Πολιτικη & Οικονομια

Πρόταση δυσπιστίας: Οι πρωτοβουλίες Ανδρουλάκη «στριμώχνουν» το Μαξίμου

Οι μήνες που ακολουθούν έως τις ευρωεκλογές είναι κρίσιμοι για τις πολιτικές εξελίξεις

Κώστας Καρέτσος
Κώστας Καρέτσος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, η αμφισβήτηση της πολιτικής παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και οι ευρωεκλογές

Όσοι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την προηγούμενη εβδομάδα την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και συνυπέγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς, επιβεβαιωθήκαμε ότι ο συντονισμένος έλεγχος της εξουσίας είναι βασικός πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δυστυχώς όμως διαπιστώσαμε, κατά τη γνώμη μου, και τα εξής:

  1. Η χώρα μας, που ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, έχει τεράστιες ελλείψεις σε βασικά συστήματα ασφαλείας των μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου.
  2. Στην Ελλάδα του δήθεν εκσυγχρονιστή κ. Μητσοτάκη, ένας 59χρονος, πρώην αχθοφόρος, μπορεί να μετατάσσεται, παράνομα, σε σταθμάρχη και μετά από ολιγόμηνη εκπαίδευση να καταλαμβάνει την υπεύθυνη θέση του σταθμάρχη Λάρισας.
  3. Την επομένη της τραγωδίας ο κ. Μητσοτάκης, με την δήλωσή του περί «ανθρώπινου λάθους», έθεσε τα θεμέλια για την οργανωμένη και συστηματική απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.
  4. Η συγκάλυψη ακολούθησε καθ’ όλη την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής και οι μετέπειτα αποκαλύψεις της εφημερίδας «το ΒΗΜΑ», για τις μονταρισμένες συνομιλίες του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς, έρχονται να διαμορφώσουν το τρίπτυχο «συγκάλυψη – διαφθορά – ατιμωρησία». Γίναμε μάρτυρες μιας εξαιρετικά προκλητικής στάσης των μελών της Κυβέρνησης με ύβρεις και ψεύδη. Ταυτόχρονα φρόντιζαν να μεγεθύνουν το αφήγημα του ανθρώπινου σφάλματος, ως το αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης των τρένων, προκειμένου να παραμεριστούν οι τεράστιες και αυταπόδεικτες κυβερνητικές ευθύνες σχετικά με την προβληματική κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
  5. Μετά την παραίτηση ή καλύτερα αποπομπή των δύο υπουργών και στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη κατέπεσε και ο μύθος για δήθεν διασυνδέσεις του ΠΑΣΟΚ με επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα.
  6. Η μετατροπή του Υπ. Εσωτερικών σε εκλογικό μηχανισμό που διαρρέει προσωπικά δεδομένα, επιλεκτικά, σε υποψηφίους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προστίθεται και συμπληρώνει την επίθεση στο Κράτος Δικαίου από την Κυβέρνηση. Ο δήθεν φιλελεύθερος πολιτικός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επιλέξει, στην έως τώρα 5ετή του θητεία ως Πρωθυπουργός, να καταστρατηγεί συστηματικά το Κράτος Δικαίου, όπως περίτρανα αποδείχθηκε με τις υποκλοπές, τα Τέμπη, τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων Ελλήνων και από τις διαδοχικές επιθέσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές.   

Οι μήνες που ακολουθούν έως τις ευρωεκλογές είναι κρίσιμοι για τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι με βεβαιότητα η κατάλληλη στιγμή ο λαός να αμφισβητήσει την πολιτική παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα που αποτελεί ανισορροπία του πολιτικού μας συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, απέδειξε, μετά και την πρόταση δυσπιστίας που προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στο στενό περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, ότι είναι ο μόνος που μπορεί έμπρακτα να αμφισβητήσει την ηγεμονία της Ν.Δ. και να διαμορφώσει τον εναλλακτικό κυβερνητικό πόλο. Το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι με ανάλογες πρωτοβουλίες μπορεί και θα πετύχει την μέγιστη δυνατή λαϊκή συσπείρωση και θα αποτελέσει την προοδευτική δύναμη που θα γίνει και πάλι πλειοψηφική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ