Πολιτικη & Οικονομια

Ποια πρόσωπα μπαίνουν στη Βουλή αν χάσουν το αξίωμα οι 11 «Σπαρτιάτες»

Πώς θα μοιραστούν οι έδρες - Τα τρία σενάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» κάθονται στα έδρανα της Βουλής
Σπαρτιάτες: Ποια πρόσωπα ενδέχεται να μπουν στη Βουλή αν εκπέσουν από το αξίωμα οι 11 βουλευτές © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Σπαρτιάτες: Τα σενάρια για τις έδρες τους, η κατανομή και νέα πρόσωπα που θα μπουν στη Βουλή

Πολιτικές εξελίξεις φέρνει το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, καθώς, αν οι βουλευτές εκπέσουν από το αξίωμά τους, τότε ίσως υπάρξουν αλλαγές στις δυνάμεις των κομμάτων και νέα πρόσωπα που θα βρεθούν στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0bwjtqrakmh)

Τα τρία σενάρια για τις έδρες που κατέχει το κόμμα «Σπαρτιάτες» στη Βουλή και τα πρόσωπα

Τρία εκτιμάται ότι είναι τα σενάρια τις έδρες. Το πρώτο σενάριο αφορά την κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Το δεύτερο είναι η αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες. Τρίτο σενάριο να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0byoy2xj0zl)

Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες από τους «Σπαρτιάτες»

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η Νέα Δημοκρατία θα προσθέσει πέντε έδρες, φτάνοντας συνολικά τις 163. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσθέσει δύο ή τρεις έδρες και το ΠΑΣΟΚ μία ή δύο. Μία έδρα αναμένεται να πάρουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας διεκδικούν από μία έδρα επίσης.

Ποια πρόσωπα μπαίνουν στη Βουλή αν χάσουν το αξίωμα οι 11 «Σπαρτιάτες»

Ποια πρόσωπα ενδέχεται να μπουν στη Βουλή αν εκπέσουν οι «Σπαρτιάτες»

Συνεπώς, ίσως μπουν στη Βουλή για τη Νέα Δημοκρατία: Στην Αχαΐα ο Άγγελος Τσιγκρής, στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου, στη Β΄ Πειραιώς η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, στην Αν. Αττική η Βασιλική Κόλλια, στην Α΄ Αθηνών η Φωτεινή Πιπιλή.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει όντως τρεις έδρες, αυτές ενδέχεται να καταλάβουν ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα, ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.

Στο ΠΑΣΟΚ η έδρα της Β' Θεσσαλονίκης στον Θανάση Γκλαβίνα και στη Β΄ Πειραιώς στον Δημήτρη Διαμαντίδη. Στο σενάριο που το ΠΑΣΟΚ πάρει τρεις έδρες, δεν αποκλείεται να εισέλθει ξανά στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως πρώτος επιλαχών.

Διαβάστε επίσης → Ποινική δίωξη στους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών και τον Ηλία Κασιδιάρη ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ