Πολιτικη & Οικονομια

Χάλασαν οι διακοπές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη

53205-171176.jpg
Βασίλης Καραγιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
83309-167778.jpg

Με την πρόωρη έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χάλασαν και οι χριστουγεννιάτικες διακοπές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (όχι για την κοινωνία ή την οικονομία), γιατί έχει καταγραφεί ιστορικά ότι δείχνει μία σοβαρή ευαισθησία στο κρίσιμο θέμα των διακοπών.

Στο σοβαρό θέμα της οικονομίας, είναι σίγουρο ότι η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στις χριστουγεννιάτικες διακοπές θα επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης της κατανάλωσης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες ή/και της αγοράς του χειμερινού τουρισμού.

Αλλά η επιλογή της εκλογής μέσα στα Χριστούγεννα αποτελεί την καλύτερη λύση για το σύνολο της οικονομίας. Κι αυτό γιατί το Δεκέμβριο η διεθνής οικονομία υπολειτουργεί.

Με τον όρο διεθνής οικονομία δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις αγορές των μετοχών ή ομολόγων αλλά και σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εταιρίες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία αυτό τον καιρό.

Από αυτή την άποψη ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες και να ξεκινήσει τη νέα χρονιά με νέα ώθηση, μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη και κυρίως με βάθος χρόνου. Κι αυτό είναι θετικό τόσο για τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές όσο και για τις επενδύσεις και την απασχόληση

Αρκεί να μην οδηγηθούμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή εάν οδηγηθούμε σε βουλευτικές εκλογές, αυτές να μην εκτροχιάσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αλλά εάν είναι να οδηγηθούμε σε εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής πορείας, οι χριστουγεννιάτικες διακοπές δεν έχουν καμία σημασία.

Στο σοβαρό θέμα της πολιτικής σταθερότητας με την πρόωρη έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καταστράφηκε ο σχεδιασμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον οποίο θα είχαμε:

• την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων από την παρούσα κυβέρνηση πριν το τέλος του έτους, και

• τη δημοσίευση των όρων της συμφωνίας ελάφρυνσης του χρέους πριν τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα παραπάνω ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν το θετικό σενάριο για τη μετριοπαθή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, απέχουν πολύ από την κυρίαρχη αντίληψη που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ελλάδα, στα θέματα διαπραγματεύσεων και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εάν όμως τα πράγματα εξελίσσονταν συμφώνα με το παραπάνω σενάριο, τότε είναι απόλυτα σίγουρο ότι αφού η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκουραζόταν κατά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σε κάποιο χειμερινό τουριστικό προορισμό, θα ερχόταν μετά τις γιορτές, και :

• θα έβγαινε δυναμικά για να καταγγείλει τον κυβερνητικό συνασπισμό για ενδοτισμό στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και

• θα γινόμαστε μάρτυρες μίας «βιομηχανίας» ανακοινώσεων, διαμαρτυριών και πορειών στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι, και σε συνδυασμό με την τακτική τού «Ναι σε όλα» σε σχέση με τις επί μέρους διεκδικήσεις και αιτήματα, θα έβλεπαν να ανεβαίνουν τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα χωρίς κόπο.

Έτσι εκ των πραγμάτων θα οδηγούμασταν σε εμπλοκή στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις οποίες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ με περίπατο και κυρίως χωρίς να αναγκαστούν να αναφερθούν στο πρόγραμμα τους.

Ανατροπή του σχεδιασμού

Όμως η πρόωρη έναρξη (κατά 6 εβδομάδες) της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ανατρέπει τα πάντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δικαιολογεί το λόγο καταψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν 6 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ταυτόχρονα, δεν θα μπορούν να καταγγέλλουν τη συμφωνία με τους πιστωτές, γιατί οι όροι της δεν είναι γνωστοί ακόμα, αλλά η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει μετά το τέλος της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και τις βουλευτικές εκλογές, εάν προκύψουν.

Επίσης θα πρέπει, να εξηγεί το πώς θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία και κυρίως που θα βρει τα χρήματα σε περίπτωση εμπλοκής των συζητήσεων με τους πιστωτές.

Τέλος θα είναι αναγκασμένοι να περιγράφουν και να εξηγούν τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα, δηλαδή το κυβερνητικό πρόγραμμα τους (αυτό που υπάρχει).

Το κυριότερο όμως για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι τώρα θα πρέπει να ακυρώσει τις κρατήσεις που έχουν κάνει για χριστουγεννιάτικες διακοπές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ