Πολιτικη & Οικονομια

Πόσο θα διαρκέσουν οι Χειμερινές Εκπτώσεις - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Οι πέντε κανόνες για να αποφύγετε τις παγίδες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα πλάτη στον φακό μπροστά από κατάστημα υπόδησης με εκπτώσεις
Χειμερινές Εκπτώσεις 2024: Έκαναν πρεμιέρα τη Δευτέρα (8.1) κα συνεχίζονται μέχρι τέλη Φεβρουαρίου © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Χειμερινές Εκπτώσεις 2024: Οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά - Οι παγίδες των προσφορών και οι προτιμήσεις των καταναλωτών

Οι Χειμερινές Εκπτώσεις 2024 έκαναν πρεμιέρα τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Λίγες ημέρες μετά την έλευση του νέου έτους, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη βόλτα τους στα εμπορικά καταστήματα και να βρουν σε καλύτερες τιμές προϊόντα, προσέχοντας για πιθανές παγίδες. 

Οι Χειμερινές Εκπτώσεις 2024 θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Τα καταστήματα θα είναι προαιρετικά ανοιχτά - μέσα στην περίοδο των εκπτώσεων - για δύο Κυριακές. 

Σήμανση για την ύπαρξη εκπτώσεων σε εμπορικό κατάστημα
Χειμερινές Εκπτώσεις 2024: Οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Χειμερινές Εκπτώσεις 2024: Οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά

Όπως προβλέπεται με νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι Χειμερινές Εκπτώσεις 2024 αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη του Φεβρουαρίου. Τα καταστήματα μπορούν να είναι προαιρετικά ανοιχτά τις Κυριακές 14 Ιανουαρίου και 21 Ιανουαρίου 2024, με ωράριο από τις 11:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα. 

Να σημειωθεί ότι τα σούπερ μάρκετ δεν ακολουθούν το λιανεμπόριο, ειδικά στις εκπτωτικές περιόδους, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Στις εορταστικές περιόδους Πάσχα, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ανοίγουν κανονικά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy9bsrmwu6hd)

Χειμερινές Εκπτώσεις 2024 - Παγίδες των προσφορών

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει δώσει στη δημοσιότητα τους 5 κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών».

Αυτοί είναι:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).

Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής. Να ζητάτε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχετε αγοράσει.

  • Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσετε να το επιστρέψετε ή να το αλλάξετε, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyatn60k4p6h)

Χειμερινές Εκπτώσεις 2024 - Τι προτιμούν οι καταναλωτές

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων του χειμώνα, είναι καθιερωμένες και οι αγοραστικές συνήθειες εστιάζουν σε προσωπικές και οικογενειακές αγορές, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη. Στοχεύοντας σε καλύτερες τιμές για την κάλυψη των αναγκών της ένδυσης και της υπόδησης. 

«Τουλάχιστον όσον αφορά στην αγορά της Αττικής, αυτό που επιβεβαιώνεται από τα περισσότερα καταστήματα είναι πως υπάρχουν αρκετά αποθέματα, ενώ τα της ένδυσης και υπόδησης θα είναι και πάλι πρώτα σε επισκεψιμότητα με την αγοραστική κίνηση να επικεντρώνεται στα χειμερινά ρούχα. Όπως κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον των καταναλωτών αναμένεται να προσελκύσουν και φέτος τα επώνυμα προϊόντα, καθώς και οι οικιακές συσκευές, έπιπλα και όλα τα είδη σπιτιού», τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορκίδης. 

Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς τοποθετούν τον τζίρο της χειμερινής περιόδου εκπτώσεων στα 6 δισ. ευρώ, πρόβλεψη που μένει να αποδειχθεί. «Ο στόχος της αύξησης των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο εκτιμάται πως θα επιτευχθεί κυρίως λόγω των αυξήσεων στους μισθούς 660.000 δημόσιων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, της αύξησης 3% σε σχεδόν 2 εκατ. συνταξιούχους και στην αύξηση των αποδοχών των μισθωτών από το ξεπάγωμα των τριετιών. Τέλος, επισημαίνω πως τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ή εξαπάτησης των καταναλωτών, παρατηρούνται κυρίως, όπου οι επιλογές του καταναλωτή είναι καθορισμένες και περιορισμένες. Είναι θετικό πως πέρυσι την περίοδο των εκπτώσεων στην αγορά της Αττικής, όπου διενεργήθηκαν και οι περισσότεροι έλεγχοι, η παραβατικότητα μειώθηκε σε καταγγελίες και κυμάνθηκε σε χαμηλότερο ποσοστό του 6%. Φέτος και πάλι ο στόχος είναι να μειωθεί μέχρι να μηδενιστεί με κάθε μέσο που ενισχύει τους μηχανισμούς προστασίας του καταναλωτή όπως η σωστή ενημέρωση και η συνέπεια κάθε καταστηματάρχη σε κάθε μικρή ή μεγάλη αγορά της Αττικής, ανεξαρτήτως μεγέθους και φήμης της εμπορικής επιχείρησης», έχει τονίσει ο Βασίλης Κορκίδης.

Διαβάστε περισσότερα ---> Χειμερινές Εκπτώσεις 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ