- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μητσοτάκης στο Economic Club of Canada: Υπάρχουν τομείς που είμαστε ηγέτες
Η αναφορά του πρωθυπουργού στις επενδύσεις, την επιστολική ψήφο και τις εθνικές εκλογές
Μητσοτάκης από τον Καναδά: Όσα είπε για επενδύσεις, εθνικές εκλογές καιτην επιστολική ψήφο
Στο επιχειρηματικό φόρουμ του Economic Club of Canada στο Τορόντο συμμείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συζήτησε με τον επιχειρηματία Nik Nanos για τις ευκαιρίες στην Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων και τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Αρχικά ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την Ελλάδα και την οικονομική της κατάσταση τώρα και τι «κληρονόμησε« η ελληνική κυβέρνηση όταν ανέλαβε το 2019.
Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή που δέχτηκε στον Καναδά, απάντησε: «Η οικονομία δεν πήγαινε πολύ καλά, ήμασταν υπό παρακολούθηση από την τρόικα, μία όχι και τόσο ελκυστική (για επενδυτές) κατάσταση και εν μέσω πανδημίας δεν ήταν εύκολη η κατάσταση. Θέλαμε να δημιουργηθεί ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον για επενδυτές και η σημερινή εικόνα είναι χαρακτηριστική το πού έχουμε φτάσει. Βρήκαμε τον τρόπο να προχωρήσουμε, θέτοντας τους δικούς μας κανόνες.
Φιλοξενούμε πλέον στην Ελλάδα μια από τις κορυφαίες εταιρίες του Καναδά που θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Αποτελεί έναν δείκτη του κατά πόσο ελκυστική είναι πλέον η Ελλάδα για τους επενδυτές. Η χώρα μας έχει δείξει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον. Όσοι έρχεστε στην Ελλάδα να επενδύσετε, αποδεικνύετε ότι η χώρα μας είναι ελκυστική. Παλιά ήταν δύσκολο αυτό. Και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το βήμα».
Ο Μητσοτάκης στο Τορόντο: Όσα είπε για την κατάσταση της σημερινής Ελλάδας
Για το πόσο εύκολο ήταν να αντιστραφεί η κατάσταση και αν υπήρχε σημείο-ορόσημο για την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν ήταν... βόλτα. Υπήρχαν αρκετά εμπόδια. Έχω όμως μια πολύ καλή ομάδα και είχαμε απόλυτη πλειοψηφία και στη Βουλή που βοήθησε την κατάσταση. Δείτε το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή. Κυβερνήσεις δεν έχουν πολύ ισχυρή εντολή. Εμείς δεν έχουμε μειοψηφική κυβέρνηση. Θα σταθώ σε μια συνάντηση στο Νταβός λίγο πριν από την πανδημία, όπου προσπαθούσαμε να πείσουμε να επενδύσουν σε κέντρα δεδομένων. Τα καταφέραμε και σκέφτηκα πως αν έρθει η Microsoft, θα έρθουν κι άλλοι. Έτσι κι έγινε.
Μας άκουσαν και νομίζω τα καταφέραμε με έξυπνο τρόπο. Επίσης τον Ιούλιο του 2020 πείσαμε τους εταίρους για το ευρωπαϊκό ταμείο που είναι ένα εργαλείο που βοηθά τις χώρες στο κομμάτι της ανάκαμψης. Εμείς λάβαμε 6 δισεκατομμύρια σε πόρους που βοήθησαν στην ανάκαμψη. Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η 2η επανεκλογή μας που ο ελληνικός λαός μας έδωσε την πλειοψηφία και εκεί ένιωσα ότι πέτυχα την πιο μεγάλη και κρίσιμη νίκη, γιατί ένιωσα πως έπεισα τους πολίτες να μας εμπιστευτούν».
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολλά στην Ευρώπη»
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολλά στην Ευρώπη καθώς κάποιες αγορές είχαν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα που ήταν φτηνά. «Αυτό άλλαξε άρδην. Τώρα η χώρα μας παίζει σημαντικό ρόλο στα υγροποιημένα καύσιμα γιατί αποτελεί κόμβο και έχει πλέον έναν σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο στη διασφάλιση της μεταφοράς των καυσίμων» σημείωσε.
Ειδική μνεία έκανε στον διάδρομο μέσω Ινδίας που είναι σημαντικός καθώς πιστεύει ο ίδιος στη δυναμική της χώρας αυτής και στην ενίσχυσή της ολοένα και περισσότερο. Εξήγησε ότι έως το 2030 θα είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και πρέπει να βρούμε έναν εναλλακτικό διάδρομο προς την Ευρώπη. «Να γίνουμε ένα κέντρο διαμετακόμισης» όπως ανέφερε. Τόνισε μάλιστα πως επενδύουμε σε αυτό και θεωρεί πως η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο logistics, κάτι που αποτελεί βέβαια μακρόπνοο σχέδιο αλλά με δεδομένο ότι πιστεύει στη συνεργασία της Ινδίας με την Ευρώπη, ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι κομβικός.
Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και η «πράσινη οικονομία»
Για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και την «πράσινη οικονομία» στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κάθε απειλή αποτελεί και μια δυνητική ευκαιρία. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή του κλίματος και αυτό έχει κόστος» προσέθεσε. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, «ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μία φορά κάθε χίλια χρόνια», επισημαίνοντας πως πρέπει να συνηθίσουμε αυτές τις ακραίες συνθήκες και είναι παραπάνω από αναγκαίο να προσαρμοστούμε. «Να θέσουμε σαφείς στόχους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δράσουμε ακόμη και σε επίπεδο πρόληψης, με ενεργή διαχείριση των δασών και των πυρκαγιών καθώς και επενδύσεις στην αντιπλημμυρική προστασία» σημείωσε. Υπογράμμισε εξάλλου τον αντίκτυπο που όλα αυτά έχουν στον τουρισμό μας, «καθώς είμαστε μια χώρα που στηριζόμαστε στον τομέα αυτό».
Για την Ελλάδα που θέλει να αφήσει πίσω του ως «συνταξιούχος σε 30-40 χρόνια από τώρα», σύμφωνα με την ερώτηση του συνομιλητή του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ελπίζει να είναι υγιής, και να μπορεί να χαίρεται τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Για την Ελλάδα, ωστόσο, το όραμά του είναι να γίνει μια ευημερούσα χώρα, όχι ουραγός, αλλά πρωταγωνίστρια στην ΕΕ. Τόνισε ότι όταν η χώρα μας μπήκε στην ΕΕ στη δεκαετία του '70 ήταν μια φτωχή χώρα, πολύ πίσω στο ΑΕΠ, ενώ τώρα θέλει να την οδηγήσει σε υψηλή θέση και έχει συγκεκριμένους στόχους μέσω μιας σταθερής ανάπτυξης.
Εκείνο ωστόσο που προσδιόρισε ως θεμελιώδες πρόβλημα για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες σήμερα ήταν οι εισοδηματικές ανισότητες και υπογράμμισε την ανάγκη να λυθούν τα ζητήματα τέτοιων ανισοτήτων, πιστεύοντας θεμελιωδώς στην ανάγκη αυτή, χωρίς όπως είπε να είναι σοσιαλιστής. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας.
Ολοκληρώνοντας μίλησε για το όραμά του για μια δημοκρατία που θα είναι λειτουργική, όπου οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, σε καλή παιδεία, καλή υγεία και μια χώρα που θα δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ευημερία των πολιτών της.
Δείτε τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Νικ Νάνος:
Η νέα Ελλάδα και οι νέες ευκαιρίες στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη
Για τη νέα Ελλάδα και τον τρόπο που διαφημίζεται στο εξωτερικό για νέες ευκαιρίες ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η οικονομία αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με καλό ρυθμό. Επενδύουμε σε μικροοικονομία ισχυρή και σταθερή μακροοικονομία. Το έλλειμμα μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν έχουμε καμία σχέση με όσα πήγαν στραβά πριν 10 χρόνια. Τα αφήσαμε πίσω μας και έχουμε μια σταθερή οικονομία, με τομείς που ηγούμαστε όπως ο τουρισμός που προσελκύει και επενδύσεις.
Είμαστε κορυφαίοι στην αγορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλους τομείς. Στη ΝΑ Ευρώπη είμαστε κέντρο τεχνολογίας που εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει τεχνολογίες εκτός Ελλάδας. Κατά την κρίση μου, πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά θέλουν να επιστρέψουν αν βρεθούν κατάλληλες θέσεις εργασίας. Έχουμε 3 χρόνια κυβέρνησης ακόμη και δεν θέλω να επαναπαυθούμε. Θα φροντίσω να μη συμβεί, θα φροντίσω να επιταχύνουμε. Καμιά επιτυχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη».
«Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά στον Καναδά και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη»
Για την συνεργασία Καναδά -Ελλάδας και τι πρέπει να συμβεί ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί φιλίας των δύο κρατών: «Είμαστε φιλελεύθερες δημοκρατίες, στο ίδιο... στρατόπεδο, με ίδιες απόψεις για πολλά θέματα. Ο Καναδάς θα μας παρέχει μάλιστα 7 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη για τις πυρκαγιές που μας πλήττουν. Και ο Καναδάς έχει δασικές πυρκαγιές φυσικά. Ήδη ο Καναδάς έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ήδη οι Καναδοί είναι υπέρμαχοι της ελληνικής επιτυχίας και επενδύουν σε τομείς όμως ο κτηματομεσιτικός και πριν μερικές εβδομάδες είχαμε μια καλή συναλλαγή που σχετίζεται με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Είμαστε υπέρμαχοι των δεσμών των δύο κρατών. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά στον Καναδά και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη».
Η αναφορά Μητσοτάκη στην επιστολική ψήφο
Για την ελληνική διασπορά και την επιστολική ψήφο ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές μπορείτε να ψηφίσετε μέσω επιστολικής ψήφου. Δημιουργήσαμε κέντρα εκλογικά σε πρεσβείες όπου υπάρχει ελληνική διασπορά. Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσετε. Είναι μια δοκιμαστική περίοδος. Οι ευρωεκλογές είναι μια δοκιμή να δούμε πώς θα δουλέψει αυτό στις εθνικές εκλογές. Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι σημαντικές γιατί ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη μετρά για την Ελλάδα, αλλά και τον Καναδά. Υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες».
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολλά στην Ευρώπη. Ορισμένες αγορές εξαρτώνταν από τα ρωσικά καύσιμα που ήταν φτηνά. Αυτό άλλαξε άρδην. Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στα υγροποιημένα καύσιμα γιατί αποτελεί κόμβο. Έχουμε σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο στο να είναι η Ελλάδα ο διασφαλιστής της μετακίνησης των καυσίμων. Ο διάδρομος μέσω Ινδίας είναι σημαντικός. Η Ινδία ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Ως το 2030 θα είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και πρέπει να βρούμε έναν εναλλακτικό διάδρομο προς την Ευρώπη. Να γίνουμε ένα κέντρο διαμετακόμισης. Επενδύουμε σε αυτό και θεωρώ πως θα γίνουμε παγκόσμιο κέντρο logistics. Πιστεύω στις δυνατότητες της Ινδίας και στο ότι θα συνεργαστεί στενά με την Ευρώπη. Γι’ αυτό ο ρόλος μας σε αυτή τη μεγάλη εμπορική συμφωνία θα είναι σημαντικός», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και η «πράσινη οικονομία» στην Ελλάδα
Για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και την «πράσινη οικονομία» στην Ελλάδα είπε: «Κάθε απειλή είναι και δυνητική ευκαιρία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή του κλίματος και αυτό έχει κόστος. Είχαμε τις πλημμύρες στη Θεσσαλία που γίνονται μία κάθε χίλια χρόνια. Πρέπει να συνηθίσουμε αυτό το ακραίο περιβάλλον που κοστίζει πολλά χρήματα και πρέπει να προσαρμοστούμε. Να θέσουμε σαφείς στόχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πετύχουμε την ουδετερότητα στον τομέα πομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Σε κάθε περίπτωση, αν δε προσαρμοστούμε γρήγορα, ίσως χάσουμε την υποστήριξη του κόσμου. Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, πρέπει να μπει στο επίκεντρο της προσοχής μας. Με ενεργή διαχείριση των δασών και των πυρκαγιών. Με επενδύσεις στην αντιπλημμυρική προστασία. Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει και το διάστημα του τουρισμού».
Μητσοτάκης: Δεν είμαι σοσιαλιστής, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να λυθούν ζητήματα ανισοτήτων στο εισόδημα
Για την Ελλάδα που θέλει να αφήσει σε 40 χρόνια από τώρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ελπίζω να είμαι υγιής, να μπορώ να χαίρομαι τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Να γίνει η Ελλάδα μια ευημερούσα χώρα, όχι ουραγός, αλλά πρωταγωνίστρια στην ΕΕ. Ήμασταν μια φτωχή χώρα όταν εισήλθε, πολύ πίσω στο ΑΕΠ. Τώρα θέλω να βρεθεί σε κορυφαία θέση και έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Σταθερή ανάπτυξη. Αυτός είναι ο τρόπος. Και θέλω να λύσουμε το βασικό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατιών που βρίσκεται στη ρίζα της δυσαρέσκειας που υπάρχει στο θέμα ισοτιμίας. Δεν είμαι σοσιαλιστής, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να λυθούν ζητήματα ανισοτήτων στο εισόδημα, σε μια αναπτυσσόμενη δημοκρατία. Την άλλη εβδομάδα αποφασίζουμε για τον κατώτατο μισθό. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει στο μέλλον μια καλά λειτουργούσα οικονομία, με καλή Παιδεία, καλή Υγεία. Μια χώρα που θα δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ευημερία των ανθρώπων της».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Την Κυριακή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Πότε ξεκινά το Εορταστικό Ωράριο των καταστημάτων
Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Η αποτίμηση της Αντιπυρικής Περιόδου 2024
H βουλευτής πρόσκειται στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Tι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.