, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα είναι τελικά ο γνώμονας για την επιλογή των πολλών».

Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια, Μαρία Σπυράκη, με την πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν
Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια, Μαρία Σπυράκη, με την πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν

Η Μαρία Σπυράκη προσέρχεται στον προεκλογικό, πολιτικό διάλογο με το σύνθημα «ο πιο καλός μας φίλος, ο πιο κακός εχθρός μας είναι ο εαυτός μας» και βλέπει ως «αντίπαλο» της ΝΔ «τα προβλήματα που ζητούν επειγόντως λύσεις, ξεκινώντας από τις τιμές των τροφίμων. Οι πολίτες βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και δεν αμφισβητούν την πρόοδο που έκανε η πατρίδα μας με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα στην οικονομία, την Παιδεία, τις υποδομές , την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Είναι όμως απαραίτητο να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος που δημιουργούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, λάθη και παραλείψεις που έστειλαν συγκεχυμένα μηνύματα σε εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν». 

«Η πολιτική για εμένα είναι μια βαριά προκλητική αποστολή»

«Η πολιτική για εμένα είναι μια βαριά προκλητική αποστολή. Κάνω τη δουλειά με αξιώσεις που με έχουν κατατάξει ανάμεσα στους ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή. Δουλεύω από τις 8.00 το πρωί ως τις 20.00 το βράδυ γιατί αντιλαμβάνομαι τη θέση μου στο Ευρωκοινοβούλιο ως ένα τιμητικό καθήκον πλήρους απασχόλησης και αφοσίωσης. Εισηγούμαι Κανονισμούς και Οδηγίες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Για να πετύχω τις απαραίτητες πλειοψηφίες στη νομοθεσία που αναλαμβάνω, ταξιδεύω πολύ συχνά εκτός Βρυξελλών για να συνομιλήσω με παραγωγούς πρώτων υλών, αγρότες, επιχειρηματίες, τοπικές αρχές», σημειώνει η Μαρία Σπυράκη, δίνοντας το στίγμα της εκ νέου υποψηφιότητάς της και απευθύνεται μέσα από το βήμα της ATHENS VOICE στους ψηφοφόρους: «Μπορώ να σας βεβαιώσω πως εφόσον με επιλέξετε θα συνεχίσω με το ίδιο πάθος να συμμετέχω στη λήψη των αποφάσεων και να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της πατρίδας μου. Οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσω σε αυτή την αποστολή ή αν επιλέξουν άλλους συνυποψηφίους μου καταλληλότερους για τη συγκεκριμένη δουλειά». 

* Η Μαρία Σπυράκη είναι εκ νέου υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές της 9 Ιουνίου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ