Πολιτικη & Οικονομια

Βία στα σχολεία: Νέοι κανονισμοί στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο - Οριστική αποβολή για διαρροή προσωπικών στιγμών μαθητών

Έρχεται το e-parent - Αλλάζει η «λογική» των σχολικών εκδρομών - Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βία στα σχολεία: Νέοι κανονισμοί στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο - Οριστική αποβολή για διαρροή προσωπικών στιγμών μαθητών

Bullying - Σχολεία: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν - Τι θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο και τι άμεσα

Από το 3ο Γυμνάσιο της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας και του bullying στα σχολεία, κάνοντας γνωστά τα μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ άμεσα, αλλά και τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη νέα σχολική χρονιά. Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για μέτρα που αποτελούν «όλα προϋποθέσεις για να σπάσει το απόστημα της βίας στα σχολεία» και ζήτησε «εθνική συστράτευση για να βοηθήσουμε αυτή τη γενιά».

Το μήνυμα του Εθνικού Σχεδίου κατά του bullying στα σχολεία
Το μήνυμα του Εθνικού Σχεδίου κατά του bullying στα σχολεία © ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Bullying - Σχολεία: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν 

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έρθει νέος κανονισμός στα σχολεία, τον οποίο θα πρέπει να υπογράψουν οι γονείς, πριν τα παιδιά τους ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά. Τα μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, αποτελούν εργαλεία, τα οποία ζήτησαν οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά βίας που παίρνουν πολλές φορές ακραίες μορφές. 

Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε τη δημιουργία «δράσεων ενεργού πολίτη» στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος, αλλά και την ένταξη των «δεξιοτήτων ζωής», όπου οι μαθητές θα μαθαίνουν και θα καλλιεργούν την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση. Επιπλέον, οι σχολικές εκδρομές θα μπουν στη λογική «αποστολής» προκειμένου να δοθεί έμφαση στην αντίληψη και τη διαφορετικότητα. Οι παραπάνω δράσεις θα ενταχθούν στα προγράμματα σπουδών. 

Άμεσα θα τεθούν σε ισχύ τα εξής: 

  • Επιστρέφει η 5ήμερη αποβολή
  • Ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να παίρνει την απόφαση για αλλαγή τμήματος σε μαθητή / μαθητές
  • Πιο εύκολη η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος 
  • Πληρωμή ζημιών από γονείς - κηδεμόνες παιδιών
  • 5ήμερη αποβολή για χρήση κινητών τηλεφώνων σε περιστατικά βίας
  • Οριστική αποβολή για διαρροή προσωπικών στιγμών μαθητών 

Από τον Σεπτέμβριο

  • Ψηφιοποίηση απουσιών
  • Εφαρμογή e- parents για την παρακολούθηση της πορείας του μαθητή
  • Τέλος στη διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς - Λίγες εξαιρέσεις για ζητήματα υγείας
  • Επιστροφή Δικαιολογημένων και Αδικαιολόγητων Απουσιών
  • Προσμέτρηση της καθυστέρησης άφιξης

Μητσοτάκης για το bullying στα σχολεία: «Κι εμένα μού πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου κατά του bullying στα σχολεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου κατά του bullying στα σχολεία © ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

«Κι εμένα μού πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο. Ήταν χαβαλές τότε και εγώ έτσι το αντιμετώπιζα. Πήγαινα και τη μάζευα. Ήταν σχεδόν μέρος της κανονικότητας της καθημερινής ζωής. Υπήρχαν, όμως, συμμαθητές μας που υπέφεραν. Είναι τραύματα που μπορούν να μείνουν και να αφήσουν κατάλοιπα. Τώρα ξέρουμε περισσότερα. Οι κοινωνίες προχωρούν. Σε πράγματα που δεν δίναμε τότε τόση σημασία, τώρα προσπαθούμε να δούμε τι κρύβεται από πίσω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση που δέχθηκε από μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης. Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το αν τα δικά του παιδιά έπεσαν θύματα bullying στο σχολείο: «Τα παιδιά μου πήγαιναν στο σχολείο έχοντας έναν πατέρα ο οποίος ήταν πολύ γνωστός. Δέχθηκαν σχόλια, αλλά είχαμε την ευχέρεια να τα συζητούμε όλα». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει το μήνυμα προς όλα τα παιδιά που έχει υποστεί bullying και βίαια συμπεριφορά ή έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών να μιλήσουν στα πρόσωπα που εμπιστεύονται. «Μπορεί κάποιες φορές να μην είναι οι γονείς αυτοί, αλλά το ζήτημα είναι να μιλήσετε, να μιλήσετε σε αυτούς που εμπιστεύεστε». 

Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ στα ποσοστά σχολικής βίας»

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέβηκε στο βήμα της παρουσίασης της Εθνικής Καμπάνιας κατά του bullying αμέσως μετά την προβολή του σποτ που τη συνοδεύει. «Πρόκειται για μια καμπάνια ευαισθητοποίησης. Το συγκεκριμένο σποτ δεν ωραιοποιεί τα πράγματα είναι πολύ σκληρό», είπε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι τα ποσοστά σχολικής βίας στην Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Επεσήμανε δε ότι, παρότι υπάρχει πρόοδος σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που έχουν βιώσει περιστατικά, έχει αυξηθεί η ένταση των περιστατικών. 

Όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, η καμπάνια που παρουσιάστηκε έχει ως στόχο, όχι μόνο να προσφέρει μια ιστορία, αλλά να είναι μια πλατφόρμα για να πει ο καθένας τη δική του ιστορία, να μοιραστεί μια εμπειρία. Ο υπουργός προανήγγειλε την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ψυχολόγων στα σχολεία, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν αυξηθεί από 2.000 σε 4.000, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στους εκπαιδευτικούς. 

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα καταγγελιών για το bullying στα σχολεία

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr η οποία διαθέτει συστήματα αποτύπωσης των περιστατικών, διαχείρισης των περιστατικών από τα σχολεία, αλλά και ενημερωτικό υλικό. Γονείς και κηδεμόνες παιδιών δημοτικού θα μπορούν επώνυμα να καταθέσουν τις καταγγελίες του, ενώ τα ίδια τα παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο θα υποβάλλουν τις καταγγελίες τους με τους προσωπικούς τους κωδικούς. Όπως σημείωσε ότι υπουργός, μόλις γίνει η αναφορά ενός περιστατικού, τη διαχείρισή του την αναλαμβάνει το σχολείο, αλλά ανάλογα τη σοβαρότητα υπάρχει μια 4μελης επιτροπή ειδικών στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ υπάρχει επιτροπή ειδικών και στο Υπουργείο Παιδείας.

«Θα υπάρξει ζήτημα αν καταγγελθεί ένα περιστατικό bullying και δεν γίνει τίποτα από τους υπεύθυνους που έχουν οριστεί από το σχολείο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε από μαθητές. 

Δείτε το σποτ της Εθνικής Καμπάνιας κατά του Bullying στα σχολεία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ