Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 11 - 17 Απριλίου 2024

83 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο διεθνούς φήμης Ιταλός σχεδιαστής Roberto Cavalli.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 913
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 11 - 17 Απριλίου 2024
© EPA / APRIL FONTI

Τα νέα της εβδομάδας 11 - 17 Απριλίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

300 και πλέον ρουκέτες και drones εκτόξευσε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν κατά του Ισραήλ. 

99% των αντικειμένων κατερρίφθησαν από το Iron Dome.

10 ετών ήταν το μοναδικό θύμα – ένα κορίτσι από οικογένεια μουσουλμάνων βεδουίνων, που τραυματίστηκε στο νότιο Ισραήλ.

40.000 με 50.000 δολάρια κοστίζει κάθε αναχαιτιστικός πύραυλος του Iron Dome. Γι’ αυτό και το σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αναχαιτίζει μόνο πυραύλους που κατευθύνονται σε κατοικημένες περιοχές. Εκεί, δηλαδή, που στόχευσε το Ιράν. 

3,5 εκατ. δολάρια έκαστος κόστιζαν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν επιπρόσθετα του Iron Dome.

1,35 δισ. δολάρια ήταν το κόστος της αναχαίτισης της επίθεσης του Ιράν, για το Ισραήλ.

38 δισ. δολάρια θα διαθέσουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για την ανάπτυξη του Iron Dome, στο διάστημα από το 2019 έως το 2028.

2,2 τρισ. δολάρια ήταν πέρυσι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες. Αναμένεται δε να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. 


41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία και εκφοβισμό κατατέθηκαν στη σχετική πλατφόρμα που δημιούργησε το Υπουργείο Παιδείας κατά τις πρώτες 5 ημέρες λειτουργίας της. 

8 καταγγελίες έγιναν από μαθητές και 33 από γονείς, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη. 

19 προσαγωγές και συλλήψεις ανηλίκων έκανε το βράδυ της Παρασκευής η ΕΛΑΣ και πρόλαβε ένα ακόμη «ραντεβού συμπλοκής» στην περιοχή της Βούλας. 


41% των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει λάβει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. 

15 δισ. ευρώ είναι το σύνολο των εισπραχθέντων, εκ των οποίων €7,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και €7,3 δισ. ευρώ σε δάνεια.

26% των συμφωνημένων στόχων του προγράμματός της χώρας μας έχουν υλοποιηθεί και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν εισπράξει τρεις δόσεις επιχορηγήσεων και δανείων.

152,3% του ΑΕΠ θα είναι το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2024.  

185,7% του ΑΕΠ ήταν το χρέος το 2017, όταν και έφτασε στο  πικ του. 


600 διαγωνισμούς για έργα ύψους 2,5 δισ. του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

10 εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και συμβούλων κέρδισαν όλα τα έργα με διεθνείς διαγωνισμούς που διενήργησε το 2020-23 το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και λίγες.

1 μόνο εταιρεία συμμετείχε στους περισσότερους διαγωνισμούς, όπως έγραψε το Politico.  Χωρίς να εξηγεί γιατί δεν κατέβηκαν και άλλες εταιρείες. 


30,1% έως 34,1% είναι η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τη ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll. 

14%-16% είναι η αντίστοιχη εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ και 11,4%-13,4% για το ΠΑΣΟΚ. «Βεβαίως και πάμε για πρώτο κόμμα» επιμένει ο Κασσελάκης. «Το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές» είπε στους Δελφούς ο Ανδρουλάκης. Για να ικανοποιηθούν και οι δύο προσδοκίες θα πρέπει η ΝΔ να έρθει τρίτη.

9,7%-11,7% είναι η εκτίμηση για την Ελληνική Λύση.


63.000 πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για την επιλογή των 35 υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. 

57.000 είναι παλιά και νέα μέλη και περίπου 6.000 φίλοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κομματικού εντύπου.

5.200 ευρώ θα λαμβάνει συνολικά (συνυπολογίζοντας το μισθό του) κάθε αστυνομικός που θα αποσπασθεί από την περιφέρεια στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, κατόπιν σχετικής εντολής του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

1.000 ευρώ λαμβάνει ως μισθό κάθε αστυνομικός που κατοικεί ήδη σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

2 μήνες είναι η διάρκεια των αποσπάσεων και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τους 4 μήνες. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θα συγκροτούν διμοιρίες ΟΠΚΕ και θα περιπολούν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. 


32% του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων περνά από ΚΤΕΟ. Οι υπόλοιποι απλά αδιαφορούν. Μαζί τους και οι αρχές.

2,8 εκατ. οχήματα παραμένουν εντελώς ανεξέλεγκτα και φυσικά χωρίς καμία συνέπεια.

Στο 4,5% του στόλου των οχημάτων που ελέγχονται διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα υπόλοιπα κράτη μέλη ανέρχεται σε 15%.

70% του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων δεν έχει Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων.

6,5 εκατ. οχήματα κινούνται εκπέμποντας υπερβολικές ποσότητες CO2.


63 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι η θλιβερή στατιστική των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα για το 2022. Η επίδοση μας φέρνει στην τέταρτη θέση της Ε.Ε. 

78 νεκρούς/εκατ. καταγράφει η Βουλγαρία και βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν Λετονία και Πορτογαλία με 68. 


12 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε 23 ημέρες. Οι περισσότεροι στον κλάδο της οικοδομής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζόμενων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. 

31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα από την αρχή του έτους.

60 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. 


83 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο διεθνούς φήμης Ιταλός σχεδιαστής Roberto Cavalli.

6 παιδιά με 3 διαφορετικές συζύγους έκανε ο μακαρίτης. Το τελευταίο στις 8 Μαρτίου 2023, σε ηλικία 82 ετών.

500 εκατ. ευρώ εκτιμάται η περιουσία του ανθρώπου που λάτρεψε το μπαρόκ. Διόλου άσχημα για ένα ορφανό (αλλά ταλαντούχο) φτωχόπαιδο. Ο πατέρας του εκτελέστηκε από τους Ναζί στη σφαγή της Καβρίλια το 1944.


Verba volant

Μαίρη Συνατσάκη

«Μου έκανε άσχημη εντύπωση όταν έμπαινα σε site με βρεφικά και υπήρχε ο διαχωρισμός αγόρι-κορίτσι».
Έτσι είναι. Και πού να δείτε τον απόλυτο σεξισμό όταν –αργότερα– συνειδητοποιήσετε ότι απαγορεύεται στα αγόρια να κάνουν τεστ Παπ.

Παντελής Θαλασσινός

«Ακούστε και διαβάστε μια αλήθεια, καρατσεκαρισμένη. Στη σημερινή ΡΩΣΙΑ, που έχει πληθυσμό 145 εκ., το κάθε σπιτικό πληρώνει €28/μηνα για φως, νερό, τηλέφωνο-Ίντερνετ, η βενζίνη €0,30/lit, νοσοκομεία-φάρμακα και παιδεία δωρεάν. Ο χαμηλός μισθός €850. Εμείς γιατί δεν μπορούμε; Δεν μας αφήνει η Protergia, η Energy, η ΔΕΗ, και οι λοιπές ιδιωτικές;»
Δεν ξέρω πώς «καρατσέκαρε» ο φιλαλήθης μουσικός αλλά με απλό google search βρίσκει κανείς εύκολα ότι ο κατώτατος μισθός στη Ρωσία το 2022 ήταν 250 δολάρια. Μικτά, 12 μισθοί. Η μόνη αλήθεια, λοιπόν, σύντροφε (εκτός από τους Σεξ Πίστολς), είναι ότι κάνεις φιλοπουτινική προπαγάνδα. Ελπίζω ακουσίως. 

Νίκος Καρβέλας

«Όλοι οι συστημικοί ζουν εντός του συστήματος, άρα αποκλείεται να είναι αντισυστημικοί. Άρα και εγώ συστημικός είμαι, απλώς σε ένα σύστημα που έχει συσταθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια να είναι αυτό ακριβώς που είναι γι’ αυτό και προσπαθώ όσο μπορώ να μην είμαι συστημικός κάνοντας πράγματα τα οποία βγαίνουν αυθόρμητα. Δεν έχω λεφτά, δεν είμαι συστημικός, ανήκω στο σύστημα θέλοντας και μη».
Μιλάμε για συστηματικό «κάψιμο». Tύπου Εδεσσαϊκού.

Δημήτρης Κουτσούμπας 

«Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ».
Η δήλωση έγινε μετά από την επίθεση με 300+ ρουκέτες, βλήματα, πυραύλους και drones από το έδαφος του Ιράν. Για τους θρησκόληπτους Ιρανούς που επιτίθενται εδώ και μήνες δι’ αντιπροσώπων σε ό,τι κινείται και καταδυναστεύουν τον λαό τους ούτε λέξη. Διότι όπως έχει πει ο σύντροφος Στάλιν: «Εμείς οι κομμουνιστές δεν είμαστε κοινοί άνθρωποι. Είμαστε φτιαγμένοι από άλλη πάστα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ