Πολιτικη & Οικονομια

Οι κυβερνήσεις φεύγουνε μα ο Μιχάλης μένει…

Η κίνηση του Πρωθυπουργού έστειλε πολλαπλά μηνύματα

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι κυβερνήσεις φεύγουνε μα ο Μιχάλης μένει…
© Menelaos Myrillas / SOOC

Τι σηματοδοτεί η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Αν πρωτοτύπησε σε κάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ότι ανέθεσε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά στο γεγονός ότι είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας που του ανέθεσε την ευθύνη αυτού του Υπουργείου για δεύτερη φορά στη διάρκεια της θητείας του. Η πρώτη περίοδος ήταν στην πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την εκλογική νίκη του 2019 (9/7/2019 έως 31/8/2021). Συνολικά, είναι η πέμπτη φορά που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει, ως Υπουργός, να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών.

Ο Χρυσοχοΐδης υπήρξε για πρώτη φορά Υπουργός Δημόσιας Τάξης - όπως λεγόταν τότε το Υπουργείο- επί Κώστα Σημίτη (19/2/1999-7/7/2003) και στη συνέχεια επί Γιώργου Παπανδρέου (7/10/2009-7/9/2010) καθώς και επί Λουκά Παπαδήμου (7/3/2012-17/5/2012). Αυτό δεν σημαίνει ότι στα μεσοδιαστήματα έμενε πάντα «άνεργος» αφού διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, Υπουργός Ανάπτυξης του Σαμαρά και πρόσφατα Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν είναι γνωστό αν η επαναλαμβανόμενη ανάθεση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του ίδιου κρίσιμου πόστου της Προστασίας του Πολίτη σε διαφορετικές πολιτικά και ιδεολογικά κυβερνήσεις συνιστά ή θέτει έστω υποψηφιότητα για κάποιο ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες, ωστόσο, αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση της θετικής παρουσίας και προσφοράς του στον τομέα αυτό. Ακόμα και όσοι διαφωνούν, από θέσεις αρχών, με τις πολιτικές επιλογές του Χρυσοχοΐδη είναι δύσκολο να παραγνωρίσουν τις ικανότητές του. Δεν είναι τυχαίο ότι συμμετείχε και στις δύο κυβερνήσεις διακομματικής συνεργασίας στη διάρκεια της κρίσης.

Το γεγονός που σφράγισε την πρώτη θητεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν ασφαλώς η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν» με τη σύλληψη των πρωτεργατών της. Ήταν μια επιτυχία που απάλλαξε τη χώρα από το στίγμα της τρομοκρατίας και την απειλή νέων δολοφονικών χτυπημάτων και απομυθοποίησε πλήρως τους δήθεν επαναστάτες. Έδωσε στη δημοκρατία μια βαθιά ανάσα που η μεταπολίτευση είχε μεγάλη ανάγκη. Και απέδειξε ότι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση - και η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη ήταν αποφασισμένη να ξεριζώσει την τρομοκρατία - μεθοδικότητα και συνέπεια στην πράξη τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Η κίνηση του Πρωθυπουργού να επαναφέρει τον Χρυσοχοΐδη στο «πόστο του» έστειλε πολλαπλά μηνύματα, με αποδέκτη πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του. Ότι δηλαδή, το αποτέλεσμα της διπλής κάλπης και η έλλειψη, για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, ισχυρής εκλογικά αντιπολίτευσης δεν δικαιολογούν ούτε τη χαλάρωση ούτε την κυβερνητική υπεροψία που συνόδευσε την άνετη και δεύτερη κατά σειράν επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Η όξυνση των προβλημάτων, σε συνδυασμό με τις αρρυθμίες του επιτελικού κράτους στη μετεκλογική περίοδο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη γι αυτό. Κι αυτό φαίνεται να το συνειδητοποιεί, έστω και με κάποια καθυστέρηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχει ήδη αποπέμψει αρκετά από τα στελέχη της κυβέρνησης «της καλύτερης που είχε φανταστεί από την αρχή»

Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών είναι πολλά και οξύνονται καθημερινά. Τα φαινόμενα της οπαδικής, της ενδοοικογενειακής, της εφηβικής και γενικά της κοινωνικής βίας που στοιχίζουν ολοένα και περισσότερες ανθρώπινες ζωές, απαιτούν συντονισμένες κινήσεις που δεν αφορούν μόνο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, ο ρόλος του αντιμετώπισή τους και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτείας παραμένει αποφασιστικός παράγοντας, γεγονός που μένει να αποδειχτεί από τη «νέα» πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ