Πολιτικη & Οικονομια

Θοδωρής Ρουσόπουλος: Προτεραιότητα στην προεδρία μου τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία

Τι ανέφερε ο νέος πρόεδρος της PACE για τεχνητή νοημοσύνη και κοινωνικές ανισότητες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θοδωρής Ρουσόπουλος: Προτεραιότητα στην προεδρία μου τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία
Θοδωρής Ρουσόπουλος: Προτεραιότητα στην προεδρία μου τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία © Parliamentary Assembly of the Council of Europe

Θοδωρής Ρουσόπουλος: Οι δηλώσεις του στην εναρκτήρια ομιλία - Τι ανέφερε ο νέο πρόεδρος της PACE για τεχνητή νοημοσύνη και κοινωνικές ανισότητες

Από σήμερα (22.1) ο Θοδωρής Ρουσόπουλος είναι ο 35ος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1949 και ο πρώτος Έλληνας υπήκοος που κατέχει το αξίωμα. Θα υπηρετήσει θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Ο κ. Ρουσόπουλος εξελέγη ομόφωνα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ενώ απέναντί του δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα. Τον στήριξαν και τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης- Ομάδα Σοσιαλιστών/Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC), Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP/CD), Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών & Δημοκρατική Συμμαχία (EC/DA), Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL).

Θοδωρής Ρουσόπουλος: Προτεραιότητα στην προεδρία μου τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία
© Parliamentary Assembly of the Council of Europe

Η εναρκτήρια ομιλία του Θοδωρή Ρουσόπουλου 

Στην εναρκήρια ομιλία του ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στην επίθεση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Ήμασταν όλοι μάρτυρες της άγριας, ανελέητης και αδικαιολόγητης επίθεσης από τη Ρωσία -η οποία ήταν τότε μέλος αυτού του Συμβουλίου- σε μια ελεύθερη χώρα, την Ουκρανία». Από τότε, «οι Ουκρανοί πολίτες, και ειδικά τα παιδιά, υποφέρουν, ζουν καθημερινά με τον φόβο του θανάτου και όχι με την ελπίδα της ευτυχίας», πρόσθεσε. «Δεν θα σας εκπλήξω αν σας πω ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, η Ουκρανία και η εξασφάλιση λογοδοσίας για τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της θα είναι η κύρια προτεραιότητά μου».

Theodoros Rousopoulos elected PACE President

«Το Συμβούλιο μας έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την καταπίεση που προκαλείται από την έλλειψη δημοκρατικών ιδανικών ακόμη και σε χώρες που εκλέγουν δημοκρατικά τους ηγέτες τους», σημείωσε ο κ. Ρουσόπολος. «Είμαστε εδώ για να τους υπενθυμίσουμε τι έχουν υπογράψει για την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όλες τις πολλές άλλες δεσμεύσεις που έχουν σχεδιάσει και δημιουργήσει μαζί».

Για την τεχνητή νοημοσύνη: «Είναι ευπρόσδεκτη και πρέπει να παραμείνει ένα εργαλείο για την υποστήριξη των ανθρώπινων ικανοτήτων και όχι ένα υποκατάστατο της ανθρώπινης βούλησης και αυτονομίας»

Η δεύτερη πρόκληση που ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος

Η δεύτερη πρόκληση ανέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, πως, είναι «η επείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε για τον καλύτερο τρόπο προστασίας του εύθραυστου περιβάλλοντος μας. Η χώρα μου είναι μάρτυρας των καταστροφών της κλιματικής αλλαγής σε πραγματικό χρόνο και πρέπει να δράσουμε».

Θοδωρής Ρουσόπουλος: Τρίτη πρόκληση οι κοινωνικές ανιστότητες

Η επόμενη πρόκληση αφορά «κοινωνικές, επαγγελματικές, οικονομικές και άλλες ανισότητες μεταξύ των φύλων, που δεν έχουν εξαλειφθεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα που όλοι επιθυμούμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ