Πολιτικη & Οικονομια

Για τα πανηγύρια

Καθώς ο Ιούλιος μας αποχαιρετά, άλλη μια φημολογία για την κυβέρνηση φαίνεται να μην επαληθεύεται

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 268
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καθώς ο Ιούλιος μας αποχαιρετά, άλλη μια φημολογία για την κυβέρνηση φαίνεται να μην επαληθεύεται. Η «εντολή» να πάνε διακοπές οι υπουργοί μέχρι τις 2 Αυγούστου ήταν για τα πανηγύρια. Τώρα, οι υπουργοί –οι περισσότεροι τουλάχιστον– ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Δηλαδή, για τα.. πανηγύρια! Όπου και αν πάνε οι υπουργοί μας, σε όποιο νησί ή χωριό, θα πέσουν πάνω στον εορτασμό του Χριστού ή το Δεκαπενταύγουστο, της Παναγίας. Από την Παναγία Σουμελά μέχρι την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, τα στασίδια θα στενάξουν φέτος από υπουργούς, βουλευτές, κρατικούς λειτουργούς, εκπροσώπους των κομμάτων.

Η προσέλευση των προκαθήμενων της κυβέρνησης στους γάμους και τα πανηγύρια είναι ευθέως ανάλογη με την προεκλογική υστερία που έχει καταλάβει τον τόπο πολύ πριν ο ιός της μυστηριώδους γρίπης κάνει τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο να τρέχει και να μη φτάνει – και στα τηλεοπτικά παράθυρα, βεβαίως. Αυτό είναι το μυστικό της μικρής «παράτασης» που πήραν οι κυβερνητικοί παράγοντες για μια απόδραση από το γραφείο τους μέχρι τις 15 Αυγούστου. Μπορεί ο τόπος να περνάει ζόρια, αλλά ποιος πολιτευτής θα σνομπάρει τον τόπο του ή δεν θα σύρει το χορό σε μια περίοδο που οι εκλογές μπορεί να γίνουν Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο;

Το ωραίο είναι πως ενώ μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον ο Δεκαπενταύγουστος ήταν ένα ορόσημο για τη συνέχιση των καλοκαιρινών διακοπών, μέχρι να έρθει ο Σεπτέμβρης των σχολείων ή της πολιτικής σύναξης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τώρα οι καιροί αλλάζουν. Ιδιαίτερα μετά το 2007, όταν ο Κ. Καραμανλής αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, και εν μέσω πυρκαγιών, προκήρυσσε εκλογές. Έκτοτε κάποιοι στην κυβέρνηση ανακάλυψαν ότι το διάστημα μετά το Δεκαπενταύγουστο προσφέρεται για... αιφνιδιασμούς ή  τουλάχιστον για εκλογολογία.

Έτσι έχουν τα πράγματα. Αποτέλεσμα: μπορεί οι υπουργοί να μην έφυγαν νωρίς-νωρίς ώστε να είναι μάχιμοι από τις 2 Αυγούστου, ακολουθούν όμως το παράδειγμα του πρωθυπουργού –παρεμπιπτόντως και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γ.  Παπανδρέου– που δήλωνε την περασμένη εβδομάδα στο προεδρικό μέγαρο ότι θα πάρει 7 μέρες άδεια μέχρι τις 15 Αυγούστου για την Τήνο και θα «κολλήσει» μπρος-πίσω δύο σαββατοκύριακα. Στις 16 Αυγούστου μαζευόμαστε, δήλωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έτοιμος από καιρό για εκλογές «εδώ και τώρα». Στα Χανιά η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ότι την περιμένει δουλειά μέχρι τέλος του χρόνου, αναμένει όμως, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό μετά το Δεκαπενταύγουστο και τη «μεταθέσει» σε άλλο υπουργείο. Κάνα δυο επισκέψεις στη Μύκονο θα επιχειρήσει ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και θα αναμένει στο ακουστικό του τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό. Δεν πάει διακοπές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης, λόγω πυρκαγιών. Ο υπουργός Άμυνας Β. Μεϊμαράκης επιλέγει αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα στην Ερμιόνη λόγω υψηλών θερμοκρασιών στο Αιγαίο για τα ελληνοτουρκικά. Ο Γ. Παπανδρέου μάλιστα  κάλεσε την κυβέρνηση να μην εκμεταλλευτεί τυχόν θερμό επεισόδιο για να πάει σε πρόωρες εκλογές... Όσο για το γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη, που στον προσεχή ανασχηματισμό περιμένει να γίνει υπουργός, θα πάει στην πατρίδα του, τα Ζαγοροχώρια, όπου τα πανηγύρια δίνουν και παίρνουν.

Αυτά μέχρι τις 15 Αυγούστου. Μετά... γαία πυρί μειχθήτω. Θα γίνει μικρός ή μεγάλος ανασχηματισμός; Θα συνεχιστεί το σίριαλ με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή όχι; Μήπως αιφνιδιάσει ξανά ο Κ. Καραμανλής και πάμε για εκλογές; Θα μας πλήξει η γρίπη και θα είμαστε έτοιμοι σαν χώρα να τα βγάλουμε πέρα; Θα μας τραβήξει το αυτί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το χάλι της οικονομίας και πόσο θα πονέσει; Θα μας προκύψουν κι άλλοι φόροι; Θα...

Μέχρις εδώ! Τι θα λέγατε για μια γερή δροσιστική βουτιά; Άλλωστε το ξέρετε καλύτερα και από εμάς. Το σόου αρχίζει μετά το Δεκαπενταύγουστο!

palikar@otenet.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ