Πολιτικη & Οικονομια

Ξεκίνησε η εθνική παρέλαση για τις ευρωεκλογές

Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του Χίτλερ, η λέξη «πόλεμος» έχει μπει τόσο έντονα στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο αλλά και στην ατζέντα των συμβουλίων κορυφής

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεκίνησε η εθνική παρέλαση για τις ευρωεκλογές
© Marcus Spikse / Unsplash

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές και η προεκλογική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο πάνω από την Ευρώπη. Η επιβεβαίωση της ισχύος του αυταρχικού καθεστώτος Πούτιν στη Ρωσία, με τη σοβιετικού τύπου επανεκλογή του Ρώσου ηγέτη, συνοδεύτηκε από το μακελειό του Ισλαμικού κράτους, αποδεικνύοντας ότι καμιά εξουσία δεν είναι άτρωτη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως πεδίο αναμέτρησης της Δύσης με τον Ρωσικό επεκτατισμό, δεν μπορεί να ελπίζει σε μια ειρηνική διέξοδο. Το ίδιο και ο πόλεμος στη Γάζα όπου η απάνθρωπη αδιαλλαξία του Νετανιάχου, μετά την εγκληματική εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στον αφανισμό. Οι ανυπολόγιστες συνέπειες της σύγκρουσης έχουν από καιρό ξεπεράσει τα σύνορα της Παλαιστίνης.

Το κλίμα της πορείας προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου καθορίζεται άμεσα από τους δύο αυτούς πολέμους. Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του Χίτλερ, η λέξη «πόλεμος» έχει μπει τόσο έντονα στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο αλλά και στην ατζέντα των συμβουλίων κορυφής. Η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Γερμανία να επιστρέφει, μετά από 8 δεκαετίες, σε πολεμικές «λογικές». Δυστυχώς, μαζί με τις λογικές αυτές επανέρχεται και η Ακροδεξιά απειλή που είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει δυναμικά στις ερχόμενες ευρωεκλογές να διαδραματίσει ρόλο στη διακυβέρνηση της ΕΕ. Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα αναστείλει, αν δεν ματαιώσει οριστικά, την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το ποσοστό των πολιτών που θα ψηφίσουν με γνώμονα τα ευρωπαϊκά ζητήματα είναι μικρότερο από το 20% του εκλογικού σώματος

Η προεκλογική ατμόσφαιρα στη χώρα μας δεν φαίνεται να διαμορφώνεται με βάση τις σοβαρές απειλές για το μέλλον της Ευρώπης. Η εσωτερική πολιτική ατζέντα καθορίζει την κομματική αντιπαράθεση και μονοπωλεί ουσιαστικά το ενδιαφέρον των πολιτών. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το ποσοστό των πολιτών που θα ψηφίσουν με γνώμονα τα ευρωπαϊκά ζητήματα είναι μικρότερο από το 20% του εκλογικού σώματος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κύρια αιτία των γεγονότων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη εντοπίζεται στην απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει την Ελλάδα από τον θεσμικό και πολιτιστικό ευρωπαϊκό πυρήνα. Αυτό ακριβώς αποδείχθηκε πανηγυρικά στην τραγωδία των Τεμπών, στις αντιπαραθέσεις γύρω από τις μεταρρυθμίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα διάφορα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται κλπ.

Το κυβερνητικό κόμμα παραμένει δέσμιο των ισορροπιών εσωκομματικού «τρόμου» που υποχρεώνεται να τηρεί έστω και αν αυτό το οδηγεί μαθηματικά σε κρίσιμες για το μέλλον του ευρωεκλογικές απώλειες

Η χώρα δεν μπορεί ακόμα να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις που έχει επιβάλει το κομματικό πελατειακό κράτος και οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στη ρίζα των περισσότερων από τα σημερινά δεινά που την μαστίζουν. Το πολιτικό σύστημα αποδεικνύεται αδύναμο να τιθασεύσει τις χρόνιες παθογένειές του. Το κυβερνητικό κόμμα παραμένει δέσμιο των ισορροπιών εσωκομματικού «τρόμου» που υποχρεώνεται να τηρεί έστω και αν αυτό το οδηγεί μαθηματικά σε κρίσιμες για το μέλλον του ευρωεκλογικές απώλειες. Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε ιδεολογικοπολιτική περιδίνηση καθώς οδηγείται από τη νέα της ηγεσία σε μια ιδιότυπη μορφή των ιταλικών «5 αστέρων» του Πέπε Γκρίλο. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θολώνει το μήνυμά του ταλαντευόμενο ανάμεσα στις πάγιες θέσεις του και τον αντιπολιτευτικό διαγκωνισμό. Όλα αυτά αφήνουν πεδίο δράσης λαμπρό στο μωσαϊκό των ακροδεξιών δυνάμεων που δείχνουν ήδη δημοσκοπικά τα δόντια τους.

Την υποβάθμιση της σημασίας των ευρωεκλογών, πρώτα και κύρια από τα ίδια τα κόμματα, έρχεται να επιβεβαιώσει και η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές. Η επιλογή των υποψηφίων απέχει προκλητικά από τις ανάγκες της εκπροσώπησης των διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών ρευμάτων της χώρας σε ένα σώμα υψηλών απαιτήσεων και καταδικάζει σε πλήρη απαξίωση τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η απαλλαγή των αρχηγών των κομμάτων από την ευθύνη της λίστας τους οδηγεί στην ανευθυνότητα της συγκρότησης ψηφοδελτίων με βάση την επικοινωνιακή και ψηφοθηρική λογική. Τηλεπερσόνες και απολίτικοι influencers μέχρι και ποδοσφαιρικού τύπου μεταγραφές γεμίζουν τα ψηφοδέλτια απειλώντας να γελοιοποίησουν τη νέα αντιπροσωπεία της χώρας στην Ευρώπη, σε μια θητεία με πολύ κρίσιμα διακυβεύματα.

Το ζητούμενο των ευρωεκλογών του Ιουνίου δεν είναι ούτε το μέγεθος της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας ούτε το ποιος θα έρθει δεύτερος. Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες για τη φιλελεύθερη δημοκρατική και ειρηνική πορεία της Ενωμένης Ευρώπης προς την ενοποίηση. Από το κατά πόσο θα διατηρηθεί ζωντανή αυτή η προοπτική εξαρτάται και η πορεία της χώρας μας προς την ανάπτυξη και την ευημερία. Ας μην θυσιαστεί στο βωμό του πρόσκαιρου κομματικού οφέλους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.