Πολιτικη & Οικονομια

Γεραπετρίτης: Από τις λίγες χώρες η Ελλάδα με μαχητικά 5ης γενιάς - Πολυπρισματική η εξωτερική μας πολιτική

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών για τα F-35 και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεραπετρίτης: Από τις λίγες χώρες η Ελλάδα με μαχητικά 5ης γενιάς - Πολυπρισματική η εξωτερική μας πολιτική

Γεραπετρίτης: Τι δήλωσε για τα F-35, εξωτερική πολιτική και ελληνοτουρκικά 

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ισχυρός γεωστρατηγικός πόλος, έχει ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο και ο λόγος της στο διεθνές στερέωμα μετράει, γιατί είναι συνεπής, ειλικρινής, στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και σε μια πολιτική αρχών, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει μια πολυπρισματική εξωτερική πολιτική με σοβαρότητα και με ισχυρές και αυτοδύναμες ένοπλες δυνάμεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cys8jlezcos1)

Γεραπετρίτης:  Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ

Ερωτηθείς για το παράλληλο σήμα που έδωσε η Ουάσιγκτον σε Αθήνα με τα F-35 και σε Άγκυρα με τα F-16, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται ποτέ να μπει σε μια λογική ετεροκαθορισμού. «Εμείς ούτε λόγο έχουμε, και δεν θα μπορούσαμε εξάλλου να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αποδίδουν εξοπλιστικά προγράμματα. Εκείνο το οποίο πράττουμε είναι να διασφαλίζουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα όταν υπάρχουν τέτοιου τύπου εξοπλιστικές προμήθειες. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ. Εκείνο το οποίο μπορούμε να καθορίσουμε όμως, είναι ότι αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία αποδίδονται σε σύμμαχες χώρες δεν θα χρησιμοποιούνται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Αυτό είναι μια αυτοδίκαιη παρατήρηση» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι με την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην προασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα με τον προσήκοντα τρόπο.

Αναφερθείς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν στρατηγική συμμαχία η οποία είναι η πιο δυνατή που μπορεί να υπάρξει. «Και για τον λόγο αυτό επιβραβεύεται η εξωτερική πολιτική αρχών που έχουμε ακολουθήσει. Δεν είμαστε επαμφοτερίζοντες. Είμαστε πολύ συνεπείς, είμαστε με το διεθνές δίκαιο, με τη διεθνή νομιμότητα» προσέθεσε.

Απαντώντας στην κριτική από την αντιπολίτευση ότι με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης η Ελλάδα είναι δεδομένη για τις ΗΠΑ, είπε «μακάρι οι δεδομένοι σύμμαχοι να λαμβάνουν αυτά που λαμβάνει σήμερα η πατρίδα μας». Ως προς επίρρωση αυτού, προέτρεψε σε σύγκριση της Ελλάδας του 2019 με το σήμερα. «Πού ήταν σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα η Ελλάδα το 2019 και πού ήταν οι άλλες σύμμαχες χώρες; Εμείς το 2019 μετά από μια δεκαετία απαξίωσης λόγω της οικονομικής κρίσης, ξεκινήσαμε να αιτούμεθα να μπούμε στα F-16 και σήμερα η Ελλάδα καθίσταται μέρος ενός πολύ μικρού κλαμπ που έχουν μαχητικά πέμπτης γενιάς, που λαμβάνουν από τις ΗΠΑ φρεγάτες, μεταγωγικά, τεθωρακισμένα, πράγματα τα οποία είναι δωρεάν για τις ένοπλες δυνάμεις» σημείωσε.

Για τα ελληνοτουρκικά 

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως θα ήμασταν αιθεροβάμονες να θεωρούσαμε ότι η πορεία της όποιας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών θα ήταν γραμμική, ότι δεν θα είχε πισωγυρίσματα. Ωστόσο, διέκρινε πως σήμερα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία διερεύνησης των δυνατοτήτων να μπορέσουμε να ζήσουμε με την Τουρκία σε σχέσεις καλής γειτονίας. «Αν δεν το πράξει η σημερινή κυβέρνηση θα είναι υπόλογη απέναντι στην ιστορία. Θέλω να εξαντλήσω τα περιθώρια, γιατί αισθάνομαι την υποχρέωση αυτή απέναντι στις γενιές που έρχονται, οι οποίες δεν θα πρέπει να ζουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη» επεξήγησε.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα ο πρωθυπουργός να βρεθεί στον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο. Αναφερθείς στη δική του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για τον Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών, στις 9 Φεβρουαρίου, έκανε γνωστό ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και με υψηλόβαθμα στελέχη των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πιστή τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τη Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τη συνεπή και αυστηρή τήρηση των προβλέψεων της. Η 12η Φεβρουαρίου είναι ημερομηνία ορόσημο ώστε έτσι να προσαρμοστούν έγγραφα δημόσια, ιδίως ταξιδιωτικά, καθώς επίσης και πινακίδες οχημάτων της Βόρειας Μακεδονίας, υπογράμμισε και διαμήνυσε εξίσου: Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πιστή τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη.

Ως προς την κύρωση από τη Βουλή των πρωτοκόλλων με τη Βόρεια Μακεδονία, επανέλαβε ότι και η κύρωσή τους εξαρτάται στην πραγματικότητα από την πιστή τήρηση των όσων προβλέπει η Συνθήκη των Πρεσπών, ενώ διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην συμφωνία των Πρεσπών παρακολουθώντας την αυστηρή τήρησή της.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κρίση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως όσα συμβαίνουν στην περιοχή αυτή έχουν μεγάλη και πολλαπλή επίπτωση στην Ελλάδα και κατέστησε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλους και με όρους ισχύος. «Έχει σοβαρό λόγο και ρόλο να συντελέσει στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Η στάση μας είναι πολύ συνεπής. Όταν έρθει η ώρα η Ελλάδα θα έχει τον εποικοδομητικό ρόλο που απαιτείται» υπογράμμισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ