Πολιτικη & Οικονομια

Αυγενάκης: Αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου περί τροφίμων ενόψει Πάσχα

Οι έλεγχοι στις αγορές και στις πύλες εισόδου θα είναι πιο συχνοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυγενάκης: Αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου περί τροφίμων ενόψει Πάσχα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε εντατικούς ελέγχους στην αγορά © EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αυγενάκης: Ενόψει Πάσχα οι έλεγχοι στα τρόφιμα θα είναι συχνοί -Θα είμαστε αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου

Οι έλεγχοι σε κρέας και αυγά στα σημεία λιανικής - χονδρικής, σε σφαγεία και σε πύλες εισόδου στη χώρα αυξήθηκαν ενόψει του Πάσχα, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Αυγενάκης: Αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου περί τροφίμων ενόψει Πάσχα
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αυγενάκης: Προστατεύουμε τους καταναλωτές εν όψει Πάσχα

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης που υλοποιείται μέσω του ΥΠΑΑΤ να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους στην αγορά, στις πύλες εισόδου και όπου κρίνεται επιβεβλημένο για προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την ελληνική παραγωγή» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης προσθέτοντας «προστατεύοντας τα ελληνικά προϊόντα στην πράξη στηρίζουμε τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους, τους έντιμους μεταποιητές και εμπόρους και προστατεύουμε τους καταναλωτές αλλά, εν όψει του Πάσχα οι έλεγχοι θα είναι πιο συχνοί».

«Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς»

Προειδοποίησε ότι «θα είμαστε αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου. Οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν για αυτό είναι εκείνοι που παρανομούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπ' όψιν τους οι πάντες».

Τα κλιμάκια των ελεγκτών θα απαρτίζονται από στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ, των ΔΑΟΚ, της ΕΛΑΣ, της Οικονομικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Στόχος τους είναι η προστασία των ελληνικών προϊόντων και των παραγωγών αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας των διακινούμενων προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.

Έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη την αγορά

Στο μεταξύ, ελέγχους σε σημεία λιανικής και στα super markets αλλά και σε πύλες εισόδου στη χώρας πραγματοποιούν τα μικτά κλιμάκια, «στοχεύοντας» τα γαλακτοκομικά, τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο και το μέλι.

Σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ έχουν αναφερθεί 78 διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις, ενώ έχουν επιβληθεί και πρόστιμα 238.389,44 ευρώ σε 17 επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν 297 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα νωπά οπωροκηπευτικά, όπως τα μήλα, τις πατάτες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα ακτινίδια.

Διαπιστώθηκαν 39 μη συμμορφώσεις και επιδόθηκαν 57 συστάσεις σε επιχειρήσεις, κυρίως για σημάνσεις σε συσκευασίες αλλά και 300 σε χονδρεμπόρους - εξαγωγείς, για συμμόρφωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)

Από τα μέσα Μαρτίου εντατικοί έλεγχοι σε ελαιόλαδο και μέλι

Από τις 15 Μαρτίου τα μικτά κλιμάκια διενεργούν ελέγχους στο ελαιόλαδο και στο μέλι. Συνολικά έχουν ληφθεί 22 δείγματα ελαιολάδου και 16 δείγματα μελιού προς έλεγχο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το 2020 έως σήμερα, έχουν εξετασθεί συνολικά 220 υποθέσεις που εκκρεμούσαν και έχουν υποβληθεί πρόστιμα ύψους 1.503.281 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ