Πολιτικη & Οικονομια

«Δυναμώνει η συνωμοσία του καλού»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης καλωσόρισε τον Σπύρο Λυκούδη και τους Μεταρρυθμιστές στο Ποτάμι

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
84296-170217.jpg

«Στη συνωμοσία του καλού σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Σπύρος Λυκούδης και οι Μεταρρυθμιστές. Τους καλωσορίζω στο Ποτάμι και τους υπόσχομαι ότι το ταξίδι εκτός από δύσκολο θα είναι και πολύ όμορφο»: Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τον Σπύρο Λυκούδη και τους Μεταρρυθμιστές στο Ποτάμι στην συνέντευξη Τύπου έξω από την Παλιά Βουλή.

Στη συνέχεια ο Σπύρος Λυκούδης τόνισε: «Αποφασίσαμε να συμπορευθούμε με το Ποτάμι όταν ακούσαμε πως θέλουμε να τ’ αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Πιστεύουμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί μια ισχυρή δύναμη που θα ισορροπήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Συμπλέουμε με το Ποτάμι και είναι ο φορέας που θα πάμε στις εκλογές», κατέληξε ο Σπύρος Λυκούδης.

image

Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και είπαν μεταξύ άλλων. 

Σταύρος Θεοδωράκης: Οι Μεταρρυθμιστές θα είναι στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού. Οι συζητήσεις μας αφορούν τα προβλήματα της χώρας δεν αφορούν τις καρέκλες. Τον Σπύρο Λυκούδη δεν τον απασχολεί τι καρέκλες θα πάρει εκείνος και οι Μεταρρυθμιστές.

Οι Μεταρρυθμιστές θα βοηθήσουν το Ποτάμι με όλες τους τις δυνάμεις. Χτίζεται μια πολύ μεγάλη συμμαχία για να σώσουμε τη χώρα.

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από θαρραλέες, δυνατές και προοδευτικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να στηρίζεται σε ψήφους ναζιστών. Η χώρα δεν χρειαζόταν τώρα εκλογές. Χρειαζόταν ισχυρό Πρόεδρο, νέο Σύνταγμα, νέο εκλογικό νόμο, συμφωνία για τις δανειακές ανάγκες της. Να παραμείνει στο “ευρωπαϊκό άρμα”.

Το Ποτάμι όπως άλλωστε και ο Σπύρος Λυκούδης δεν θέλει την ακινησία και την απραξία. Η θέση μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα, όχι να επιστρέψουμε στο παρελθόν.

image

Το Ποτάμι είναι η τρίτη δύναμη της χώρας. Φιλελεύθεροι προοδευτικοί, σοσιαλιστές σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί μεταρρυθμιστές ενώνονται για να σώσουν την χώρα. Και βέβαια η κύρια ροή του Ποταμιού είναι η νέοι και οι νέες που μπορεί μέχρι χθες να μην είχαν σχέση με την πολιτική τώρα όμως έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν με το Ποτάμι για να αλλάξει η ζωή τους. Τέλος για το τι εκπροσωπεί ο Σπύρος Λυκούδης ο Επικεφαλής του κινήματος απάντησε: Ο Λυκούδης εκπροσωπεί την αριστερά που επαναστατεί με λόγο. Εκπροσωπεί την Αριστερά που θα θέλαμε. Εκπροσωπεί την Αριστερά του Παπαγιαννάκη και του Κύρκου.

Ο Σπύρος Λυκούδης με την σειρά του είπε ότι ποτέ δεν τον απασχόλησε η ένταξη του στο ΠΑΣΟΚ. Σέβομαι το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο του αλλά ποτέ δεν συζητήσαμε για εκλογική συνεργασία, είπε ο Σπύρος Λυκούδης. Διαφωνία προέκυψε μόνο για το ποσοστό που θα αποσπάσει το Ποτάμι στις ερχόμενες εκλογές. Ο Σπύρος Λυκούδης είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα είναι τρίτη δύναμη και ο Σταύρος Θεοδωράκης τον “διόρθωσε” λέγοντας του ότι αυτό που παίζεται είναι πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό του Ποταμιού και όχι η τρίτη θέση. “Άρα διαφωνούμε μόνο για το μέγεθος της αισιοδοξίας” είπε ο Σπύρος Λυκούδης προκαλώντας τα ενθαρρυντικά χειροκροτήματα των φίλων του Ποταμιού και των Μεταρρυθμιστών που παρακολουθούσαν την συνέντευξη.

image

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το Ποτάμι, είπαμε ότι αυτή η χώρα θα σωθεί- αν σωθεί- από τη συνωμοσία του καλού. Σε αυτή τη συνωμοσία του καλού, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ο Σπύρος Λυκούδης και οι Μεταρρυθμιστές. Τους καλωσορίζω στο Ποτάμι και τους υπόσχομαι ότι το ταξίδι εκτός από δύσκολο, θα είναι και πάρα πολύ όμορφο.

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Λακωνικός. Εγώ νομίζω ότι σήμερα ξεκινάμε με μια σημαντική πρωτοβουλία, ένα πραγματικά μακρύ ταξίδι, αλλά νομίζω όμορφο. Εμείς οι Μεταρρυθμιστές, αισθανθήκαμε ότι μπορούμε να συμπλεύσουμε, να συμπορευτούμε και να περπατήσουμε μαζί με το Ποτάμι, όταν είδαμε ένα σύνθημά του γραμμένο, δεν ξέρω εάν ήταν σύνθημα του Ποταμιού ή εάν ήταν κάποια φράση του Σταύρου, δεν ξέρω. «Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». Αυτό ήταν ένα πολιτικό σύνθημα, θα έλεγα μια πολιτική προσέγγιση στο σύγχρονο πρόβλημα της Ελλάδας.Και νομίζω ότι είναι μια φράση, ένα πολιτικό σύνθημα, μια πολιτική παρατήρηση, θα έλεγα, που περιλαμβάνει το σύνολο μιας αντίληψης για τα προβλήματα της χώρας σήμερα και για το ρόλο των ανθρώπων που θέλουν να την αλλάξουν. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Πραγματικά θα είναι όμορφο το ταξίδι Σταύρο. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και είμαστε στη διάθεση των δημοσιογράφων για ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν περιπτώσεις και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών που θα συνεργαστούν μαζί σας; Ακούγεται τις τελευταίες ώρες και για κάποια άλλα πρόσωπα, όπως την κυρία Φούντα, τον κ. Ψύρρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα έχουμε χρόνο να τα πούμε. Το σίγουρο είναι ότι χτίζεται μια πολύ μεγάλη συμμαχία για ένα πολύ μεγάλο σκοπό. Να σώσουμε τη χώρα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί να συνεισφέρουν σε αυτό. Άνθρωποι από το φιλελεύθερο προοδευτικό χώρο, άνθρωποι από την αριστερά της μεταρρύθμισης, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, απογοητευμένοι άνθρωποι που θέλουν επιτέλους να δούνε να αλλάζει κάτι σε αυτή τη χώρα.Και βέβαια η μεγάλη ροή του Ποταμιού που είναι οι νέοι και οι νέες, άνθρωποι που μέχρι χθες μπορεί να μην είχαν σχέση με την πολιτική, αλλά που αποφάσισαν να μπούνε στην πολιτική, να συμπορευτούν με όλες αυτές τις υγιείς δυνάμεις της πολιτικής για να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε μια καλύτερη ζωή.

image

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω τη συνωμοσία του καλού, υπάρχουν όμως και μερικά θεσμικά. Θα είστε μαζί, θα είστε επικεφαλής στο Ποτάμι ως κόμμα; Ο κ. Λυκούδης τι ρόλο θα έχει; Θα είναι επικεφαλής Επικρατείας για παράδειγμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι είναι το Ποτάμι. Και οι Μεταρρυθμιστές θα βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια που κάνει το Ποτάμι με όλες τους τις δυνάμεις. Θα μπούνε προφανώς σε συνδυασμούς. Δεν είναι πράγματα όμως που έχουμε συζητήσει με το Σπύρο. Οι συζητήσεις μας όλες αυτές τις μέρες και όχι μόνο τις τελευταίες, πολλές μέρες πριν, αφορούν τα προβλήματα της χώρας.

Χθες το βράδυ τα λέγαμε μέχρι τις 3.00 το πρωί περίπου, αλλά λέγαμε τα πράγματα τα ουσιαστικά. Δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε αύριο, τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη μέρα των εκλογών. Τι πρέπει να κάνουμε σε σχέση με συγκεκριμένα προβλήματα που έχει η χώρα.

Μιλήσαμε για πρόσωπα, μιλήσαμε για τα άλλα κόμματα. Αυτή είναι μέχρι σήμερα η κουβέντα που μας απορροφά. Προφανώς οι Μεταρρυθμιστές θα είναι στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού. Ο Σπύρος θα είναι στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού, αλλά το πώς θα είναι, είναι θέμα που θα αποφασίσει και ο ίδιος και είναι θέμα που αυτή τη στιγμή δεν μας έχει προβληματίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μπορεί να μην είναι γάμος, να είναι σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι γάμος. Αλλά θέλω να καταλάβετε το εξής, ότι υπάρχει μια παρέα πολιτικών που ο Σπύρος –επιτρέψτε μου- την εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο, που δεν αρχίζει την κουβέντα, τι καρέκλες θα πάρουμε. Δεν είναι κάτι που τον απασχολεί και δεν είναι κάτι που απασχολεί ούτε και τους Μεταρρυθμιστές. Η κουβέντα που τους απασχολεί και εάν κάποια στιγμή μιλήσουμε λίγο παραπάνω, αφορά τα ζητήματα της χώρας. Αφορά τις λύσεις για τα προβλήματα της χώρας. Σε ποιους ρόλους θα είναι καλός ο Σπύρος, ή θα είναι καλός ο Σταύρος αυτά αποφασίζονται στην πράξη. Το Ποτάμι βέβαια κατέρχεται ως Ποτάμι στις εκλογές, με τη δύναμη που θα του δώσουν και οι Μεταρρυθμιστές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετοιμάζεστε για εκλογές;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς ετοιμαζόμαστε και για εκλογές. Ναι.

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Υπάρχει κάποιος που δεν ετοιμάζεται για εκλογές; Εγώ δεν ξέρω. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, κάνουν αυτές τις μέρες τους σχεδιασμούς τους για να δούνε τι θα κάνουν στις εκλογές. Εμείς έχουμε δηλώσει και ο Σταύρος και εγώ, ότι θέλουμε η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι γνώμη δική μου, δίνω μάχες γι’ αυτό και ο Σταύρος το ίδιο.

Εάν δεν εκλέξει, οφείλουν οι πολιτικοί σχηματισμοί να ετοιμάζονται για μια μάχη που θα προκύψει σε δυο 24ωρα. Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε το νου μας.

Και να πω και κάτι για το προηγούμενο που ρώτησα ο κ. Ανανιάδης. Οι Μεταρρυθμιστές συμπλέουν, συμπορεύονται και παλεύουν μαζί με το Ποτάμι. Δέχονται όμως γιατί έχουν σεβασμό απέναντι στα δεδομένα, ότι το Ποτάμι έχει διανύσει μια πορεία, έχει καταγράψει την παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου και έχει δοκιμαστεί μέσα από τις κάλπες. Στοιχειώδης πολιτικός σεβασμός απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό σχηματισμό θέλει να συναντηθεί μαζί του, είναι να αποδεχτεί μια πραγματικότητα.

Και εμείς αυτή την πραγματικότητα ως σύγχρονοι, σοβαροί άνθρωποι της αριστεράς, την αποδεχόμαστε. Άρα ο φορέας που θα πάμε στις εκλογές, θα είναι το Ποτάμι.

image

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λυκούδη δεν ευοδώθηκαν οι συζητήσεις σας με το ΠΑΣΟΚ;

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Πρέπει να σας πω, επειδή ρωτάτε πώς πήγαν οι συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ, ότι συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ δεν έχω κάνει. Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση. Έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα. Σέβομαι απολύτως το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σας πω και την ιστορική του διαδρομή, ακόμη και τώρα στη δύσκολη φάση που περνάει. Δεν έχω αντιπαλότητες, ούτε εχθρότητες με το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά μια αντίληψη που έχει επικρατήσει για καιρό ότι είμαστε σε συνεννοήσεις και κάτι πρόκειται να γίνε κλπ δεν είναι αληθείς. Δεν έχω …. Και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αληθείς, γιατί ακούω και διάφορα, ότι του προτάθηκε αυτό, δεν του προτάθηκε το άλλο.

Δεν είναι αληθή αυτά τα πράγματα. Έχουμε κάνει συζητήσεις στο πλαίσιο της Βουλής, με βουλευτές, με στελέχη, το ΠΑΣΟΚ πάρα πολλές. Αλλά όχι για συνεννοήσεις εκλογικού χαρακτήρα. Και θέλω να το πιστέψετε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε τοποθετηθεί και οι δυο υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Πώς τοποθετείστε στο ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί τελικά την Δευτέρα με ψήφους Χρυσαυγιτών βουλευτών;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε πει πολύ πριν από τις ψηφοφορίες, ότι αυτή η χώρα δεν χρειαζόταν τώρα εκλογές. Χρειαζόταν και εκεί ήταν άλλο ένα σημείο συνάντησης με το Σπύρο, χρειαζόταν ένα ισχυρό Πρόεδρο από αυτή τη Βουλή. Χρειαζόταν ένα νέο Σύνταγμα. Χρειαζόταν ένα νέο εκλογικό νόμο. Χρειαζόταν μια συμφωνία για τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Αυτές ήταν οι δικές μας προτεραιότητες. Και βέβαια μετά να είχαμε εκλογές και είχαμε προσδιορίσει περίπου και το χρόνο. Το Νοέμβριο να γινόντουσαν εκλογές. Άρα επιμένουμε ότι είναι καλό να βγάλει ισχυρό Πρόεδρο αυτή η Βουλή και όχι ένα Πρόεδρο με σχετική πλειοψηφία η επόμενη Βουλή, που μπορεί να βγάλει ένα Πρόεδρο με 100 ψήφους, με 90 ψήφους. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα. Και έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή. Και σίγουρα ο Πρόεδρος δεν μπορεί να στηρίζεται από ψήφους ναζιστών και ανθρώπων που κατηγορούνται για το μισό ποινικό κώδικα. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να αποδεχτεί η δημοκρατία μας.

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Η σύγχρονη Ελλάδα ζει μια τραγωδία πολιτική. Να έχει στη Βουλή της ένα ναζιστικό μόρφωμα. Πρέπει να τη δούμε, να την αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να δούμε τι θα κάνουμε. Όπως είπε και ο Σταύρος πριν, δεν μπορώ να φανταστώ το εφιαλτικό σενάριο να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις ψήφους των βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος.

Πρέπει να δούμε οι δημοκρατικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, πώς θα αντιμετωπίσουμε εάν προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Απεύχομαι την τραγική αυτή εικόνα και νομίζω ότι τελικά δεν θα γίνει, αλλά καλά που το ρωτήσατε για να έχετε και την δική μας τοποθέτηση επ’ αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τάσσεστε υπέρ των συνεργασιών; Θα συνεργαστείτε και με τη Ν.Δ. και με το ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, ανάλογα με το ποιος είναι πρώτο κόμμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν και η κουβέντα είναι λίγο πρόωρη, η χώρα δεν μπορεί να είναι ακυβέρνητη και εμείς δεν φτιάχνουμε μια παρέα την οποία μεγαλώνουμε, μεγαλώνουμε, απλώς για να συζητάμε θεωρητικά τα προβλήματα της χώρας. Η σκέψη μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας, να συμμετέχουμε στις λύσεις των προβλημάτων.

Άρα το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό που θα έρθει μετά τις εκλογές, θα καθορίσει και τη δύναμη του Ποταμιού. Θα καθορίσει, μάλλον για να είμαι ακριβής, το πόσο δυνατό θα είναι το Ποτάμι, γιατί κάθε μέρα προστίθεται κόσμος στο Ποτάμι, φουσκώνει το Ποτάμι και είναι καθοριστικό να δούμε μέχρι πού θα φτάσει το Ποτάμι.

Και από εκεί και πέρα βέβαια θα καθορίσει ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα και αναλόγως θα πράξουμε κι εμείς. Έχουμε τις απόψεις μας, έχουμε ανθρώπους, έχουμε μελετήσει σχέδια ήδη με το Σπύρο για πολλά προβλήματα της χώρας.

Από εκεί και πέρα, θα έχουμε όλο το χρόνο να συζητήσουμε τη μορφή που θα πρέπει να πάρουν οι συνεργασίες μετά τις εκλογές. Πάντως για κανέναν και βεβαίως όχι για μας η χώρα δεν πρέπει να ταλαιπωρείται από ακυβερνησία. Η χώρα πρέπει να κυβερνιέται και πρέπει να κυβερνιέται από δυνατές και αποφασισμένες, θαρραλέες, προοδευτικές δυνάμεις.

image

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου …… προχωρήσει η κατάσταση και υπογραφεί μια νέα συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό σημαίνει και προϋποθέτει μια σειρά νέων σκληρών μέτρων, όπως φαίνεται από τις διαπραγματεύσεις που έχει το Υπουργείο Οικονομικών. Εσείς είστε υπέρ αυτής της προοπτικής; Υπέρ αυτών των νέων μέτρων που προβλέπονται.

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Έχουμε τοποθετηθεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα πάρα πολλές φορές νομίζω. Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας με τον τρόπο με τον οποίο το κυβερνητικό σχήμα προσπαθεί να βρει διέξοδο από την κρίση. Δεν υποτιμούμε προσπάθειες και δεν ισοπεδώνουμε προσπάθειες. Εμείς δεν κάνουμε ισοπεδωτική κριτική, ούτε κριτική απορριπτική στα πάντα. Έχουμε όμως τοποθετηθεί απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές και θεωρούμε ότι είναι αδιέξοδος έτσι όπως είναι σήμερα. Προφανώς στη νέα περίοδο και μπροστά στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί, το Ποτάμι με βάση τις δικές του αρχές, τις δικές του απόψεις και τις δικές του εκτιμήσεις, θα διαμορφώσει τη γραμμή του.

Είναι εξαιρετικά πρόωρο τώρα και χωρίς να έχουμε μπροστά μας όχι απλώς νέα συμφωνία αλλά ούτε τα πρώτα βήματα στη συνάντηση με τους δανειστές ν’ αρχίσουμε να συζητάμε την τοποθέτησή μας για ενδεχόμενα μέτρα. Να τα δούμε όλα, είναι γνωστή η τοποθέτησή μας σήμερα. Ας αφήσουμε να δούμε και την αυριανή πώς θα είναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάντως, αν μου επιτρέπεις να προσθέσω κάτι, τόσο οι Μεταρρυθμιστές, και το έχουν πει, όσο και το Ποτάμι, ένα πράγμα δε θέλουν: Την ακινησία και την απραξία. Οι θέσεις που έχουμε είναι στο ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Όχι να παραμείνουμε σε βήμα σημειωτόν και ούτε βέβαια να γυρίσουμε στο παρελθόν όπως κάποιες άλλες δυνάμεις κατά καιρούς επαγγέλλονται.

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Και επαναλαμβάνω το σύνθημα: Να τ’ αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε υπέρ μιας νέας διαπραγμάτευσης; Γιατί είναι βασικό. Υπάρχουν δυο απόψεις βασικές. Προχωράμε σχεδόν έτσι ή διαπραγματευόμαστε εξαρχής. Είναι βασικό για τις εκλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου. Η χώρα κάθε στιγμή υποχρεούται να διαπραγματεύεται προς όφελος των πολλών. Γιατί, κοιτάξτε, αυτή η συνεργασία δεν ξέρω αν ξάφνιασε κάποιους, αλλά εμάς δε μας ξάφνιασε γιατί πάρα πολλά από τα πράγματα που έχω πει εγώ, τα έχει επαναλάβει ο Σπύρος και πάρα πολλά πράγματα που έχει πει ο Σπύρος στο παρελθόν τα έχω επαναλάβει εγώ.

Αυτά τα οποία έχουμε πει σε ξεχωριστές στιγμές κι οι δύο, είναι ότι η χώρα αυτή πρέπει να έχει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να διεκδικεί κάθε στιγμή τα περισσότερα και τα καλύτερα γι’ αυτή την κοινωνία. Αλλά μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία δεν πετάει στα σύννεφα, που γνωρίζει τις ανάγκες της κοινωνίας, θέλει να λύσει και να επουλώσει τις πληγές της κοινωνίας και ταυτόχρονα να κρατήσει τη χώρα στο ευρωπαϊκό άρμα, στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτή είναι η άποψή μας και είναι αδιαπραγμάτευτη απέναντι σε όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο κλίμα αυτό των τελευταίων ημερών πιστεύετε ότι είναι απλή η συνταγματική αναθεώρηση; Ή θα το χάσουμε κι αυτό το χρονικό διάστημα; Είναι σημαντικότατο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Σπύρος θα ξέρει καλύτερα γιατί είναι παλιός κοινοβουλευτικός αλλά νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για συνταγματική αναθεώρηση έτσι όπως εξελίσσεται η ψηφοφορία.

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Άμα παίζουμε με τα 24ωρα προφανώς είναι τα πράγματα δύσκολα αλλά και ο Σταύρος κι εγώ υποστηρίξαμε από την αρχή τρία βασικά ζητήματα: Να υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή για στοιχειώδεις λόγους πολιτικής σταθερότητας, να ξεκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση και να κάνουμε εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Καμία από αυτές τις επιλογές δεν αντιμετωπίστηκε με τη σοβαρότητα που έπρεπε και από τις δυο πλευρές που διεκδικούν σήμερα την εξουσία τρέχοντας και μη ακούγοντας τίποτα. Νομίζω ότι ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε, από δω κι εμπρός αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δούμε πόσο πιο γρήγορα και πόσο πιο ισχυρά μπορεί να διαμορφωθεί αυτό που λέγαμε κάποτε «τρίτος πόλος», αυτό που λέμε τώρα, μια ισχυρή δύναμη που θα ισορροπήσει την πολιτική ζωή του τόπου και που πιστεύουμε ότι θα είμαστε εμείς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εδώ έχω μια μικρή διαφωνία με το Σπύρο. Εγώ δεν πιστεύω ότι συζητείται αυτό το ενδεχόμενο. Η τρίτη δύναμη στη χώρα είναι το Ποτάμι, είναι ήδη. Το θέμα είναι μέχρι πού θα φτάσει το Ποτάμι. Δεν αμφισβητείται ούτε από τους πολιτικούς αναλυτές ούτε από την κοινωνία. Η τρίτη δύναμη της χώρας είναι το Ποτάμι. Το πόσο δυνατό θα είναι βέβαια, θα εξαρτηθεί και από το λόγο που θα εκφράσουμε και από τις λύσεις που θα προτείνουμε στην κοινωνία το επόμενο διάστημα.

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Άρα καταλάβατε ότι η διαφωνία είναι στο μέγεθος της αισιοδοξίας και όχι πουθενά αλλού, γιατί κι εγώ είμαι αισιόδοξος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τον κ. Τατσόπουλο, την κα Δρέττα, την κα Ποδηματά.. Υπάρχει κάποιος διάλογος ενσωμάτωσης αυτών των προσώπων στα ψηφοδέλτιο; Όπως και τον κ. Ψαριανό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπαμε, το Ποτάμι –και το ξέρετε- έχει δημιουργήσει εξαρχής μια μεγάλη Επιτροπή Διαλόγου που μετέχουν άνθρωποι όπως είπα πριν και από το φιλελεύθερο χώρο και από Αριστερά της μεταρρύθμισης, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σε μια συνεχή κουβέντα μαζί μας. Η σκέψη μας είναι να βρούμε τους καλύτερους τρόπους έτσι ώστε το μήνυμα του Ποταμιού να φτάσει σε όλη την κοινωνία. Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι αποκλεισμοί είναι μόνο για τους ανθρώπους που ευθύνονται για τα χάλια της χώρας. Αυτοί δε μπορούν να έχουν θέση στο Ποτάμι. Όπως δε μπορούν να έχουν θέση στο Ποτάμι οι δογματικοί άνθρωποι, οι άνθρωποι που δεν έχουν απόψεις που πατάνε στη γη. Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος της πολιτικής, της κοινωνίας, του ακτιβισμού, συνομιλεί με το Ποτάμι. Και θα βρούμε λύσεις έτσι ώστε να φουσκώσει τόσο ώστε όχι μόνο να επηρεάσουμε τις εξελίξεις, ν’ αποφασίσουμε εμείς τις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ενδεχόμενο να ξεφουσκώσει το Ποτάμι από ένα κόμμα υπό το Γιώργο Παπανδρέου σας ανησυχεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Δημοκρατία έχει χώρο για όλους. Και είναι καλό όσοι θέλουν να δοκιμαστούν, να δοκιμαστούν. Δεν έχουμε καμία αντίθεση με την ευγενή προσπάθεια κάποιων να εκφράσουν τμήματα του ελληνικού λαού. Δεν πιστεύουμε όμως ότι το Ποτάμι μπορεί να επηρεαστεί από τη δημιουργία άλλων κινημάτων.

Να σας πω και τον απλό λόγο: Το Ποτάμι δεν ήρθε από τα πάνω, το Ποτάμι ήρθε από τα κάτω και φουσκώνει από τα κάτω. Αυτό που υπάρχει και μπορεί να σας το εκμυστηρευθεί και ο Σπύρος, είναι ότι όλες τις τελευταίες εβδομάδες στις κουβέντες που γίνονται στην επαρχία, στην Περιφέρεια, στην Αττική, υπάρχει κόσμος που αναζητά από τα κάτω τις λύσεις μέσα από το Ποτάμι.

Κόσμος της μεταρρύθμισης, υγιής, ας μου επιτραπεί η έκφραση, χώρος της Αριστεράς. Και αφού είπα τη λέξη θέλω να το πω γιατί το έχω σκεφτεί πολλές φορές και με ρώτησε κι ένας πιτσιρικάς τώρα στο δρόμο, μου είπε, «το Ποτάμι με το Λυκούδη γίνεται πιο Αριστερό;»

Θέλω να δώσω λοιπόν μια απάντηση στο νεαρό: Ο Λυκούδης, εκπροσωπεί την Αριστερά που θα θέλαμε. Εκπροσωπεί δηλαδή την Αριστερά του Παπαγιαννάκη, του Κύρκου, την Αριστερά που επαναστατεί με λόγο, που πατάει στα πόδια της. Από την πρώτη στιγμή το Ποτάμι θέλει να εκφράσει και αυτή την Αριστερά.

Πιστεύουμε δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή ένας νέος χώρος όπως είναι το Ποτάμι, δε θα πρέπει να έχει αποκλεισμούς ούτε στ’ αριστερά του ούτε προς το φιλελεύθερο χώρο. Υπάρχει μια ανάγκη για μια πολύ μεγάλη συμμαχία δυνάμεων, αρκεί να πιστεύουμε στην προοδευτική κατεύθυνση της χώρας, στην ευρωπαϊκή της πορεία και στο συμφέρον των πολλών. Προστίθεται λοιπόν ο Σπύρος, προστίθενται οι Μεταρρυθμιστές σ’ αυτή την προσπάθεια και θα προστεθούν άνθρωποι απ’ όλο αυτό το χώρο που σας είπα, γιατί ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι μια μεγάλη συμμαχία λογικής η οποία θα προσπαθήσει να δώσει τη χώρα και να καλυτερεύσει τη ζωή όλων μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.