Πολιτικη & Οικονομια

Γεωργιάδης: «Δεν θα επιστραφούν τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους»

Κάθε χρόνο ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα κρατά εμβόλιο και βαμβάκι στα χέρια της
Ο Α. Γεωργιάδης για τη μη επιστροφή προστίμων στους ανεμβολίαστους © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKNISSI

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο υπουργός Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και τη μη επιστροφή προστίμων στους ανεμβολίαστους

Στο ζήτημα της διαγραφής των προστίμων που επιβλήθηκαν στους ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι τα πρόστιμα που έχουν πληρωθεί δεν πρόκειται να επιστραφούν.

Εμβολιασμός κατά κορωνοϊού, γρίπης και πνευμονιόκοκκου
Εμβολιασμός κατά κορωνοϊού, γρίπης και πνευμονιόκοκκου © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί το πρόστιμο, σημειώνοντας ότι «στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν τα φοιτητικά δάνεια. Όσοι έχουν πληρώσει τα φοιτητικά δάνεια θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω; Πρόστιμα βάζουν όλα τα κράτη. Τα πρόστιμα δεν μπήκαν για εισοδηματικούς λόγους, αλλά ως πίεση για να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί. Σε κάθε απόφαση του κράτους που διορθώνει μια άλλη απόφαση, κάποιοι αδικούνται. Ο κυριότερος λόγος για τη διαγραφή των προστίμων ήταν επειδή ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ότι φεύγουμε από την εποχή της σύγκρουσης και πρέπει να μπούμε στην εποχή του τακτικού εμβολιασμού. Mου έφεραν την λίστα και είδα ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που χρωστούσαν τα πρόστιμα ήταν άνω των 80 ετών. Να προχωρήσουμε να κάνουμε αναγκαστική είσπραξη σε ανθρώπους άνω των 80 ετών για το πρόστιμο των 100 ευρώ συν τους τόκους; Ως Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα μπορούσα να το κάνω».

Γεωργιάδης: Κάθε χρόνο ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς έναντι του κορωνοϊού όπου επεσήμανε ότι «πρέπει να βγει από τη λογική μας αν πρέπει να κάνουμε την τέταρτη, την πέμπτη, την έκτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού. Όταν ήρθε η πανδημία, η ανθρωπότητα δεν ήξερε τι είναι και μπήκαμε στη λογική του πρώτου εμβολίου, του δεύτερου εμβολίου κ.ο.κ. Πλέον πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού, όπως κάνουμε το εμβόλιο για τη γρίπη. Πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο εμβολιασμού Covid και να καταλάβουμε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, μία φορά μέσα στο δωδεκάμηνο». Μάλιστα, σημείωσε ότι «στους 1.000 θανάτους από κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα, μόνο οι δύο είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το φετινό εμβόλιο, το οποίο πρέπει να κάνουν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Ποιο θα είναι το κόστος κατά του κορωνοϊού στα φαρμακεία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε ακόμα για το κόστος που θα έχει το εμβόλιο αν ξεκινήσει να γίνεται σε φαρμακεία και ιατρεία. «Σε πολλές χώρες το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού γίνεται και στα φαρμακεία. Δεν είπα ποτέ να μην το κάνουν οι γιατροί. Εκ των ων ουκ άνευ θα το κάνουν οι γιατροί. Εγώ τους γιατρούς τους θέλω συμμάχους, όχι αντίπαλους. Δεν μπορεί να πειστεί ο πολίτης, αν ο γιατρός του λέει να μην κάνει το εμβόλιο. Η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν, όπως το κάνει σήμερα ο καθένας και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν είναι όλα "μαύρα" στο ΕΣΥ», λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ σήμερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «δεν είναι όλα «μαύρα» στο ΕΣΥ, που έχει και πολλά καλά και πολλά κακά να δείξει. Η πρώτη απόφαση που υπέγραψα σχεδόν αμέσως ήταν η ενιαία λίστα χειρουργείων που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου. Το Κράτος θα έχει την πραγματική εικόνα που υπάρχει σε όλο το ΕΣΥ. Θα μπορούμε να βλέπουμε αν η κατάσταση πηγαίνει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας, ενώ σε έναν βαθμό θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και τη διαφθορά. Οι γιατροί θα κρίνουν τον βαθμό προτεραιότητας για κάθε ασθενή που περιμένει να χειρουργηθεί και εμείς θα ελέγχουμε. Θα μπορούμε να μετράμε αν μια κλινική έχει περισσότερα επείγοντα χειρουργεία ξαφνικά, ενώ η άλλη κλινική δεν έχει. Στο ΕΣΥ είμαστε όλοι ίσοι και αυτή η ισότητα θέλουμε να φαίνεται. Η ιδέα για την ενιαία λίστα χειρουργείων είχε ήδη ξεκινήσει επί Χρυσοχοΐδη, απλά εγώ επιτάχυνα τη διαδικασία. Ο κάθε υπουργός που έρχεται εδώ δίνει τον καλύτερο εαυτό του για τους πολίτες. Έχω έρθει με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας. Στο Υπ. Εργασίας σε έξι μήνες κάναμε πάρα πολλά πράγματα, θέλω με την ίδια ταχύτητα να γίνουν πράγματα και εδώ, προσθέτοντας ότι το 2024 θα είναι το έτος με τις περισσότερες προσλήψεις στο ΕΣΥ και ότι θα γίνουν 6.500 προσλήψεις».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Α. Γεωργιάδη στον Ant1

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyhn3c4fzrbd)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ