Πολιτικη & Οικονομια

Με 159 «ναι» ψηφίστηκε ο νόμος για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Σοβαρή καθυστέρηση στη διαδικασία λόγω Ζωής Κωνσταντοπούλου

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Η ώρα της ψηφοφορίας
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Η ώρα της ψηφοφορίας © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Με 159 «ναι» υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο - Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καθυστέρησε επί 2 ώρες τη διαδικασία 

Με 159 «ναι» θεσμοθετείται η λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. «Όχι» ψήφισαν 129 βουλευτές, ενώ παρών δήλωσαν 11, σε σύνολο 299 ψηφισάντων. Η διαδικασία της καταμέτρησης ολοκληρώθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου καθυστέρησε κατά περίπου 2 ώρες την ψηφοφορία. 

Ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων έσπασε ρεκόρ αφού, αν και η διαδικασία γινόταν με το ηλεκτρονικό σύστημα και ενώ όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές είχαν ήδη ψηφίσει, στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμενε η Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς και οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι βουλευτές της Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. 

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής είχε ολοκληρωθεί περίπου στις 21:30 με την ομιλία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

 Ώρα ψηφοφορίας για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο έλαβε τελικά επί της Αρχής 159 θετικές ψήφους, δηλαδή τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ανεξάρτητου βουλευτή Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, ενώ ευρεία πλειοψηφία καταγράφηκε για τα άρθρα που αφορούσαν τα δημόσια ΑΕΙ.

Πιερρακάκης: Μία συζήτηση δεκαετιών, με την ψήφο μας απόψε γίνεται πραγματικότητα

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης στη δευτερολογία του πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου είχε και ιστορικά χαρακτηριστικά, επειδή ορίζει μία νέα φάση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας».

Σχετικά με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ανέφερε πως «μία συζήτηση δεκαετιών, με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα», ενώ δεν παρέλειψε να στείλει τα δικά του μηνύματα: «Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση, στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Σε εκείνους που δεν την υποστηρίζουν σήμερα, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε και η ευθύνη είναι πάνω μας στην εφαρμογή για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε».

O Κυριάκος Πιερρακάκης
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κλείνοντας και καλώντας τους παριστάμενους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα με αυτή την πράξη, ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο πλανήτη εκπαιδευτικά. Κλείνω με μία απλή σκέψη και σύσταση: Μετά από δεκαετίες συζήτησης,απόψε το βράδυ μπαίνει στα βιβλία του νόμου,
γίνεται νόμος του κράτους, εκκινεί αυτή η μεγάλη ιστορική αλλαγή. Σας καλώ να την υπερψηφίσουμε όλοι μαζί».

Επίθεση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη και Φάμελλο

Σε ιδαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και τον Σωκράτη Φάμελλο τοποθετώντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της στασιμότητας, της στείρας αδράνειας και της άρνησης.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις αλλεπάλληλες «πιρουέτες» στο θέμα των πανεπιστημίων που «ζάλισαν» ακόμα και τους δικούς του βουλευτές ενώ υπενθύμισε πως ο κ. Ανδρουλάκης από το «δεν θα σταθεί εμπόδιο για την ψήφιση του νομοσχεδίου» σύρθηκε τελικά στο «όχι σε όλα». 

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Φάμελλος για μη κρατικά ΑΕΙ: Τα κέρδη τους στο εξωτερικό... ούτε καν στην Ελλάδα

«Γιατί επιτρέπεται με την πληρωμή παροχής υπηρεσιών και δικαιωμάτων franchising ή μεταφορά κερδών στη μητρική κερδοσκοπική εταιρεία;» έθεσε το ερώτημα κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και σημείωσε «Άρα είναι κερδοσκοπική δραστηριότητα, αφού η μητρική παραμένει κερδοσκοπική. Θα μεταφέρονται έτσι τα κέρδη και μάλιστα σε εξωχώριες εταιρείες, ούτε καν στην Ελλάδα».

Σωκράτης Φάμελλος
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά αντισυνταγματικά στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σημειώνοντας πως «ο κύριος πρωθυπουργός έλεγε το 2019 ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια» και σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να είναι απάντηση οι γνωμοδοτήσεις τριών συνταγματολόγων, ενώ είναι άλλες δέκα γνωμοδοτήσεις σε αντίθετη κατεύθυνση».

Ανδρουλάκης: Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι μια απομίμηση μεταρρύθμισης

Ως «απομίμηση μεταρρύθμισης» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη Βουλή, κάνοντας σαφές πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει επί της αρχής.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Πιστεύουμε ότι δεν έχετε κάποιο σχέδιο που θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δήθεν μεταρρύθμιση την οικτρή αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλά για τους μπαχαλάκηδες. Και γιατί δεν τους αντιμετωπίσατε με την αστυνομία που ιδρύσατε; (…) Πετύχαμε αλλαγές στη δημόσια παιδεία, γιατί ανοίξαμε διάλογο με όλους σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση» είπε για το σχέδιο νόμου που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ το 2011.

«85 άρθρα από τα 89 ξηλώνουν τη δήθεν μεγάλη μεταρρύθμιση της κας Κεραμέως (…) Νομοθετείτε βάσει συμφερόντων (…) Ένα fund μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα (…) Τα παραρτήματα είχαν ήδη καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού», είπε ακόμα.

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια της Βουλής - 8.3.24

Ο Πιερρακάκης απάντησε με φωτογραφία φλεγόμενων αστυνομικών από μολότωφ για τα επεισόδια

Με την επίδειξη της φωτογραφίας που απεικονίζει αστυνομικούς στον 'Αγνωστο Στρατιώτη να τυλίγονται στις φλόγες από ρίψη μολότωφ εναντίον τους, απάντησαν τόσο ο Κυριάκος Πιερρακάκης όσο και ο Μάκης Βορίδης στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι μίλησαν στην Ολομέλεια για «απρόκλητη και αναιτιολόγητη» επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές.

«Αυτό, όλοι εδώ, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας οφείλουμε να το καταδικάσουμε» είπε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης - μετά τον κύκλο των παρεμβάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων για το θέμα των επεισοδίων στο Σύνταγμα - διερωτήθηκε πως υιοθετούν ισχυρισμούς περί «απρόκλητης επίθεσης» χωρίς να έχουν δει αυτές τις φωτογραφίες, που δείχνουν ξεκάθαρα τους αστυνομικούς να γίνονται παρανάλωμα του πυρός από μολότωφ που έριξαν εναντίον τους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czohet09xmix)

«Σε αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, που όλοι επικαλείστε και η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, συμπεριλαμβάνεται και η ρίψη μολότωφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων; Και μετά από αυτά πιστεύετε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούν να διατηρήσουν την ευταξία πράττουν κακώς;» είπε ο κ. Βορίδης. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και μάλιστα φροντίζει αυτό να ασκείται με τον προσήκοντα τρόπο κάτι που έχει αποδειχτεί σε σειρά συγκεντρώσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czofq3tyi5f5)

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έθεσε στην Ολομέλεια το θέμα λέγοντας: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για την απρόκλητη οργανωμένη και προσχεδιασμένη επίθεση απέναντι στο μεγαλειώδες κίνημα το οποίο συντελείται. Έχετε πνίξει όλο το Σύνταγμα με χημικά. Αν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσετε την οργή και την μαχητικότητα των φοιτητών είστε γελασμένοι. Ότι και να κάνετε το συλλαλητήριο δεν θα το χτυπήσετε. Θα συνεχιστεί παρά τα μέτρα καταστολής και βίας τα οποία παίρνετε».

«Τα καλά νέα είναι ότι οι φοιτητές μαζί με τους καθηγητές συνεχίζουν και ανασυγκροτούνται. Δεν υπήρχε καμία αιτία καμία πρόκληση, αλλά φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει λεκτική βία κι όταν δεν περνάει αυτή πάει στην πραγματική βία με δακρυγόνα και ξύλο για να διαλύσει μια ειρηνική διαδήλωση» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Νέα Αριστερά.

Ο Χρήστος Γιαννούλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του είπε: «Φτάνει πια αυτό το αίσχος της κατάχρησης της αστυνομικής βίας απέναντι στα παιδιά μας. Προκαλείται πόνος από τα χημικά και τις ανερμάτιστες επιθέσεις των ανδρών των ΜΑΤ απέναντι στα παιδιά μας που ήρθαν για να φωνάξουν ότι φτάνει πια ο ξεπεσμός του Συντάγματός μας».

«Πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα μια από τις βασικές κατακτήσεις είναι η διαδήλωση κι αν κάτι πρέπει η πολιτεία να επιδεικνύει είναι η ανοχή το μέτρο και ανάλογη αντίδραση. Καταδικάζουμε κάθε δυσανάλογη κι απρόκλητη χρήση βίας» υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ