Πολιτικη & Οικονομια

Συστράτευση κατά της βίας στα σχολεία: Εθνική καμπάνια ανακοινώνει ο πρωθυπουργός

Επιστροφή της 5ήμερης αποβολής, τι θα γίνει με τα κινητά - Αυστηροποιείται το πλαίσιο

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδί κάθεται στα σκαλιά με την τσάντα του δίπλα και έχει ακουμπήσει το κεφάλι του στα γόνατά του - Εικόνα που παραπέμπει σε βία στα σχολεία - bullying
Βία στα σχολεία: Ανακοινώνεται η Εθνική Καμπάνια © Unsplash +

Βία στα σχολεία: Ανακοινώνεται η Εθνική Καμπάνια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών, αυστηροποίηση των ποινών και επαναφορά της 5ήμερης αποβολής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η Εθνική Καμπάνια για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία, που θα παρουσιάσουν σήμερα (9.4) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη Τα περιστατικά bullying και ξυλοδαρμών ανηλίκων εντός ή και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και σοκάρουν με την αγριότητά τους. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης έρχονται σε μία εποχή που η βία στα σχολεία φαίνεται ότι παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις: τα περιστατικά όχι μόνο καταγράφονται από τα κινητά των μαθητών, αλλά κοινοποιούνται μέσω των social media, κάνοντας τον γύρο της σχολικής κοινότητας και θέτοντας τα θύματα σε ακόμη πιο ευάλωτη θέση. 

Παιδί προφίλ μπροστά στην κάμερα και πίσω του άλλα παιδιά - Εικόνα που παραπέμπει σε βία στα σχολεία και bullying
Βία στα σχολεία: Ανακοινώνεται η Εθνική Καμπάνια από σχολείο στην Πολίχνη © Unsplash +

Βία στα σχολεία: Ανακοινώνεται η Εθνική Καμπάνια

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να ανακοινώσουν τη λειτουργία της πλατφόρμας καταγγελιών για τα περιστατικά bullying στη σχολική κοινότητα, τι μέλλει γενέσθαι με τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, αλλά και το ποινολόγιο για τους θύτες, το οποίο και αυστηροποιείται Η επίσημη παρουσίαση και οι ανακοινώσεις για την Εθνική Καμπάνια «STOP Bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς» θα γίνουν στις 11:00 το πρωί. 

Η λειτουργία της πλατφόρμας επώνυμων καταγγελιών έρχεται έναν χρόνο μετά την ψήφιση τής σχετικής ρύθμισης και αξιολογείται από ειδικούς ως ένα θετικό βήμα για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, που - συνεπικουρούμενο από άλλα μέτρα - θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς για την αντιμετώπιση της βίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά παλαιότερη επίσκεψή του σε σχολείο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοινώνουν την Εθνική Καμπάνια για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Βία ανηλίκων: Τα στοιχεία δείχνουν έξαρση της παραβατικότητας 

Τα στοιχεία για το bullying, τον σχολικό εκφοβισμό, και τη βία με ανήλικους πρωταγωνιστές μιλούν από μόνα τους: Το 2023 σχηματίστηκαν δικογραφίες για 10.776 ανήλικους δράστες, από τους οποίους οι 1.100 είναι μέχρι 11 ετών, ενώ οι 1.400 από 12 έως και 14 ετών. 

Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024, έχουν γίνει 40.638 έλεγχοι ανηλίκων. 1.418 έχουν προσαχθεί από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε 500 συλλήψεις ανηλίκων. 50 συλλήψεις έγιναν για ναρκωτικά, 40 για κλοπές - διαρρήξεις, 19 για κατοχή όπλων και 13 για σωματικές βλάβες. Σύμφωνα με στοιχεία, σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 1.250 διαλέξεις σε σχολεία, αλλά και άλλους χώρους για τη βία μεταξύ ανηλίκων. 

Κορίτσι με γυαλιά προτάσσει το χέρι του για να αποφύγει επίθεση - Εικόνα που παραπέμπει σε βία, σχολικό εκφοβισμό και bullying
Αυστηροποιείται το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία © Unsplash +

Τι αναμένεται να ανακοινώσουν Μητσοτάκης και Πιερρακάκης 

Μητσοτάκης και Πιερρακάκης αναμένεται να στείλουν από την Πολίχνη το μήνυμα της συστράτευσης κατά της βίας στα σχολεία, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις της Εθνικής Στρατηγικής. Πέρα από τη λειτουργία της πλατφόρμας επώνυμων καταγγελιών από γονείς και μαθητές, τις οποίες θα διαχειρίζονται οι καθηγητές που έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι για το κάθε σχολείο σε συνεργασία με τον διευθυντή, οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να υιοθετήσουν το αυστηροποιημένο ποινολόγιο για τους θύτες που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα. 

Το νέο ποινολόγιο προβλέπει την επαναφορά της 5ήμερης αποβολής, αλλά και την επιστροφή του διαχωρισμού των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες (40 – 75). Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ψηφιοποίηση του απουσιολογίου, του βιβλίου ύλης, προκειμένου οι γονείς και οι κηδεμόνες να έχουν πρόσβαση στις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών και να πληροφορούνται άμεσα για τις απουσίες τους.  Άλλο σημείο του κυβερνητικού σχεδίου αποτελεί το γεγονός ότι πλέον οι υλικές ζημιές που θα προκαλούνται από τους μαθητές θα αποκαθίστανται με χρήματα από την τσέπη των γονιών των μαθητών που τις προκάλεσαν, κάτι που αποτελεί για πολλά σχολεία μία τακτική που ακολουθείται ήδη τα τελευταία χρόνια. 

Μέγα ζήτημα αποτελεί η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο. Τα κινητά απαγορεύονται στις σχολικές αίθουσες. Πλέον προβλέπεται αυστηρότερη ποινή για τους μαθητές που θα χρησιμοποιήσουν εντός του σχολείου τα κινητά τους για να εκθέσουν μαθητές ή και καθηγητές στα social media. Η ποινή που θα επιβάλλεται στους μαθητές θα φτάνει μέχρι και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος

Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα θα περιλαμβάνουν και ειδική διάταξη για την ποινική ευθύνη των γονέων για τους μαθητές που κάνουν κατάληψη σχολείου. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0euu0lvx79d)

Διαβάστε επίσης → Θα φέρει η πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών το τέλος του άγριου bullying στα σχολεία;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ