Πολιτικη & Οικονομια

F-35: Oι επιχειρησιακές δυνατότητές τους - Πώς θα θωρακίσουν την άμυνα της χώρας

Τι σημαίνει η αγορά των αεροσκαφών για τον εναέριο χώρο της Ελλάδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
F-35: Oι επιχειρησιακές δυνατότητές τους - Πώς θα θωρακίσουν την άμυνα της χώρας
© Unsplash / Rama Laksono

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των F-35 και ο τρόπος που θα θωρακίσουν την άμυνα της Ελλάδας

Η αγορά των F-35 από την Ελλάδα και η γενικότερη συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως αυτή αναπτύσσεται στην επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θωρακίζει των εναέριο χώρο της χώρας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «μία σημαντική μέρα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cypfxi1yxk15)

F-35: Η ΕΡΤ παρουσίασε τις δυνατότητες του «stealth» αεροσκάφους:

«Το F-35 είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, αόρατο, τύπου stealth με προηγμένα συστήματα πλοήγησης. Το σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed Martin μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος, αέρος και αέρος εδάφους και κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, ενώ έχει και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Επίσης μπορεί να συμμετέχει στη συλλογή πληροφοριών και στην επιτήρηση τεράστιων περιοχών ενώ μπορεί να κάνει αναγνωριστικές αποστολές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cypdvrmilux5)

Πρόκειται για μονοθέσιο αεροσκάφος με ένα κινητήρα πολλαπλών ρόλων. Ο πιλότος του έχει οπτική θέαση 360 μοιρών, ενώ έχει πολλαπλούς αισθητήρες και ραντάρ για τη σάρωση του πεδίου επιχειρήσεων και μάχης. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 1,6 ΜΑΧ και μπορεί να δράσει σε ύψος έως και 50.000 πόδια, ενώ έχει προηγμένες μηχανές για ελάχιστη κατανάλωση καυσίμων. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ως “πυραμίδα” του ενοποιημένου πλέον διακλαδικού πεδίου μάχης και στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι αυτή η ενίσχυση της Ελλάδας πρέπει να θεωρηθεί ως τμήμα της ενίσχυσης συνολικά της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ η έλευση του F-35 στην Ελλάδα σημαίνει νέα εποχή στις Ένοπλες δυνάμεις, καθώς θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές για τις βάσεις συντήρησης και ό, τι άλλο αυτό προϋποθέτει».

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ