Πολιτικη & Οικονομια

Ανασχηματισμός: Επιστροφή στο «σπίτι» για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη - Τι οδήγησε στην απομάκρυνση Οικονόμου

Ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τα λάθη του προκατόχου του

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανασχηματισμός: Επιστροφή στο «σπίτι» για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη - Τι οδήγησε στην απομάκρυνση Οικονόμου
© EUROKINISSI

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Για 5η φορά υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τα λάθη του προκατόχου του

Στην θέση του πολιτικού προϊσταμένου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για 5η φορά από το 1999, επιστρέφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την «καρατόμηση» του Γιάννη Οικονόμου.

Τι οδήγησε στην αντικατάσταση του Γιάννη Οικονόμου

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έρχεται να βγάλει την αστυνομία από το τέλμα που έχει πέσει τον τελευταίο καιρό, μετά τις απανωτές αποτυχίες που χρεώθηκε ο προκάτοχος του. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένη από την παρουσία του Γιάννη Οικονόμου, μιας και επί υπουργίας του σημειώθηκαν σοβαρά γεγονότα, με τις υποθέσεις αυτές ακόμη να παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Το φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν που προξένησαν επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατά την διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής, η ανεξέλεγκτη δράση ανήλικων συμμοριών και γενικά η παραβατικότητα ανηλίκων, η αύξηση των βίαιων εγκλημάτων, οι μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιρού, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους του δασικού πλούτου της Πάρνηθας και κυρίως της καταστροφής του μεγαλύτερου μέρους του δάσους του Έβρου, από μια πυρκαγιά για την οποία παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα το πως ξεκίνησε, παρά τις τότε εκτιμήσεις πως εμπλέκονται κυκλώματα μεταναστών ή πράκτορες ξένων υπηρεσιών.

Στην αξιολόγηση φαίνεται πως βάρυναν πολύ οι άλυτες υποθέσεις, τις οποίες ο Γιάννης Οικονόμου χρεώθηκε αφού δεν υπήρξαν αποτελέσματα στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη και σήμερα.

Ο ίδιος μάλιστα, ανέφερε σε συνεργάτες του σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ATHENS VOICE πως δεν περίμενε την απομάκρυνση του, αφού είχε επικεντρώσει τον τελευταίο καιρό τις προσπάθειες του στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στην ενίσχυση των τροχονομικών ελέγχων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τους δείκτες που τους τελευταίους μήνες «καλπάζουν».

Επιστροφή στο «σπίτι» για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ο νέος υπουργός, δεν θα ζητήσει περίοδο χάριτος αφού για 5η φορά μέσα σε 25 χρόνια μπαίνει στο ίδιο γραφείο της λεωφόρου Π.Κανελλοπούλου καλούμενος να «σώσει» την κατάσταση.

Η πρώτη του θητεία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταγράφεται την περίοδο 1999-2003 με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη. Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2009, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου περνά για δεύτερη φορά τις πύλες του υπουργείου, ενώ και το 2012 επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου, αναλαμβάνει την ίδια θέση. Το 2019, αν και δεν ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αναλαμβάνει, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη το ίδιο πόστο, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, έχει συνδέσει το όνομα του με την εξάρθρωση πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, με κυριότερη αυτή της «17 Νοέμβρη», συλλαμβάνοντας την πλειοψηφία των μελών της, ενώ είχε καταφέρει στο παρελθόν να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά βίας με απόλυτη επιτυχία.

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο, γίνεται σε μια κρίσιμη -για την Ελληνική Αστυνομία- περίοδο καθώς σε τρεις εβδομάδες, εκτός απροόπτου πάντα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι κρίσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός καλείται να φέρει άμεσα αποτελέσματα ειδικά στον τομέα της παραβατικότητας ανηλίκων και την ολοκλήρωση των ερευνών για σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή της αιματηρής επίθεσης κατά αστυνομικών στου Ρέντη όπου δολοφονήθηκε ο αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης, καθώς και την έρευνα για το περίφημο φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν οι οποίοι αφού πέρασαν τα Ελληνικά σύνορα και διέσχισαν ανενόχλητοι την μισή Ελλάδα, προκάλεσαν επεισόδια κατά τα οποία δολοφονήθηκε ο φίλαθλος της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ