Πολιτικη & Οικονομια

Στεγαστική κρίση: Η Golden Visa και τα χρυσά ενοίκια

Οι τρεις παρεμβάσεις που μελετά η κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στεγαστική κρίση λόγω της εκτόξευσης των ενοικίων
Στεγαστική κρίση λόγω της εκτόξευσης των ενοικίων ©Markus Winkler/ Unsplash

Τα ενοίκια έχουν πάρει «φωτιά», με το φαινόμενο να οφείλεται εν μέρει στην Golden Visa. Τρεις παρεμβάσεις μελετά η κυβέρνηση.

Με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί σε δυσανάλογα για τα εισοδήματα των Ελλήνων μεγέθη, λόγω και της μεγάλης ζήτησης σε ακίνητα που παρατηρείται από το εξωτερικό –με οδηγό την Golden Visa– η κυβέρνηση μελετά τη λήψη μέτρων με στόχο να ρυθμιστεί η αγορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, Παρασκευή (9/2), απαντά στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα: «Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;». Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εξαπολύσει βολές τις προηγούμενες ημέρες κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «παραμένει θεατής σε μια στεγαστική κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις».

H Golden Visa έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση σε ακίνητα
H Golden Visa έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση σε ακίνητα ©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στεγαστική κρίση: Η Golden Visa εκτοξεύει τα ενοίκια

Η ελεύθερη διακίνηση εντός Σέγκεν που επιτρέπει η Golden Visa έχει προκαλέσει «πυρετό» αγοράς ακινήτων από Κινέζους, Ισραηλινούς, Τούρκους, Λιβανέζους και Αιγύπτιους. Για τις 31.000 Golden Visa που έχουν αποκτηθεί από πολίτες τρίτων χωρών, στα «ταμεία» της χώρας έχουν εισρεύσει περί τα 2,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτιό του ΣΚΑΙ την Πέμπτη.

Από 1η Αυγούστου αυξήθηκε από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ το αντίτιμο της Golden Visa για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές φιλέτα της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Το γεγονός πυροδότησε «μπαράζ» αγορών ακινήτων και απότομη αύξηση τιμών σε πολλές περιοχές της Αττικής, ακόμη και εκεί όπου δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πλέον οι ενδιαφερόμενοι για Golden Visa έχουν στραφεί σε περιοχές των δυτικών προαστίων, όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ίλιον, κάτι που οδηγεί στην άνοδο των τιμών πώλησης αλλά και των ενοικίων ακόμη και σε αυτές τις συνοικίες, όπως ακριβώς συνέβη σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Νεάπολη και η Κυψέλη.

Επίσης, περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Παλλήνη, το Περιστέρι, ο Γέρακας, έχουν ήδη αρχίσει να αποτελούν εναλλακτικές λύσεις για όσους δεν επιθυμούν να επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyzwropyjvax)

Στεγαστική κρίση: Πού εντοπίζονται τα... «χρυσά» ενοίκια

Ραγδαίες αυξήσεις καταγράφονται από το 2019 μέχρι σήμερα στις τιμές πώλησης ακινήτων αλλά και στα ενοίκια, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Ποσοστά που είναι διπλάσια ή και τριπλάσια του μέσου όρου καταδεικνύουν την πραγματικότητα σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, όπου η ζήτηση έχει ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά.

Περιοχές όπως η Καλλιθέα και τα Βριλήσσια καταγράφουν μέγαλη αύξηση. Συγκεκριμένα υπάρχει αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης έως 76% και των ζητούμενων τιμών ενοικίασης έως 62%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης στο κέντρος της Αττικής καταγράφονται:

  • Ιλίσια 60%
  • Γκύζη-Πεδίον του Αρεως 56%
  • Νέος Κόσμος 56%
  • Γουδή 52%
  • Παγκράτι 52%

Όσον αφορά τις τιμές ενοίκιασης, η μεγαλύτερη άνοδος έχει σημειώθεί:

  • Ανω Πατήσια 36%
  • Εξάρχεια 32%
  • η περιοχή πέριξ της Λ. Πατησίων και Αχαρνών 30%
  • η περιοχή του Αγ. Ελευθερίου-Ριζούπολης-Προμπονά 26%

Στα βόρεια προάστια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στις τιμές πώλησης, με την άνοδο στα Βριλήσσια να αγγίζει το 68%, ενώ ακολουθούν η Αγία Παρασκευή με 67%, του Παπάγου με 65%, ο Χολαργός με 64% και το Ν. Ψυχικό με 51%.

Στα νότια προάστια, η Καλλιθέα ξεχωρίζει με αύξηση των τιμών πώλησης κατά 76% ενώ ακολουθούν ο Άγιος Δημήτριος με 67%, η Δάφνη με 66%, του Ζωγράφου με 65% και η Αργυρούπολη με 60%.

Οι μεγαλύτερες τιμές ενοίκιασης σύμφωνα με την ίδια έρευνα εντοπίζονται σε Υμηττό (44%) και Βουλιαγμένη (43%).

Σε εκτόξευση έχουν οδηγηθεί τα ενοίκια σε πολλές περιοχές της Αττικής
Σε εκτόξευση έχουν οδηγηθεί τα ενοίκια σε πολλές περιοχές της Αττικής ©ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINSSI

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, Παρασκευή (9/2), απαντά στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα: «Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;». 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του ορίου για την Golden Visa, ακόμη και στα 800.000 ευρώ για τα νησιά, ενώ υπενθύμισε ότι η υπάρχουν κινήσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των έντονων πιέσων στην αγορά ακινήτων. 

Φοροελαφρύνσεις για την τόνωση της προσφοράς ακινήτων

Πάντως, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», η λύση που φαίνεται πως προκρίνει το Μαξίμου και αφορά στην τόνωση της προσφοράς ακινήτων είναι οι περαιτέρω φοροελαφρύνσεις ιδιοκτητών.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η τριετής φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα κενά τους ακίνητα για ενοικίαση.

Η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει πρόσφατα πως εάν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο να εκπίπτει ποσοστό 5% για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου.

Το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την 1.1.2024 έως και 31.12.2026 και για τα πρώτα τρία (3) έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»

Στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης ώστε να προκύψουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά υπάρχει και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Περίπου 750.000 κατοικίες είναι σήμερα δηλωμένες ως κενές, το 15% του συνολικού αποθέματος κατοικιών της χώρας, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει σημαντική «ανάσα», εάν επέστρεφε στην αγορά.

Σε αυτή τη κατεύθυνση το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» το οποίο αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στην αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.

Ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών

Η τρίτη παρέμβαση που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση προβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος της κοινωνικής αντιπαροχής, με έναρξη εντός του 2024. Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Από την καταγραφή που έχει γίνει ενόψει της εφαρμογής του προγράμματος, εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική αλλά και 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριμα για αξιοποίηση.

Στο σχεδιασμό εντάσσονται όμως και εκτάσεις εκτός σχεδίου όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία. Μέσα στο 2024, αναμένεται να «βγουν στην αγορά», 11 στρέμματα στη Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στρέμματα στη Ξάνθη και 74 στρέμματα στο Βόλο, όπου και θα ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για τη στεγαστική κρίση
Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για τη στεγαστική κρίση ©ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση παραμένει θεατής σε μια στεγαστική κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης για τη στεγαστική κρίση, αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της Golden Visa και τονίζοντας ότι το μέτρο πρέπει είτε να καταργηθεί είτε να ανασταλεί.

Στην ανάρτησή του αναφέρει συγκεκριμένα: «Το στεγαστικό είναι ένα διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα, που επηρεάζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας, ζούμε πλέον σε μια νέα πραγματικότητα, όπου το δικαίωμα στη στέγαση έχει καταστεί πολυτέλεια για τους πολλούς.

»Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αναδείξει από νωρίς τις ανισορροπίες που δημιουργούνται στην αγορά ακινήτων καθώς και τους κινδύνους που προκαλεί η απουσία στεγαστικής πολιτικής και κυβερνητικών αντανακλαστικών.

»Είμαστε εδώ, με συγκεκριμένες προτάσεις και αξιοποιώντας βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Δημιουργούμε λύσεις, που αντιμετωπίζουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οικογένειες, νέα ζευγάρια και φοιτητές».

Το στεγαστικό είναι ένα διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα, που επηρεάζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Εξαιτίας της...

Posted by Νίκος Ανδρουλάκης on Wednesday, February 7, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ