Πολιτικη & Οικονομια

Δύσκολες ισορροπίες στα ΑΕΙ: Οι καταλήψεις, η πρυτανική ευθύνη και η μεταρρύθμιση

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια προκαλεί αναβρασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανό στην είσοδο του Παντείου Πανεπιστήμιου που βρίσκεται υπό κατάληψη
Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια: Ψηφιακά η εξεταστική, κανονικά το ν/σ © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ζητά από τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Αποφασισμένη εμφανίζεται - και δια στόματος πρωθυπουργού - η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, παρά τις αντιδράσεις φοιτητών και τις καταλήψεις που συνεχίζονται σε τμήματα και σχολές ΑΕΙ. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε από τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία και να καταγγείλουν τα όσα έκνομα περιστατικά - ενδέχεται - να συμβαίνουν στους χώρους των ΑΕΙ, προκειμένου να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές. Την ίδια ώρα, οι φοιτητικοί σύλλογοι παίρνουν τις αποφάσεις τους για την 4η εβδομάδα κινητοποιήσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Εξεταστική του Χειμερινού Εξαμήνου δεν θα χαθεί, αφού το Υπουργείο Παιδείας έδωσε την εναλλακτική λύση οι εξετάσεις να δοθούν - όπως στα χρόνια της καραντίνας - διαδικτυακά, βρίσκοντας σύμφωνη τη Σύνοδο Πρυτάνεων. 

Πανό σε κτίριο του Παντείου Πανεπιστημίου για την κατάληψη
Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια: Ψηφιακά η εξεταστική, κανονικά το ν/σ © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η πρυτανική ευθύνη για την εκπαιδευτική διαδικασία

«Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε για τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, θα στηρίξουμε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Όμως, οι Πρυτάνεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είμαστε προσεκτικοί και θα κάνουμε στέρεα βήματα για να μην δημιουργηθούν έκτροπα, αν η Αστυνομία χρειαστεί να μπει σε ΑΕΙ», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης το βράδυ της Δευτέρας (29.1) στον Ant1. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyre04pkigqp)

Περίπου το 1/3 των τμημάτων των Πανεπιστήμιων σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Πρόκειται για σχεδόν 160 τμήματα στο σύνολο των 450. Σήμερα, αλλά και τις επόμενες ημέρες, συνεδριάζουν εκ νέου φοιτητικοί σύλλογοι προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για κινητοποιήσεις έως και τις 5 Φεβρουαρίου. Την Πέμπτη (1/2) προγραμματίζεται και νέο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

«Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι σε νοσηρές μειοψηφίες. Οφείλουμε να σεβαστούμε τους κόπους και την προσπάθεια των φοιτητών που θέλουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ανοιχτά Πανεπιστήμια και θα προστατέψουμε με όσα μέσα διαθέτει η πολιτεία τις θυσίες των οικογενειών από το υστέρημά τους για τις σπουδές των παιδιών τους», επισήμανε εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Το δημόσιο πανεπιστήμιο και οι κατ' έθιμον ανεκτές καταλήψεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε σήμερα (30.1) στον ρ/σ ΣΚΑΪ ότι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου όχι μόνο αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, αλλά και προσωπική του προτεραιότητα. «Πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν από 4 χρόνια. Η αστυνομία έχει επέμβει αρκετές φορές. Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις για να εκκενώνει καταλήψεις. Μια συνέλευση φοιτητών δεν μπορεί να νομιμοποιεί την κατάληψη που από τη φύση της ως πράξη είναι παράνομη. Δεν μπορεί να είναι κατ' έθιμον ανεκτή. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι καθρεφτίζεται η πραγματική θέληση, γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει στις συνελεύσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

«Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι δεδομένη και θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει μεγάλη απλοποίηση του καθεστώτος των ΕΛΚΕ και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία. Μην ξεχνάμε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάζει εκ των πραγμάτων ένα πλαίσιο στον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα Πανεπιστήμια. Θέλουμε τμήματα ελκυστικά από τους φοιτητές, ώστε το πτυχίο να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Τα πανεπιστήμια μπαίνουν σε αυτή τη λογική με μεγαλύτερη ταχύτητα από το παρελθόν. Δεν υπάρχουν οι ιδέες περί ενός δημόσιου πανεπιστημίου αποκομμένου από την αγορά εργασίας». 

Σχετικά με το ποια ξένα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και όσους σημειώνουν ότι δεν θα υπάρξουν παραρτήματα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Γιατί να μην έρθει στην Ελλάδα ένα πανεπιστήμιο όπως το Harvard; Γιατί να μην έρθουν στην Ελλάδα με αυτά που προσφέρουν αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ιδρύματα μη κερδοσκοπικά που θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά και όχι στα όρια του νόμου». 

Οι πρυτανικές αρχές καταγγέλλουν στοχοποίηση

Το νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων περί τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η Εξεταστική του Χειμερινού Εξαμήνου για τα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας. Το εξάμηνο δεν θα χαθεί, αφού η Σύνοδος Πρυτάνεων έλαβε την απόφαση - μόλις εχθές - οι εξετάσεις να δοθούν ψηφιακά. Πρόκειται για μία απόφαση που φαίνεται ότι έλαβε η Σύνοδος υπό πίεση, σημειώνοντας σε σχετική της ανακοίνωση ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν στοχοποιηθεί, «με αποκορύφωμα την εισαγγελική παρέμβαση». 

Οι διεργασίες στις πρυτανικές αρχές για την εξ αποστάσεως εξεταστική συνεχίζονται, προκειμένου σε συνεργασία με τις συγκλήτους να προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις για την ψηφιακή ολοκλήρωση των μαθημάτων και τη διεξαγωγή των εξετάσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν στη φαρέτρα τους την εμπειρία των τηλε-εξετάσεων την περίοδο της καραντίνας.

Τι πιστεύουν οι πολίτες για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Η συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μπαίνει στην τελική ευθεία. Το νομοσχέδιο αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης «το νομοσχέδιο συμβολίζει τι σκεφτόμαστε για τα Πανεπιστήμια. Θα περιλαμβάνει 200 άρθρα και τα 170 από αυτά αφορούν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Μόλις τα 30 είναι για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι για εμάς και θα παραμείνει ναυαρχίδα». 

Ποια άποψη έχουν, όμως, οι πολίτες για τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, το 57,4% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την ίδρυση και λειτουργία τους στην Ελλάδα, ενώ ένα 34,8%.  διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί. Επιπλέον, σχεδόν 7 στους 10 (ποσοστό 67%) δηλώνουν ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, έναντι ποσοστού 20,3% που εκτιμά το αντίθετο.

Δύσκολες ισορροπίες στα ΑΕΙ: Οι καταλήψεις, η πρυτανική ευθύνη και η μεταρρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα »»» Μη κρατικά Πανεπιστήμια

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.