Πολιτικη & Οικονομια

Μέτρα για τους αγρότες ανακοινώνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όσα έχει προαναγγείλλει από τις Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Αγρότες: Σήμερα η ανακοίνωση μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αγρότες: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Όσα είπε από τις Βρυξέλλες

Μέτρα για τους αγρότες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (2.2) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ήδη κατά τη χθεσινή του παρουσία στις Βρυξέλλες τον τόνο της σημερινής του τοποθέτησης, τη στιγμή που κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται η Agrotica. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyubzxvcha7t)

Μέτρα για τους αγρότες ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Όσα προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες

«Προφανώς είναι ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο, όπως βλέπετε, αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα», είπε αρχικά από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θέλω να τονίσω ότι οι ανησυχίες τις οποίες ακούμε πολύ συχνά και στην πατρίδα μας για την αύξηση του κόστους παραγωγής, για το γεγονός ότι οι τιμές μπορεί να συμπιέζονται από τον ευρωπαϊκό ή τον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι προβληματισμοί που θα έλεγα βρίσκουν ανταπόκριση σε αγρότες σ' ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση, άρα το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Θέλω καταρχάς να χαιρετίσω τις πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής επιτροπής, για τις οποίες θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά για να υπάρξουν τροποποιήσεις το 2024 σχετικά με όσα ξέρουμε για το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την κοινή αγροτική πολιτική ήδη από το 2020. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Ότι πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες για συγκεκριμένες καλλιέργειες, αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα, αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν. Επίσης, θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι ξεκινάει σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής ένας βαθύς και στρατηγικός διάλογος για δομικά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η κοινή αγροτική πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλλει στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για την πράσινη μετάβαση.

Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία ενδεχομένως να εντοπίσουμε ατέλειες και να διορθώσουμε κάποιες απορίες που έχουμε χαράξει, λαμβάνοντας υπόψη και την πραγματικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται πια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κει και πέρα θα έχω την ευκαιρία αύριο να μιλήσω στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλία και να αναπτύξω πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις μας για το πως σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα αλλά κάντε λίγο υπομονή, θα τα πούμε αυτά με περισσότερη άνεση αύριο στη Βουλή».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cytyqwvuoak9)

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Βρισκόμαστε έμπρακτα κοντά στους αγρότες»

Στις ίδιες δηλώσεις από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κοινή αγροτική πολιτική, αλλά και τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα προβλήματα των πολιτών. «Να αποσαφηνίσουμε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της ευρωπαϊκής ένωσης πηγαίνει για την κοινή αγροτική πολιτική. Αν δεν υπήρχε η κοινή αγροτική πολιτική δε νομίζω ότι θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην ευρωπαΐκή ένωση έτσι όπως τον ξέρουμε. 'Αρα δίνουμε, δαπανούμε, πολλά χρήματα για την κοινή αγροτική πολιτική. Όμως υπάρχουνε προβλήματα, προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το πως οι ευρωπαίοι αγρότες και κατ' επέκταση και οι Έλληνες αγρότες είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Παραδείγματος χάριν η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ζητάμε από τους ευρωπαίους παραγωγούς να προσαρμοστούν σε αυστηρές προδιαγραφές, κάτι το οποίο φυσικά αυξάνει το κόστος παραγωγής. Δεν πρέπει όμως να ζητάμε και από τις χώρες οι οποίες εισάγουν στην ευρωπαΐκή ένωση στα πλαίσια μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου να έχουν τους ίδιους και αυτοί περιορισμούς ώστε να μην έχουν ένα φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προς τα κοστολόγια τους; Ένα παράδειγμα μόνο από τα θέματα τα οποία έρχονται και πάλι στην επιφάνεια. Θέλω να τονίσω όμως ότι τα θέματα του πρωτογενούς τομέα είναι μεν ευρωπαϊκά κάποια όμως είναι θέματα που έχουν και εθνικό ή και περιφερειακό χαρακτήρα. Αύριο θα συζητήσουμε παραδείγματος χάρη για την Θεσσαλία, για το τι έχουμε κάνει, για το τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και αυτό έχει μια ευρωπαΐκή διάσταση. Αν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε πχ τη χρήση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και από το παλιό ΕΣΠΑ, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε σήμερα την ανακατασκευή των υποδομών στη Θεσσαλία. Θα τα κουβεντιάσουμε όμως όλα αυτά αύριο. Θέλω να το ξαναπώ για μία ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλλιείς με μία σειρά από πολιτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που προφανώς υπάρχουν και πιστεύω, όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας, θα αντιληφθούν και οι αγρότες μας και κτηνοτρόφοι μας ότι κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε μία αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση».

Σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Για την κοινή αγροτική πολιτική να πούμε ότι αυτή έχει συμφωνηθεί ουσιαστικά από το 2020 σε μια εποχή που είχε προηγηθεί της πανδημίας, των μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πιστεύω, νομίζω, ότι έχει έρθει η ώρα, χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τον πυρήνα αυτής της πράσινης μετάβασης, να ξανασυζητήσουμε ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές, οι οποίες να λάβουν υπόψη νέες πραγματικότητες, τις οποίες δεν μπορούμε πολύ απλά να αγνοήσουμε. Και θέλω να τονίσω ότι πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών μου φαίνονται κατανοητές και σε ένα βαθμό δικαιολογημένες. Θεωρώ λοιπόν το ζήτημα αυτό θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων, δε νομίζω ότι είναι απλά μία φωτοβολίδα η οποία θα σβήσει τόσο γρήγορα και νομίζω θα μας απασχολήσει και πάλι και σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο Βήμα της Βουλής
Αγρότες: Σήμερα η ανακοίνωση μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ποια μέτρα ανακοινώνει σήμερα από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πληροφορίες που βρίσκουν από νωρίς το πρωί το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ένα από τα μέτρα που αναμένεται να φέρει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.

Ανάμεσα σε άλλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στον ρόλο του ΕΛΓΑ, αλλά και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτεροι ρυθμοί απόδοσης των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από κυβερνητικά χείλη και το πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και για τους αγρότες, 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ