Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 18 - 24 Απριλίου 2024

Έπαυσε τη λειτουργία του το τελευταίο χειμερινό σινεμά της Καλλιθέας, το «σινέ Αλεξάνδρα».

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 914
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 18 - 24 Απριλίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

158 μέλη συνιστούσαν την εγκληματική οργάνωση, η οποία με πρόσχημα τον αθλητισμό τελούσε κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.

58 έρευνες πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πειστήρια όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός και ψηφιακά μέσα.

60 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.


107 ένστολοι οι οποίοι έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα παραμένουν εν ενεργεία στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα». Μεταξύ τους συγκαταλέγεται και ο φρουρός του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, μπροστά στα μάτια του οποίου δολοφονήθηκε η Κυριακή Γρίβα. 

120 με 150 αστυνομικοί κάθε χρόνο συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω ή τους ασκούνται ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα. Οι αστυνομικοί, λόγω εκκρεμοδικιών και παρέλευσης της διαθεσιμότητας, επανέρχονται στις θέσεις τους κανονικά. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

1.000 με 1.500 αστυνομικοί τιμωρούνται ετησίως για διάφορα αδικήματα, ενώ διατάσσονται περί των 5.000 εσωτερικών ελέγχων.


1.480.000 ευρώ ήταν το σύνολο των προστίμων που επεβλήθησαν την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους. Είναι περίπου προφανές ότι οι επιχειρήσεις (αρκετές εκ των οποίων είναι υπότροπες) προτιμούν να συνεχίζουν να παρανομούν και να πληρώνουν τα πρόστιμα. Το όφελος είναι μεγαλύτερο. 

520.000 ευρώ ήταν το μεγαλύτερο πρόστιμο που αφορούσε σε παραπλανητικές εκπτώσεις και επεβλήθη στην εταιρεία SGB Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών με τον διακριτικό τίτλο Leroy Merlin.

80.000 ευρώ πρόστιμο επεβλήθη στην εταιρεία Πλαίσιο Computers για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή.


18 άτομα είχαν συλληφθεί σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στην Κυψέλη το 2021 και ενώ ήταν σε ισχύ μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ τους και ο καλός τραγουδιστής Θέμης Αδαμαντίδης για τον οποίο το δικαστήριο απεφάνθη ότι είναι αθώος καθώς «βρέθηκε κατά λάθος στην Παράνομη λέσχη». Ίσως έψαχνε την αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Ο Παρνασσός».

3 φορές μέσα σε 4 μήνες είχε συλληφθεί το 2021 ο τραγουδιστής για συμμετοχή σε παράνομο παίγνιο σε τρεις διαφορετικές παράνομες λέσχες και πάντα ενώ ήταν σε ισχύ τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ο δικαστής, που δέχθηκε ότι μπήκε τυχαία σε λέσχη, ίσως πρέπει να αναγορευθεί σε «προστάτη άγιο της παράνομης μπαρμπουτιέρας».

2,5 δισ. ευρώ έπαιξαν «καθαρά» οι Έλληνες σε τυχερά παιχνίδια το πρώτο δίμηνο του 2024. Το ποσό δεν περιλαμβάνει επιστροφές, κέρδη παικτών, bonus εγγραφής κ.λπ. Μιλάμε για καθαρή δαπάνη που βγήκε από τις τσέπες των παικτών. 


6.400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κοστίζουν τα νεόδμητα ακίνητα στην περιοχή του Χίλτον, η οποία είναι και η ακριβότερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας σύμφωνα με έρευνα της Remax.

6.800 ευρώ είναι η μέση τιμή των νεόδμητων στο Νέο Ψυχικό, την ακριβότερη περιοχή των Βορείων Προαστίων.

6.975 ευρώ το τετραγωνικό κοστίζουν τα νεόδμητα στη Γλυφάδα, η οποία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στα Νότια Προάστια. 

10,6% ήταν κατά μέσο όρο η αύξηση στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων ηλικίας έως 5 ετών στο Νομό Αττικής. 


1.500 δυνητικά ενεργά ηφαίστεια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Πολλά εξ αυτών θεωρούνται λανθασμένα ως ανενεργά από τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

500 εξ αυτών έχουν εκραγεί κατά τους ιστορικούς χρόνους.

9.000 χρόνια ήταν «σιωπηλό» το ηφαίστειο Chaitén στη νότια Χιλή, το οποίο εξερράγη εκρηκτικά το 2008, καλύπτοντας την κοντινή πόλη Chaitén με ένα μέτρο τέφρας.

800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κοντά σε ενεργά ηφαίστεια, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός μπορεί να αγγίζει τους εκατοντάδες εκατομμύρια.


68 μετασχηματιστές είχε κλέψει το τελευταίο τετράμηνο μια σπείρα από περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης.

405.690 ευρώ ήταν η συνολική αξία του χαλκού που είχαν λεηλατήσει. Το βάρος του ήταν σχεδόν μισός τόνος. 

4 κλέφτες συνελήφθησαν μετά από σθεναρή αντίσταση ενώ ένας πέμπτος διέφυγε και αναζητείται. 


140 άνδρες ανά 100.000 πεθαίνουν από covid19 με το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες να είναι και 87,7, σύμφωνα με το ίδρυμα για την Ιατρική με βάση το φύλο που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

31,2 άνδρες ανά 100.000 άτομα πεθαίνουν από διαβήτη έναντι μόλις 19,5 για τις γυναίκες.

189,5 άνδρες ανά 100.000 άτομα πεθαίνουν από καρκίνο έναντι 135,7 γυναίκες (πάντα ανά 100.000). Οι μαύροι άνδρες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο με 227,3 ανά 100.000.

44,5 ανά 100.000 είναι η θνησιμότητα των αρρένων εφήβων  με μόλις 21,3 ανά 100.000 για τα κορίτσια στην εφηβεία.

4 φορές συχνότερα αυτοκτονούν οι άνδρες από τις γυναίκες. 

72% όλων των θυμάτων θανάτου από τροχαίο δυστύχημα το 2020 ήταν άνδρες.

79,1 έτη ήταν το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στις ΗΠΑ το 2021 και 73,2 έτη για τους άνδρες. 


8,5 δισεκατομμύρια επιβάτες παγκοσμίως ταξίδεψαν με αεροπλάνο πέρυσι, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 27% σε σχέση με το 2022 σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC.

6% χαμηλότερα παραμένει η επιβατική κίνηση σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. 


6,8% αυξήθηκαν το 2023 οι στρατιωτικές δαπάνες σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη. Έφτασαν το υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας.

2,44 τρισ. δολάρια ήταν η συνολική δαπάνη, έναντι 2,24 τρισ. το 2022, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

916 δισ. δολάρια ήταν η δαπάνη των ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως. 

3 φορές χαμηλότερη ήταν η δαπάνη της δεύτερης στην κατάταξη, Κίνας.


40 κινηματογραφικές αίθουσες λειτουργούσαν στην Καλλιθέα τις χρυσές εποχές που υπήρχαν μόνο δύο τηλεοπτικά κανάλια και ίσως ένα βίντεο σε κάθε πολυκατοικία. Χθες έπαυσε τη λειτουργία του το τελευταίο χειμερινό σινεμά της πόλης, το «σινέ Αλεξάνδρα». 


Verba Volant

Αχιλλέας Μπέος

«Η προσφώνησή της την ώρα που με προσπερνούσε “γεια σου κούκλε, τι κάνεις;” δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί με δύο τρόπους. Ο ένας ως “πείραγμα” και ο άλλος ως σεξουαλική παρενόχληση».
Ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει στην έρευνα της Διανέοσις ότι έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά. Ο δήμαρχος Βόλου έπεσε θύμα (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) αυτής της μάστιγας, καταγγέλλοντας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κανένας μόνος σ’ αυτή τη μάχη. #Ζε σουί Αχιλλέας. #ΜιΤου

Νικόλας Φαραντούρης

«Εγώ δεν έχω καταλάβει και είμαι σίγουρος και οι χιλιάδες τηλεθεατές μας, πώς τους επηρεάζει το ΒΒΒ στην τσέπη τους».
H Standard and Poor’s ιδρύθηκε το 1860 και έκτοτε βοηθά τους επενδυτές να μη χάνουν τα λεφτά τους και τα κράτη (και εταιρείες) να βρίσκουν χρήματα για επενδύσεις. Αρκεί, όμως, μια δήλωση του κεφαλονίτη υποψήφιου ευρωβουλευτή για να απαξιώσει το έργο της. Τρέμετε, χαρτογιακάδες. Ο Νικόλας θα βαρά το νταούλι και εσείς θα χορεύετε. 

Δημήτρης Κουτσούμπας 

«Η Χαμάς συμμετείχε σε εκλογές και έχει τοπική κυβέρνηση, ο λαός δεν την αμφισβητεί εκεί πέρα».
Η ασήμαντη λεπτομέρεια ότι έχει να κάνει εκλογές από το 2007 δεν μοιάζει να ενοχλεί τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Άλλα σπουδαία κράτη, άλλωστε, τα οποία τιμά το ΚΚΕ δεν έκαναν εκλογές για 80 ολόκληρα χρόνια. 

Νότης Μαρίας  

«Στηρίζουμε το ΚΚΕ για την Ευρώπη των εργαζομένων, για μια Ελλάδα διαφορετική».
Ο άνθρωπος  που εξελέγη ευρωβουλευτής με τους ΑΝΕΛ, προσχωρεί στο ΚΚΕ προσφέροντας μια επιστημονική απόδειξη της μέχρι τώρα αναπόδεικτης θεωρίας των δύο άκρων. Μεταγραφή αεροδρομίου.