Πολιτικη & Οικονομια

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: «Η σχέση Ελλάδας - Γαλλίας είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη»

Η Ελληνίδα υφυπουργός της γαλλικής κυβέρνησης μιλά στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου φωτογραφίζεται μπροστά από τεκμήρια στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας»
Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η Ελληνίδα υφυπουργός της Γαλλίας μιλά στην ATHENS VOICE

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Συνέντευξη της Ελληνίδας υφυπουργού Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων της Γαλλίας με αφορμή την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας 

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είχε μπροστά της ένα ταξίδι περίπου τεσσάρων ωρών για να φτάσει από την «καρδιά» της Αθήνας στην Αρχαία Ολυμπία, για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Ελληνίδα υφυπουργός Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων της Γαλλίας έκανε μία στάση στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας», που άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Οκτώβριο, και απόλαυσε μία αναλυτική ξενάγηση για τη σπουδαία υψίφωνο στα ελληνικά. Μαζί της στους χώρους του Μουσείου βρέθηκε και η ATHENS VOICE.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου κατά τη διάρκεια της ξενάγησής της στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας»
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου κατά τη διάρκεια της ξενάγησής της στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας»

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Συνέντευξη της Ελληνίδας υφυπουργού της Γαλλίας στην ATHENS VOICE

«Η Μαρία Κάλλας είναι με κάποιο τρόπο όλη μου ζωή» μάς λέει η Ελληνίδα της κυβέρνησης Μακρόν. Είναι συγκινημένη. Πολλούς από τους σταθμούς στην πορεία της Κάλλας, ακολούθησε και η ίδια: η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου έφυγε από την Ελλάδα στα 18 της χρόνια για να σπουδάσει Ιατρική στην Ιταλία. Εκεί πέρασε τα 15 επόμενα χρόνια, ώσπου μετακόμισε μόνιμα στη Γαλλία, «τη χώρα που μου άνοιξε την αγκαλιά της». Σήμερα, επέστρεψε στον γενέθλιο τόπο της με τον θεσμικό της ρόλο, ως υφυπουργός της γαλλικής κυβέρνησης. 

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και η προσωπική της «σύνδεση» με τη Μαρία Κάλλας

«Όταν σαν φοιτητές ήμασταν στην Ιταλία και έλεγες ότι είσαι από την Ελλάδα, παντού σου έλεγαν το όνομα της Κάλλας. Η Μαρία Κάλλας έκανε καριέρα στην Ιταλία, στη Γαλλία είναι η προσωπικότητα που διαλέγει να ζήσει, είναι το σπίτι της. Η Μαρία Κάλλας είναι η φωνή που ταυτόχρονα είναι Ελλάδα, είναι και Ευρώπη. Τραγουδάει στα ελληνικά, τραγουδάει στα ιταλικά, τραγουδάει στα γαλλικά. Αυτές οι προσωπικότητες, όπως η Κάλλας και η Μελίνα Μερκούρη, ανήκουν στην ανθρωπότητα. Αυτές οι γυναίκες με έκαναν να ονειρευτώ τη ζωή που ήθελα, να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου και να ακολουθήσω το δικό μου το πεπρωμένο. Πάντα στη ζωή μου είχα ανάγκη να θαυμάζω ανθρώπους να φτιάχνω είδωλα, αλλά τα κατέστρεφα η ίδια. Τα έχω ανάγκη για να εμπνευστώ, αλλά όχι για να μοιάσω», δήλωσε αποκλειστικά στην ATHENS VOICE η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και υποσχέθηκε ότι θα γυρίσει στην Ελλάδα και το Μουσείο για μία ξενάγηση με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας.

Με ακουστικά στα αυτιά η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, υφυπουργός της γαλλικής κυβέρνησης, ακούει τη φωνή της Μαρίας Κάλλας στο ομώνυμο Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας
Με ακουστικά στα αυτιά η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, υφυπουργός της γαλλικής κυβέρνησης, ακούει τη φωνή της Μαρίας Κάλλας στο ομώνυμο Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: «Η σχέση Ελλάδας - Γαλλίας είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη»

«Ήρθα στην Ελλάδα για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι, βλέπουμε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Έχουμε τις ίδιες αξίες, το πνεύμα των δύο λαών μοιάζει πάρα πολύ. Ελλάδα και Γαλλία δεν έχουν μία σχέση απλά πολιτική, κλασσικά πολιτική. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες βλέπουμε ότι, ναι μεν οι Αρχαίοι Έλληνες τους δημιούργησαν, αλλά οι μοντέρνοι ξεκίνησαν μέσα από έναν Γάλλο. Είναι τόσο όμορφο που είμαι εδώ στην Αθήνα, που βρίσκομαι στη χώρα που γεννήθηκα. Η Γαλλία είναι η χώρα που με δέχθηκε και μου έδωσε την ευκαιρία να την εκπροσωπώ, να είμαι υπουργός της. Καταλαβαίνετε ότι για εμένα είναι μία συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή», τονίζει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και εξηγεί ότι σημαντικό ρόλο στις ελληνογαλλικές σχέσεις δεν παίζει μόνο η διπλωματία και η επαφή που έχουν Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

«Δεν μπορώ να παρακάμψω ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Γάλλοι πολίτες λειτουργούν θετικά στις σχέσεις. Το βλέπω για παράδειγμα στους 1,8 εκατ. Γάλλους που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, πώς συνεισφέρουν μέσω του τουρισμού, των επιχειρήσεων. Υπάρχει ένας σεβασμός και μία εκτίμηση για τους Έλληνες. Βλέπω πόσοι Έλληνες έρχονται στη Γαλλία για σπουδές, τους Έλληνες γιατρούς, επιστήμονες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι θετικές σε όλους τους τομείς: σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο κουλτούρας». 

Ελλάδα και Γαλλία αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και κοινές δοκιμασίες. Για την Ελληνίδα υφυπουργό, οι λύσεις θα δοθούν από κοινού, «στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη». «Σε μία εποχή με γεωπολιτικές ανακατατάξεις είναι πολύ σημαντικό σαν Ευρωπαίοι να σταθούμε στην πρώτη γραμμή. Οι στρατηγικές σχέσεις σε θέματα άμυνας είναι πολύ σημαντικές. Όσα γίνονται στη γειτονιά μας απαιτούν σοβαρότητα, κουράγιο και συνοχή. Οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Γαλλία είναι ό,τι χρειάζεται η Ευρώπη, δυναμώνουν την Ευρώπη»

Η διαδρομή της υφυπουργού από την Ελλάδα στη Γαλλία και το «σάλτο»

Η μέχρι τώρα διαδρομή της - στην Ιατρική και την πολιτική -, όσα έζησε στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία αποτελούν για τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου έναν πολύτιμο οδηγό. «Καταλαβαίνω ταυτόχρονα και τις τρεις πλευρές, τα δυνατά και αδύνατα σημεία. Δεν μπορείς να φύγεις από τη χώρα που γεννήθηκες στα 18 σου χρόνια και να κάνεις επιλογές επαγγελματικές, να ταξιδέψεις μέσα στην Ευρώπη χωρίς να ακούς, να μαθαίνεις και είσαι ταπεινός. Πρέπει να έχεις όνειρα και να πιστεύεις, να αναρωτιέσαι πάντα τι πρέπει να καλυτερεύσεις, τι πρέπει να μάθεις, τι πρέπει να αφήσεις πίσω...

Με ρωτάνε συχνά τι είναι για εσάς η Ευρώπη και λέω ότι είναι η δύναμη να παίρνεις τον καλύτερο από την κάθε χώρα - μέλος. Φέρω από την Ελλάδα - τη χώρα που γεννήθηκα - το φως που χρειάζεται για να μπορέσω να κάνω όσα έχω πράξει. Η Γαλλία είναι η χώρα μου. Η χώρα που άνοιξε την αγκαλιά της και με έκανε να αισθανθώ ένας πολίτης με τα ίδια δικαιώματα. Το ότι με αναγνώρισε ο πρόεδρος Μακρόν και με κάλεσε να μπω στη γαλλική κυβέρνηση ως υφυπουργός είναι για εμένα μία μεγάλη τιμή και θέλω να πιστεύω ότι ταυτόχρονα είναι τιμή και για την Ελλάδα».

Όμως, αυτό που πάντα αναλογίζεται στις δύσκολες στιγμές, στις πιεσμένες ημέρες είναι το «παιδί που έχω μέσα μου», το παιδί που μεγάλωσε στην Ελλάδα. «Δεν μπορείς ποτέ να φτάσεις κάπου θεωρώντας ότι ο δρόμος είναι ευθεία γραμμή. Πιστεύω ότι στις δύσκολες στιγμές κάνεις ένα σάλτο και εκεί που περπατάς, θα πηδήξεις στο παραπάνω σκαλί. Στις δύσκολες στιγμές το τεστ είναι με τον εαυτό σου, πρέπει να κοιτάξεις μέσα σου και να πεις ποιος είμαι, ποιες είναι οι αρχές μου, είμαι καλά με τον εαυτό μου και προχωράω. Στις δύσκολες στιγμές υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος, μία οντότητα που ρωτάω: το παιδί που έχω μέσα μου. Αυτό μου θυμίζει την παιδεία μου, την ιστορία της ζωής μου, την Ελλάδα και τις ρίζες μου. Το «παιδί Χρύσα» είναι το πιο απαιτητικό, γιατί είναι το πιο αυθόρμητο».

H Laurence Auer, πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα (αριστερά) συνόδευσε τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στη ξενάγησή της στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας»
H Laurence Auer, πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα (αριστερά) συνόδευσε τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στη ξενάγησή της στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας»

Η συνομιλία μας με τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου έκλεισε με ένα κάλεσμα για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. «Οι νέοι πρέπει να πιστέψουν στη δύναμη τους, αλλά και τη δύναμη της Ευρώπης, στη διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν μέσα στην Ευρώπη με όσα έχουμε δημιουργήσει μαζί και να δημιουργήσουμε μαζί για να γίνουμε καλύτεροι. Απέναντι στους νέους ανθρώπους έχουμε μία μεγάλη ευθύνη: πρέπει να τους επιτρέψουμε να ονειρεύονται και να φτιάξουμε πλέον πολιτικές μαζί τους, γιατί ο πλανήτης είναι δικός τους, η ζωή είναι δική τους και τα όνειρα των νέων πρέπει να τα σέβεσαι». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ