Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 22 - 28 Φεβρουαρίου 2024

Τρεις μουσικοί (David Bowie, Elton John και Queen) είχαν τιμηθεί μέχρι πρότινος με την κυκλοφορία νομίσματος από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι σήμερα. Τέταρτος είναι ο George Michael

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 906
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Συλλεκτικό νόμισμα προς τιμήν του Τζορτζ Μάικλ από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο - Εμπνευσμένο από το άλμπουμ «Faith».
Tο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας παρουσίασε συλλεκτικό νόμισμα με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Μάικλ © The Royal Mint

Τα νέα της εβδομάδας 22 - 28 Φεβρουαρίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

2 χρόνια συμπληρώθηκαν το Σάββατο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

3 ημέρες θα χρειαζόταν ο «ισχυρότερος στρατός του κόσμου» για να μπει στο Κιέβο, σύμφωνα με έγκριτους πουτινόφιλους αναλυτές. 

1.000 χιλιόμετρα είναι κατά προσέγγιση το μέτωπο της σύρραξης. 

43 έτη είναι ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών που βρίσκονται στο μέτωπο. 

18% της ουκρανικής επικράτειας κατέχεται σήμερα από τη Ρωσία.

6,4 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι πρόσφυγες. Το γεγονός δεν απασχολεί τους μπροοδευτικούς συμπολίτες μας, οι οποίοι κατά κανόνα είναι με τον άνθρωπο. 

405.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους ή είχαν τραυματιστεί μέχρι την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. 

383.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την αρχή της εισβολής, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

30.000 νέους στρατιώτες μπορεί να στέλνει κάθε μήνα η Ρωσία στο μέτωπο. 

24 ώρες υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ για να βάλει τέλος στη σύρραξη, εφόσον φυσικά εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Η προφανής κίνηση είναι ότι θα κόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αφήνοντας τον Πούτιν να αλωνίζει στη γηραιά ήπειρο. 

110 δισ. δολάρια έχουν διαθέσει ως οικονομική βοήθεια οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2022 μέχρι σήμερα.

60 δισ. δολάρια, που είχαν εγκριθεί για το Κίεβο πριν από μήνες, εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένα στο Κογκρέσο λόγω του βέτο Ρεπουμπλικάνων αντιπροσώπων.

28 δισ. ευρώ έχει διαθέσει στο ίδιο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

50 δισ. ευρώ είναι το νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο ενέκρινε η Ε.Ε. στις αρχές του μήνα. 


12 μήνες πέρασαν ήδη από τη μοιραία νύχτα, οπότε 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ήταν προτεραιότητα η διερεύνηση, αλλά ακόμη οι δικαστές δεν έχουν καταλήξει ούτε σε απαγγελία κατηγοριών.

23 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων 18 κρατικοί λειτουργοί, είδαν τους ευρωπαίους εισαγγελείς να απαγγέλουν κατηγορίες εναντίον τους. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.

2 πολιτικά πρόσωπα αφορά η δικογραφία για ευθύνες σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Πρόκειται για τους Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη. Η σχετική δικογραφία έχει πάει από τον Ιούλιο στη Βουλή.

15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που διετέλεσαν διευθύνοντες σύμβουλοι ή μέλη ΔΣ το διάστημα από το 2016 (έτος που υποτίθεται ότι έπρεπε να εκτελεστεί η σύμβαση) μέχρι τον χρόνο του δυστυχήματος βρέθηκαν στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, η οποία και προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους. 


22 λέξεις συνιστούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υγεία, όπως αποκάλυψε σύνεδρος του κόμματος. Λίγες αλλά καλές.

36 είναι συνολικά οι λέξεις του προγράμματος, αν συνυπολογίσει κανείς τα άρθρα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς και τα «και», σύμφωνα πάντα με τον σύντροφο-σύνεδρο. Εντάξει, τώρα κάτι γίνεται.


10% αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο –οριζόντια, όπως τονίζει– διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ και για τον λόγο αυτό πραγματοποίησε απεργία στις 28 Φεβρουαρίου. Ζητά και επαναφορά των δώρων. 

12.000 ευρώ αφορολόγητο ζητά επίσης η συνομοσπονδία, όπως και κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017. 

2% είναι η εισφορά που πληρώνουν τα μέλη της « υπερ-ανεργίας». Ζητά προφανώς να καταργηθεί. Κανονικά θα πρέπει να διεκδικήσει και επίδομα αστακομακαρονάδας, όπως και τη χορήγηση ημερολογίων του 2004.


15% μειώσεις σε τιμές προϊόντων προανήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας, άμα τη εφαρμογή των νέων μέτρων που έχει προαναγγείλει. Φιλόδοξος. 

25% είναι ο πληθωρισμός των τροφίμων στη διετία, σύμφωνα με τον υπουργό. 

24% είναι ο μέσος όρος του αντίστοιχου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. 

47% είναι ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ουγγαρία και 32% στη Βουλγαρία. Αμφότερες οι χώρες έχουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα.


90% είναι το ποσοστό που θα ελάμβανε ο Στέφανος Κασσελάκης εάν γίνονταν εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα εύκολα, όπως δήλωσε μιλώντας στον Γιώργο Κουβαρά. 


100 έτη ζωής θα μπορούν να φθάσουν τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, σύμφωνα με τον διευθυντή Πληροφορικής του Media Lab στο ΜΙΤ, Μιχάλη Μπλέτσα. 

130 έτη ζωής θα φθάσει η επόμενη γενιά. Θυμηθείτε βεβαίως ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ». 


1,2 δισεκατομμύρια smartphones πουλήθηκαν το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Counterpoint Research.

1,88 εκατομμύρια «έξυπνες» συσκευές πουλήθηκαν το 2022 στην Ελλάδα, δηλαδή 1,5% λιγότερες σε σχέση με το 2021.

700 εκατ. ευρώ ήταν η αξία αυτών των αγορών, έναντι 630 εκατ. ευρώ το 2021. Οι Έλληνες στράφηκαν σε ακριβότερα μοντέλα. 

40% υψηλότερη σε σχέση με το 2015 ήταν η ελληνική αγορά smartphones το 2022.


3 μουσικοί είχαν τιμηθεί μέχρι πρότινος με την κυκλοφορία νομίσματος από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τους David Bowie, Elton John και Queen. Τέταρτος είναι ο George Michael, καθώς κυκλοφόρησε νόμισμα εμπνευσμένο από το άλμπουμ Faith.


Verba volant

Νίκος Ανδρουλάκης

«Τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε».
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος μιλώντας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια σε τηλεοπτική εκπομπή στις 22/2/2024. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη θέση. Το ίδιο ξεκάθαρη με εκείνη που είχε εκφράσει στις 22/12/2023 όταν υποστήριζε ότι «δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου».    

Αρχιμανδρίτης του Ι. Ν. Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης, Σεραφείμ

«Μία ώρα καθυστέρησε η ευλογία και κοπή της αγιοβασιλειόπιτας του συλλόγου Αρκάδων Ηλιουπόλεως, έως της επιτεύξεως αποχωρήσεως από τον χώρο της συνεστιάσεως του απάνθρωπου βουλευτή Παύλος Χρηστίδης, που παρά το ότι είναι ο ίδιος κατά φύση πατέρας, με απίστευτη ελαφρότητα συνευδόκισε στο να “δολοφονηθούν” αθώες ψυχές παιδιών που θα καταστούν ιδιοκτησίες οικιακών συνυπάρξεων των plus, κάθε αφύσικου δικαιωματισμού, με ό,τι αυτό γνωρίζουμε ότι συνεπάγεται”».
Ο Καρτέσιος, ο Ντιντερό, ο Τζων Λοκ, ο Μοντεσκιέ, ο Άνταμ Σμίθ και ο Βολταίρος μαζί, σε οικονομική συσκευασία με ράσο και μούσι.   

Νίκος Μωραΐτης

«Ο Μαραντόνα επέστρεψε, αν και το 2019-23 οι νάνοι γύρω του τον έκαναν να ξεχάσει το άθλημα. Αποστάτες, Γεροβασίληδες και Κασσελάκη, διαβάστε και κρατήστε σημειώσεις για το πώς παίζεται η μεγάλη μπάλα».  Αυτά έγραφε στις 22 Φλεβάρη (sic) ο μεγάλος μας στιχουργός. Όμως τρεις ημέρες αργότερα (στις 26) επανήλθε: «Χρωστάω μια διόρθωση για το “Τσίπρας-Μαραντόνα”. Θα ίσχυε αν έμενε στην ανάρτηση».
Στο χρονοντούλαπο, λοιπόν, προφανώς παρέα με τη γυναίκα-Μαραντόνα. Για όσους μερακλήδες γνωρίζουν.  

Σύνεδροι στο 4ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

«“Μας περιμένουν τα γιαούρτια και οι ντομάτες απέξω”/ “κακά τα ψέματα, είμαστε με το ένα πόδι στον τάφο”/ “παρά του ότι τώρα είμαι 58 και την πρώτη του Μάη θα γίνω 68 είμαι ταβερνόβια, καφενόβια και πλαταιόβια” / “έχουμε γίνει ρεζίλι αυτή τη στιγμή στα κανάλια και δεν κάνουμε απολύτως τίποτα” / “θα γίνουμε ρεντίκολο στην κοινωνία” / “το πρόβλημα Ισραήλ-Παλαιστίνης θα φαίνεται απλό μπροστά στο πρόβλημα που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ” / “τις τελευταίες μέρες ζούμε την πολιτική κόλαση του Δάντη” / “βλέπω ότι σαν κόμμα καταρρέουμε” / “βρέχει; όχι μας φτύνουνε. Και καλά κάνουνε” / “έχουμε συνειδητοποιήσει, σύντροφοι, ότι επί 7 χρόνια κατρακυλούμε”; / “κάναμε αμάν και πώς να βρεθεί κόσμος να δηλώσει υποψηφιότητα για σύνεδρος”».
Όση αυτοκριτική δεν έγινε μετά τις αλλεπάλληλες ήττες, έγινε σε ένα και μόνο συνέδριο. Θυμηθείτε, σύντροφοι, τα λόγια του κομμουνιστή Γκράμσι: «Πρέπει να συνυπάρχει η απαισιοδοξία της γνώσης με την αισιοδοξία της θέλησης». Όχι το αντίθετο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ