Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο και το 2024 - Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα

Τα μέτρα για τους αγρότες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία και τα νέα μέτρα για τους αγρότες © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» και τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών

Η «Ώρα του Πρωθυπουργού» βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, ανακοινώνοντας νέα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών. Tο θέμα της ερώτησης είναι η αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

«Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αλλά και με ειδικές πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή δέσμευση του υπουργού που απαντά σε ένα βασικό αίτημα. Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα έδρανα της Βουλής
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία και τα νέα μέτρα για τους αγρότες © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τα μέτρα για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και επίσημα την επέκταση και για το 2024 της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο. Το κόστος της συγκεκριμένης εξαγγελίας ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ και πραγματοποιείται «σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά». 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ 10% για τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο. «Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξη του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δύο προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία

«Δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά την καταστροφική πλημμύρα του Ντάνιελ. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω γι’ αυτό και είναι σωστό να μιλήσουμε για την αποκατάσταση των πληγέντων και της Θεσσαλίας μετά τη θεομηνία», απάντησε στον Αλέξη Χαρίτση μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση και έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συζήτηση για τη Θεσσαλία και θα είναι ευχής έργο να καταλήξουμε σε κάποιες κοινές θέσεις γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής. Σώσαμε ζωές με επάρκεια και αυταπάρνηση στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση».

Από την αρχή της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δύο προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία. Πρώτη, η στήριξη των κατοίκων για να ξαναχτίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους και δεύτερη η ανακατασκευή των υποδομών, που διέλυσε η ορμή του νερού. Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι πρόκειται για «μία άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια 3,3 δισ. σε βάθος τετραετίας». Την ίδια ώρα, οι αποζημιώσεις θα φτάσουν πιθανώς σε ύψος το 1 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων του χωριού Μεταμόρφωση και Βλοχός της Καρδίτσας, αναμένεται να γίνει η μετεγκατάστασή τους κοντά στον Παλαμά, καθώς αυτά τα δύο χωριά κινδυνεύουν διαχρονικά από τις πλημμύρες, καθώς βρίσκονται πιο χαμηλά.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στατιστικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές. Συνολικά ελέγχθηκαν 30.000 σπίτια, επιχειρήσεις και στάβλοι σε 445 κοινότητες, εκ των οποίων 3.100 κτίρια είναι κόκκινα, 2.442 κίτρινα. Από τον Σεπτέμβρη αναμένεται να λειτουργήσουν τα σχολεία που αποκαταστάθηκαν με τις δωρεές Ελλήνων επιχειρηματιών, στη θέση όσων καταστράφηκαν. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα παιδί που να μην συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία στις πληγείσες περιοχές. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τέλος του μήνα το πόρισμα των Ολλανδών για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι τέλος του μήνα αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών για την αποκατάσταση της περιοχής. «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο γρήγορα αλλά δεν μπορεί να υποτιμηθεί και η έκταση του φαινομένου. Κινήθηκαν διαδικασίες για μονιμότερες λύσεις και τρίτον χρειάζεται χρόνος και αυτή η τριπλή πραγματικότητα πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα», είπε και πρόσθεσε ότι την περασμένη Τρίτη δόθηκαν 25,3 εκατ αποζημιώσεων και ακόμα 43 εκατ. ευρώ, δίνονται από το ευρωπαϊκό αγροτικό αποθεματικό.

«Πείτε μου έναν Θεσσαλό που να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την αποζημίωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ και άλλες είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. «Την 31η Ιανουαρίου πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές αρωματικών φυτών ενώ τέλος με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται η ρύθμιση των οφειλών στο ρεύμα. Δεν θα πληρώνουν τίποτα!»

«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει» - Τα τρία συμπεράσματα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ότι «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει, αν και κάποιοι επιδιώκουν να τα φυτέψουν, αλλά σε λάθος εποχή. Δεν θα μοιράζουμε τσάμπα χρήματα χωρίς δικαιολογία». 

«Κρατείστε τρία συμπεράσματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και για αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητά των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ