Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 8 - 14 Φεβρουαρίου 2024

25-22 ήταν το τελικό σκορ του Super Bowl, του αθλήματος με το μεγαλύτερο τηλεοπτικό ενδιαφέρον στον πλανήτη. Πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι Kansas City Chiefs.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 904
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 8 - 14 Φεβρουαρίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.
© EPA/SHAWN THEW

Τα νέα της εβδομάδας 8 - 14 Φεβρουαρίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

3,88% του ΑΕΠ της χώρας αντιπροσωπεύει η φυτική και ζωική παραγωγή το 2023.

7,8% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό την περίοδο 1996-1997, πάντα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

1,5 δισ. ευρώ είναι τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

2+8 χρόνια φθηνότερο ρεύμα ήταν μια επιπλέον παροχή που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τους αγρότες της Τρίτη.

50% απαλλαγή των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία ήταν μία ακόμη παροχή.

9% αντί για 22% θα είναι ο αρχικός φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

2% του τζίρου θα δοθεί ως ενίσχυση για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ό,τι δήλωσες θα λάβεις.

6% από 13% θα είναι ο ΦΠΑ για λιπάσματα και ζωοτροφές.

13% από 24% θα διαμορφωθεί ο ΦΠΑ για τα γεωργικά μηχανήματα.


42.285 ψήφους έλαβε ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης τη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών και εξελέγη περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

10 τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τη Λέσβο στήριξαν με επιστολή τους τον Μουτζούρη στο δεύτερο γύρο. Τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε τον πρόεδρο του κόμματος «κουνίστρα» και «οπισθογεμή». Αίσχος.


17,2 μονάδες διαφορά συνεχίζει να διατηρεί η ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Interview.

43% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταληλλότερο για πρωθυπουργό.

13% θεωρούν τον Στέφανο Κασσελάκη ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό και μόλις 7% επιλέγουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.


127.581 Έλληνες εγκατέλειψαν τον μάταιο τούτο κόσμο εντός του 2023, σύμφωνα με στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθμός των θανάτων είναι μειωμένος κατά 9,1% σε σχέση με το 2022.

64.655 άνδρες έγιναν μακαρίτες και 62.926 γυναίκες μακαρίτισσες τη χρονιά που μας πέρασε.

143.668 θάνατοι είναι το «ρεκόρ» θανάτων της τελευταίας επταετίας και σημειώθηκε το 2021.


1 ώρα και 15 λεπτά παρέμεινε εκτός λειτουργίας ο server του ΕΚΠΑ, σε μια προσπάθεια των διοικητικών υπαλλήλων να σαμποτάρουν τη διενέργεια των εξετάσεων μέσω διαδικτύου. Τα κατάφεραν. Την επόμενη ημέρα διατάχθηκε ΕΔΕ. «Αν δεν θέλεις να προχωρήσει τίποτα, διάταξε μια ΕΔΕ» είναι η φράση που αποδίδεται σε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

50 «φοιτητές» εφόρμησαν στο κτίριο του πανεπιστημίου μετά την επαναφορά του server και προκάλεσαν φθορές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Καλού-κακού. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις με αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου. Πάντοτε στα πλαίσια της προσπάθειας να μην απαξιωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.


4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Δευτέρας, όταν ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία εργάζονταν και πυροβόλησε την ιδιοκτήτρια, τον συνιδιοκτήτη γαμπρό της και έναν εργαζόμενο. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

36 χρόνια εργαζόταν για την οικογένεια στην οποία ανήκε η εταιρεία. Μεταξύ των θυμάτων η εφοπλίστρια και ο γαμπρός της, συνιδιοκτήτης της εταιρείας.


<30% είναι η διείσδυση των γεννόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, γεγονός που εκτινάσει τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας.

>40% είναι η αντίστοιχη διείσδυση σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι κουτόφραγκοι δεν ξέρουν να ζουν. Βολεύονται με ιμιτασιόν φάρμακα, ενώ ο Έλληνας ξέρει να αγαπάει τις φίρμες.

1.400.000 ευρώ θα είναι το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία για το 2024.

600.000 ήταν η αντίστοιχη δαπάνη δέκα χρόνια πριν.

2 χρόνια καθυστερεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στα νέα καινοτόμα φάρμακα ως αποτέλεσμα γραφειοκρατίας και λοιπών παθογενειών.


4 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο για κατοχή μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών και όπλων. Μεταξύ τους ένας «πορτιέρης» και ένα άτομο που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς».

2 εξ αυτών αδέρφια που υπηρετούν στην ομάδα υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού ενώ έχουν απασχολήσει τις αρχές και στο παρελθόν. Μεταξύ άλλων έχουν κατηγορηθεί για βιασμό, επίθεση και παράνομη οπλοκατοχή. Το ναυτοδικείο αποφάσισε ότι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι.

11 κινητά τηλέφωνα, 2 κυτία εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, 4 πυράγωγες ακαριαίες θρυαλλίδες, 6 γραμμάρια κάνναβη, 1 πιστόλι, 4 σιδερογροθιές και 281 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων βρέθηκαν στην κατοχή των 4 συλληφθέντων. Απλά πράγματα, που βρίσκεις σε κάθε νοικοκυριό.


23 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη και ετοιμάζεται ταινία με τη ζωή του. Θα πρωταγωνιστήσει ο Χρήστος Μάστορας.


25-22 ήταν το τελικό σκορ του Super Bowl, του αθλήματος με το μεγαλύτερο τηλεοπτικό ενδιαφέρον στον πλανήτη. Πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι Kansas City Chiefs.

164.000 δολάρια ήταν το bonus για κάθε παίκτη των Chiefs που συμμετείχε στην ομάδα του τελικού.

123,4 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τον φετινό τελικό και ήταν το πρόγραμμα με τους περισσότερους θεατές στην ιστορία της τηλεόρασης. Υπολείπεται μόνο της προσεδάφισης στη σελήνη το 1969.

3 καλλιτέχνες ανέλαβαν φέτος το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του τελικού. Πρόκειται για τους Usher, Alicia Keys και Beyoncé. Πανταχού παρών στο πρόγραμμα του τελικού και ο οίκος μόδας Dolce&Gabbana.

8 τρέιλερ ταινιών προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων του Super Bowl. Μεταξύ τους το Despicable me 4, το Deadpool & Wolverine και το Kingdom of the Planet of the Apes.


Verba Volant

Όλγα Γεροβασίλη

«Η κυβέρνηση παραβιάζει το σύνταγμα και στοχοποιεί τους φοιτητές».
Η έγκριτη ακτινοδιαγνώστρια-συνταγματολόγος διακρίνει ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί φοιτητές. Φαντάζομαι ότι θα έφτασε στο αμήν, καθώς τέτοια ανάρτηση δεν είχε κάνει ούτε όταν οι «φοιτητές» στους οποίους αναφέρεται είχαν διαπομπεύσει τον Πρύτανη του ΟΠΑ κύριο Δημήτρη Μπουραντώνη, περνώντας του κολάρο μια ταμπέλα που έλεγε «Αλληλεγγύη στις Καταλήψεις».   

Πάνος Βλάχος

«Οι στίχοι και η τέχνη μου ποτέ δεν έχουν σκοπό να υποκινήσουν τη βία. Δεν είναι το χιούμορ και η σάτυρα που γεννούν τη βία».
Οφείλω να ομολογήσω ότι ξεκαρδιστήκαμε με το καλαμπούρι «μέσα σε έναν σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε». Οφείλω επίσης να ομολογήσω ότι, αν είσαι σατιρικός καλλιτέχνης, οφείλεις να κατανοείς τη διαφορά της σάτιρας από τον σάτυρο. 

Αντώνης Κανάκης

«Θέλουν να κάνουν σε αυτό το παιδί μήνυση γιατί, εντάξει, έχουν ελέγξει τα πάντα και σιγά σιγά να γίνουν παλιό καλό Σοβιέτ. Έχουν και την ελευθερία του λόγου και της Τέχνης και των τραγουδιών και της σάτιρας και ό,τι θέλεις. Να μην μπορεί να μιλά κανένας σε λίγο».
Αγνός, υπέροχος λαϊκισμός από τους μετρ του είδους. Υποθέτω ότι θα ξεκαρδίζονταν επίσης αν κάποιος έκανε χωρατά με τον δικό τους θάνατο. Θα το θεωρούσαν προφανώς, τέχνη.   

Στέφανος Κασσελάκης

«Χ@στηκα, τον έχω χεσμ@@ο τελείως. Πιο χεσμ@@νο δεν μπορούσα να τον έχω».
Πρόεδρε, θα σας βάλουμε πιπέρι στη γλώσσα. Εννοείται ότι μπορείτε να έχετε όποια γνώμη θέλετε αλλά το να αναφέρεστε με αυτή τη γλώσσα στον εκλεγμένο δήμαρχο της πόλης δεν συνάδει με τους τρόπους και την αστική σας ευγένεια.

Αχιλλέας Μπέος

«Ενημερώθηκα για μια αηδιαστική δήλωση του Κασσελάκη, τόσο αηδιαστική όσο και ο ίδιος, που αναφερόμενος στο πρόσωπό μου είπε ότι “χέστηκε” και πως “με έχει χεσμένο”. Καμία έκπληξη. Δεδομένης της ιδιαιτερότητας του φυσικό είναι να χ@@@@ι…»
Η απάντηση Μπέου ήταν περίπου αναμενόμενη ως προς τη χυδαιότητά της. Μια τέτοια δημόσια δήλωση θα απαιτούσε προφανώς παρέμβαση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη στη χώρα είναι βεβαίως τυφλή αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που παίρνει και έναν υπνάκο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ