Πολιτικη & Οικονομια

Μιχαηλίδου: Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα και να αγκαλιάσουμε την αλλαγή

Για «ένα σημαντικό βήμα υπέρ μιας πιο δίκαιης κοινωνίας» μίλησε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Δόμνα Μιχαηλίδου
H Δόμνα Μιχαηλίδου © Nick Paleologos / SOOC

Γάμος ομόφυλων: Όσα είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου για την ψήφιση του νομοσχεδίου

«Από την υπερψήφισή του νομοσχεδίου δεν κινδυνεύει ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας» δήλωσε από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου: «Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί την ισότητα στο γάμο. Ναι, η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα. Συντηρει τις αξίες της, και τις προστατευει. Συντηρει την αξια της οικογενειας. Ανοιγει αυτια και ματια. Προστατευει αυτό που πιστευει αναγνωριζοντας τη σημερινη πραγματικότητα. Όχι κλείνοντας τα ματια σε αυτην.

»Η δύναμη της συντήρησης δεν βρίσκεται στην ακινησία αλλά στην ικανότητα προσαρμογής. Οι κοινωνίες μας εξελίσσονται και ένα από τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας είναι ο ελευθερία μας να αποφασίζουμε πώς και με ποιον θα ζήσουμε, ποιον να αγαπάμε και με ποιον να παντρευόμαστε.

Όλοι σήμερα εκτός από τους ομόφυλους συμπολίτες μας! Αυτή η διάκριση δεν ποιεί τιμή για μια φιλελεύθερη αστική δημοκρατία για την οποία μάτωσε ο ελληνικός λαός» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Μιχαηλίδου: Να παρέχουμε ίσα δικαιώματα στις επιλογές όλων

«Από την υπερψήφισή του δεν κινδυνεύει ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Αντίθετα τα αντανακλαστικά μιας συντηρητικής κυβέρνηση υπαγορεύουν την ανανέωση του θεσμού, την προσαρμογή του και την επέκτασή του πέρα από διαφορές και ενάντια σε διακρίσεις.
Ζήτημά μας δεν είναι αν διαφωνούμε, συμφωνούμε λίγο ή πολύ με την επιλογή κάποιου να αγαπά κάποιον του ίδιου φύλου αλλά να του παρέχουμε ίσα δικαιώματα πάνω στις επιλογές του» τόνισε η  η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συνέχισε λέγοντας:

« Δεν υπάρχει θεμιτός λόγος να στερούμε από τα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα στις γονικές άδειες όταν αποκτήσουν παιδί ή στις ειδικές παροχές που προβλέπονται για την προστασία της μητρότητας, όπως είναι η 9μηνη άδεια μητρότητας που πρόσφατα νομοθετήθηκε για ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες.

Ούτε υπάρχει θεμιτός λόγος να μην προστατεύονται ισότιμα από απολύσεις τα ομόφυλα ζευγάρια όταν και πάλι αποκτήσουν παιδί.

Διότι υπάρχουν γύρω μας ομόφυλα ζευγάρια που ζούνε μαζί και μεγαλώνουν παιδιά χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα να αναγνωρισθούν ως οικογένεια και να απολαμβάνουν παροχές και προνόμια που η Πολιτεία αναγνωρίζει στις ετερόφυλες οικογένειες.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μίας ιστορικής στιγμής»

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια σ’ αυτήν την πραγματικότητα και να στερούμε εργασιακά δικαιώματα από ζευγάρια με παιδιά επειδή είναι ζευγάρια του ίδιου φύλου» πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.

Όπως είπε: «Σήμερα, βρισκόμαστε ενώπιον μίας ιστορικής στιγμής. Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αγγίζει σημαντικά ζητήματα ισότητας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.

Κάποιοι εργάστηκαν με μεθοδικότητα και πίστη για αυτή την στιγμή. Χάρη στην διορατικότητα του Άκη Σκέρτσου και της ομάδας του, χάρη στην οραματική του αντίληψη για το μέλλον και τη βαθιά πίστη του στους θεσμούς του κράτους δικαίου είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα υπέρ της συμπεριληπτικής και πιο δίκαιης κοινωνίας.

Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα και να αγκαλιάσουμε την αλλαγή και να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, πάντα μαθαίνοντας από το παρελθόν μας.
Άλλωστε, όσοι ποτέ δεν άλλαξαν τις αντιλήψεις τους δεν κατάφεραν να αλλάζουν ποτέ τίποτα.

Είμαι σίγουρη ότι και η σημερινή ημέρα θα προστεθεί ως ένα ακόμη μεταρρυθμιστικό ορόσημο στην ιστορία του οικογενειακού δικαίου.
Κανείς δεν κερδίζει από την καταπίεση. Όλοι όμως κερδίζουμε από την ελευθερία» είπε κλεινοντας η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Δείτε Live τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς υπέρ έχουν ταχθεί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Οι διεργασίες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι μείωσαν τις απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός όσων θα επιμείνουν μέχρι το τέλος στην καταψήφιση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 51 από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY