Πολιτικη & Οικονομια

Οι αγρότες εντείνουν τις πιέσεις και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση που ζητά διάλογο χωρίς τρακτέρ στους δρόμους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγρότες: Εντείνουν τις πιέσεις και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις
Αγρότες: Εντείνουν τις πιέσεις και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις © ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Αγρότες: Εντείνουν τις πιέσεις και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις - Ποιους δρόμους θα κλείσουν

Οι αγρότες αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην πανελλήνια σύσκεψή τους στη Λάρισα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ετοιμάζουν τα τρακτέρ τους για την επόμενη εβδομάδα ώστε να κατέβουν στην Αθήνα ενώ προηγουμένως συμφώνησαν να κλείσουν τους δρόμους σε εθνική, επαρχιακή και τελωνεία ταυτόχρονα.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Μαρούδας, ανέφερε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ κι αν δεν υπάρχει απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα γίνουν ένα ποτάμι που θα πάει στην Αθήνα και θα πλημμυρίσει την πρωτεύουσα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyyn2vl6rt75)

Αγρότες: Εντείνουν τις πιέσεις και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Σήμερα (7.02) στις 17:00 το απόγευμα, οι αγρότες Πλατύκαμπου έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την ΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα οι αγρότες της Καρδίτσας προγραμματίζουν να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Ε65, ενώ αργότερα θα μπουν και στην Καρδίτσα.

Ακόμη, οι αγρότες από τις Σέρρες ετοιμάζονται να κλείσουν το τελωνείο Ευζώνων, ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Πολύκαστρου θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Τέλος, στην Αχαΐα οι αγρότες εξετάζουν τρία σενάρια: Να κλείσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού ή να περάσουν με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyymmay4fryx)

Ποια είναι τα αιτήματα των αγροτών

Στην πανελλήνια σύσκεψή στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, οι αγρότες ανέφεραν πως τα αιτήματα τους είναι:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα ανά την επικράτεια αποφάσισαν:

  • Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις
  • Να κλείνουν την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία στην εθνική, επαρχιακή και τελωνεία με τρακτέρ
  • Να κάνει το κάθε μπλόκο δράσεις και μέσα στην πόλη
  • Να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ

Μαξίμου: Ανάγκη για διάλογο χωρίς τα τρακτέρ στους δρόμους

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν διακινδυνεύουν εκτιμήσεις για τις διαστάσεις που τελικά θα λάβουν οι διαμαρτυρίες, επιμένουν όμως στην ανάγκη διαλόγου χωρίς τα τρακτέρ να βρίσκονται στους δρόμους. «Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.

Μητσοτάκης για αγρότες: Δώσαμε πάνω από €1 δισ. σε αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

«Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ, την προηγούμενη τετραετία, εκταμίευσε πάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Για να διαφυλαχθεί η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι εντός του δημοσιονομικού πλαισίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που δήλωσε ότι «δεν μπορεί κάποιος να πει ότι τα δίνει όλα σε κάποιους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ισχύ, αλλά να ξεχάσει κάποιους άλλους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν είτε γιατί είναι περισσότεροι ή γιατί, πολύ απλά, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ