Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία υπό προϋποθέσεις

Επαναξιολόγηση του μέτρου στις αρχές καλοκαιριού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθισμένος σε καρέκλα στη συνέντευξη του στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε επαναξιολόγηση του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων στις αρχές καλοκαιριού © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία υπό προϋποθέσεις προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα απογευματινά χειρουργεία των νοσοκομείων αναφέρθηκε σε σημερινή του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος των απογευματινών χειρουργείων από το κράτος ενδέχεται να καλύπτεται με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τον χρόνο παραμονής στη λίστα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0h40zh70ji1)

Μητσοτάκης: Ο χρόνος αναμονής παράγοντας στην επιλογή των ασθενών

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων θα επαναξιολογηθεί στις αρχές καλοκαιριού και σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε αλλαγές, όπως ανέφερε ο ίδιος.

«Θα πρέπει στους δύο τρεις μήνες να αξιολογήσουμε, πράγματι, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τελικά έκαναν χρήση αυτών των χειρουργείων», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

«Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε με το Υπουργείο Υγείας, να βρούμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε εμείς κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία για τους συμπολίτες μας».

Επισήμανε, επίσης, πως σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ασθενών για τα δωρεάν χειρουργεία θα είναι το εισόδημα, αλλά και ο χρόνος αναμονής.

«Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Δηλαδή οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το ίδιο το κράτος» σημείωσε.

Επαναξιολόγηση του μέτρου στις αρχές καλοκαιριού

Παραδέχθηκε πως είναι γεγονός πως το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν μπορούν να το «σηκώσουν» οι πιο αδύναμοι οικονομικά ασθενείς.

«Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι’ αυτό, γιατί πράγματι με απασχολεί, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Σου λέει ο άλλος “εγώ δεν έχω λεφτά να δώσω καθόλου, άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτήν τη δύσκολη θέση να πρέπει να πληρώσω για κάτι;”» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα υπάρξει επαναξιολόγηση του μέτρου στις αρχές καλοκαιριού.

«Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν είναι για επείγουσες επεμβάσεις»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τα απογευματινά χειρουργεία δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις, αλλά προγραμματισμένες.

«Δηλαδή αν έχεις μία επείγουσα εγχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγχειριστείς. Φτάνεις στο νοσοκομείο με ένα καρδιακό επεισόδιο και πρέπει να γίνει μία αγγειοπλαστική. Προς Θεού, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αφορά όμως περιπτώσεις όπου έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, τόσο υποφέρει κανείς ο οποίος πρέπει να κάνει έναν καταρράκτη ας πούμε –μιλάμε για συνηθισμένα περιστατικά– ή πρέπει να κάνει μία αντικατάσταση ισχίου. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται. Και δεν γίνεται να περιμένουν δύο και τρία χρόνια για να γίνει μία επέμβαση.

»Τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία δεν τα θεσμοθετήσαμε εδώ στην Ελλάδα πρώτοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός, «είναι και ένας τρόπος να αυξήσουν τα εισοδήματά τους γιατροί και νοσηλευτές και να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

»Είναι και κάποια περισσότερα έσοδα, να το πούμε αυτό, και για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές. Γιατί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, το οποίο πρέπει και αυτό να το αναγνωρίσουμε. Ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να πληρώνει πολύ καλύτερα γιατρούς και νοσηλευτές, χάνουμε ικανούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα. Άρα είναι και ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τους γιατρούς» ανέφερε.

«Ακούμε τους πολίτες που λένε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε για μία ακόμη φορά πως η Υγεία αποτελεί προσωπικό του στοίχημα. Και για τον λόγο αυτό επισκέπτεται συχνά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όπου συνομιλεί συχνά με πολίτες, όπως είπε.

«Μας λένε πρέπει να κάνετε περισσότερα. Παρ' ότι πολλοί πολίτες που μας ακούν αναγνωρίζουν ότι έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, ότι πολλές φορές –όχι πάντα– η περίθαλψη είναι πραγματικά εξαιρετική, έχουμε βασικά ζητήματα με τις υποδομές μας, με την ποιότητα, με τα κτίριά μας, με τα μηχανήματά μας, με τους θαλάμους και ρίχνουμε πάρα πολλά λεφτά σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι υποδομές έχουν αρχίσει πλέον να βελτιώνονται.

«Βήμα βήμα αυτό αρχίζει και αλλάζει. Πήγα στον Άγιο Παύλο, δεν είναι η πρώτη φορά που πάω σε νοσοκομείο. Ο Άγιος Παύλος είναι ένα νοσοκομείο στο οποίο δεν είχε μπει ένα ευρώ εδώ και 20 χρόνια και μπαίνουν 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκαίνουρια τμήματα επειγόντων περιστατικών, καινούργιοι θάλαμοι, καινούργια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. Ογδόντα νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με πόρους μόνο του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν βάζω ζητήματα και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ».

 «Το νέο ΕΣΥ θα κριθεί το 2027»

Ερωτώμενος για το πρόβλημα της έλλειψης βασικών ιατρικών ειδικοτήτων από το ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα για την επίλυση των οποίων απαιτείται χρόνος. «Το νέο ΕΣΥ θα κριθεί το 2027. στο τέλος της τετραετίας» σημείωσε.

Υπάρχουν ελλείψεις σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και αναισθησιολόγους, όπως επισήμανε, αλλά κυρίως δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί στα νησιά – προβλήματα τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας. Επίσης, το ΕΣΥ προσλαμβάνει και επιπλέον νοσηλευτές το τελευταίο διάστημα, όπως τόνισε.

«Κάπου έχουμε περισσότερους γιατρούς, κάπου έχουμε λιγότερους γιατρούς. Δεν έχουμε όσους γιατρούς θα θέλαμε στα νησιά μας και στις απομακρυσμένες περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει, ας πούμε, ζήτημα ιατρικής κάλυψης στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, άλλα είναι τα προβλήματα.

»Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές, προσλαμβάνουμε νοσηλευτές. Γιατί το λέω αυτό; Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή. Γιατί η παρέμβαση αυτή είναι μια παρέμβαση που λιθαράκι λιθαράκι ο πολίτης θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή. Δεν θα τη δει αμέσως, ούτε υπάρχει κάποια μαγική λύση για να αλλάξει ένα σύστημα υγείας το οποίο ουσιαστικά είχε στερηθεί πόρων εδώ και πολλές δεκαετίες» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεση, όπως διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός πήρε το μήνυμα αλλά μάλλον δεν το διάβασε

Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του πρωθυπουργού και της ΝΔ δεν αφορά τόσο τα πρόσωπα όσο τη συνολική αδιαφορία της κυβέρνησης –και άρα και του Μεγάρου Μαξίμου– για την καθημερινότητά τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.