Πολιτικη & Οικονομια

Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Υπουργικό Συμβούλιο
Το Υπουργικό Συμβούλιο © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο - Παρουσιάζεται το νομοσχέδιο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο φτάνει σήμερα (24.1) το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η συνεδρίαση ξεκινά στις 12:00 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Την εισήγηση για την ισότητα στον πολιτικό γάμο αναμένεται να κάνει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.  

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cymc5kplf7ux)

Πρώτο θέμα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στο Υπουργικό Συμβούλιο

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται τέσσερα θέματα:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας 'Ακη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Ομόφωνο «όχι» στον γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία από την Ιερά Σύνοδο

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου εκδόθηκε ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο», ενώ «η Ιεραρχία της Εκκλησίας ηγείται και δεν άγεται».

Σημειώνεται πως η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για τη σύνταξη του κειμένου όπου ανακοινώθηκαν οι βασικές αρχές της Εκκλησίας σχετικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών αποτελούνταν από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου, Φθιώτιδος και Κομοτηνής. Κεντρικός εισηγητής επί του θέματος ήταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος ενώ πραγματοποιήθηκε και συζήτηση μεταξύ των 82 Μητροπολιτών, οι οποίοι μετείχαν στην Ιερά Σύνοδο. Η διαφορά που υπήρχε μεταξύ των ιεραρχών ήταν οι τόνοι που χρησιμοποιούν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους. Το τελευταίο διάστημα μητροπολίτες χρησιμοποίησαν μια ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα, ενώ κάποιοι έκανα λόγο ακόμα και για λαοσυνάξεις.

Από την άλλη υπήρξαν πιο «ήπιες» φωνές όπως είναι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει ότι η Εκκλησία αυτό που θα κάνει με μεγάλη ευθύνη είναι να ενημερώσει τον κόσμο για τις θέσεις της και γιατί αντιδρά στο νομοσχέδιο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, οι ιεράρχες ομόφωνα αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το γάμο ομόφυλων και την τεκνοθεσία προς το λαό, με κείμενο που θα διαβαστεί στους ναούς -κατά πληροφορίες- στις 4 Φεβρουάριου και όπως είπε η καθυστέρηση λίγων ημερών οφείλεται στο να προετοιμαστεί κατάλληλα αυτό το μήνυμα της Εκκλησίας προς τους πιστούς.

Σημειώνεται πως η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για τη σύνταξη του κειμένου όπου ανακοινώνονται οι βασικές αρχές της Εκκλησίας σχετικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών αποτελείται από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου, Φθιώτιδος και Κομοτηνής. Η μία εγκύκλιος «Προς το Λαό» θα αναγνωστεί την Κυριακή στους ναούς, θα εκδοθεί όμως και μια δεύτερη η οποία θα απευθύνεται στην κυβέρνηση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cym8vnippw6p)

Η αντίδραση της κυβέρνησης στις ανακοινώσεις της Εκκλησιάς για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Χαμηλά κρατά η κυβέρνηση τους τόνους με την Εκκλησία, μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι απόψεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές και πως δεν θα προβούν σε κανένα άλλο σχόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 24ωρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε τονίσει στην ΕΡΤ: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ακούσουμε και θα συνεχίσουμε ν’ ακούμε τις απόψεις της εκκλησίας, της κοινωνίας, αλλά στο τέλος της ημέρας έχουμε υποχρέωση να είμαστε συνεπείς στους πολίτες και σ’ αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά».

«Υπάρχει απόλυτος σεβασμός και στο πρόσωπο του κ. Ιερώνυμου και λόγω του αξιώματός του, αλλά και λόγω και της δικής του παρουσίας. Η εκκλησία διαχρονικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια των πολλών εισαγόμενων κρίσεων, διαδραμάτισε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βοήθεια ειδικά σε πιο αδύναμους συμπολίτες μας, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και συνεχίζει να το κάνει και γι’ αυτό και υπάρχει διαχρονικός και απόλυτος σεβασμός. Από κει και πέρα, νομίζω ότι αυτό το οποίο απάντησα, είναι κάτι το οποίο ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει στη δημοκρατία μας, στη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις έχουν την πρωτοβουλία, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και πρέπει να εφαρμόζουν και εφαρμόζουν το πρόγραμμά τους, κάτι που κάνουμε κι εμείς» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η χώρα μας έχει πληρώσει πολλά από το διχασμό και σημείωσε «δεν θέλουμε να διχάσουμε. Αλίμονο, αν ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι προστατεύει τα δικαιώματα κάποιων συμπολιτών μας και δεν επηρεάζει κανέναν άλλον και μάλιστα ρυθμίζει μία κατάσταση που, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υφίσταται, αλλά δεν είναι ρυθμισμένη και δημιουργεί κάποιες αδικίες μεταξύ των πολιτών -παιδιά δύο κατηγοριών-, αλίμονο αν ένα τέτοιο θέμα δίχαζε την κοινωνία».

«Αυτό το οποίο πάμε να κάνουμε, είναι να ρυθμίσουμε μία κατάσταση που υπάρχει και να αξιολογούνται οι δύο άνθρωποι αυτοί, όπως αξιολογείται κι ένα ετερόφυλο ζευγάρι, άρα είναι κατάλληλοι για την υιοθεσία. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι, ως προς τον πολιτικό γάμο, έχει εξελιχθεί, δεν μιλάμε για θρησκευτικό γάμο. Μιλάμε για έναν γάμο σε δημαρχείο, μιλάμε για μια ισότητα ουσιαστικά, ίσα δικαιώματα στο σύνολο των πολιτών», ανέφερε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cym8kuqan6lt)

Το νομοσχέδιο και η στάση των βουλευτών

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι οι υπουργοί συμμετέχοντας στο υπουργικό συμβούλιο έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση και πρόσθεσε «από εκεί και πέρα, νομίζω, οι όποιες περαιτέρω αποφάσεις είναι θέμα κατ’ αρχάς των ιδίων, ποιες θα είναι οι αποφάσεις τους. Να μην προδικάσουμε, δηλαδή, τι θα ψηφίσει ο κάθε υπουργός. Η αλήθεια είναι ότι πέραν των ενστάσεων που έχει εκφράσει από την αρχή ο κ. Βορίδης, δεν υπάρχει διατυπωμένη κάποια άλλη ένσταση. Αλλά ας δούμε τι θα συμβεί, ας δούμε το υπουργικό συμβούλιο και μετά. Προφανώς αυτές είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού τις οποίες ούτε θα μπορούσα να προαναγγείλω, ούτε τις γνωρίζω, ούτε να τις προδικάσω».

Σημειώνεται ότι μετά τις «ενημερωτικές συναντήσεις» που είχε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με τους βουλευτές της ΝΔ, εκτιμάται ότι περί τα 20 μέλη της ΚΟ της ΝΔ επιμένουν στην αρνητική στάση έναντι του νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται είτε να εκφραστεί με αποχή από την ψηφοφορία, είτε ακόμη και με αρνητική ψήφο στην Ολομέλεια της Βουλής. Θεωρείται βέβαιο ότι η Εκκλησία έχει προσεγγίσει τους βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να ενισχύσει το μπλοκ του «όχι» και δεν αποκλείεται να επιτύχει το στόχο της, δεδομένου των σχέσεων των δύο πλευρών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές Φεβρουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ