Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Η κρίση αυτή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση

Όσα είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες για Κυπριακό, Τουρκία και οικονομία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες για Μέση Ανατολή: «Η κρίση αυτή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση»

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

«Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Θα ήθελα να κάνω τρεις επισημάνσεις για τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης», είπε αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Τι είπε για Κυπριακό, Τουρκία και οικονομία

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης στο Κυπριακό, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι θετική η συζήτηση που γίνεται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Μιλώντας επίσης για το μεταναστευτικό σημείωσε πως στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές ενώ έκανε ειδική αναφορά στην βοήθεια που πρέπει να δοθεί στον Λίβανο προκειμένου να σταθεροποιηθεί.

«Δεύτερον, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι θα συζητηθεί η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από το Λίβανο στην Κύπρο και στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στο Λίβανο υποστήριξη όσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά, να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην έκθεση προόδου που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος και σημείωσε πως αναγνωρίζει πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις μπορούν να προοδεύσουν πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ σημείωσε πως δεν είναι αφηρημένη έννοια αλλά πρέπει να συνδέεται και με το εισόδημα των πολιτών της Ευρώπης.

Οι 3 άξονες συζήτησης για τη Μέση Ανατολή στις Βρυξέλλες

Η κρίση Ιράν - Ισραήλ μετά τις ιρανικές επιθέσεις, η δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ο Λίβανος είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τη Μέση Ανατολή. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τον ισραηλινό λαό και τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Οι «27» ηγέτες αναμένεται να καλέσουν το Ιράν και τους «δορυφόρους» του να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις. Οι «27» προτρέπουν, επίσης, όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να απόσχουν από κάθε ενέργεια ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Επίσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τους πυραύλους.στη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός», ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη και να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι.

Οι Ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό

Το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Αναμένεται να γίνει μια στρατηγική συζήτηση (συζήτηση σε βάθος) για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, βάσει της έκθεσης Μπορέλ (Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ) που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβρη.

Η «ενιαία αγορά» και η οικονομία

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής είναι αφιερωμένη στο θέμα της οικονομίας και συγκεκριμένα στη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ανταγωνιστικότητας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) με την παρουσίαση στους ευρωπαίους ηγέτες της έκθεσης για την «ενιαία αγορά» που έχει προετοιμάσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.