Πολιτικη & Οικονομια

Deutsche Welle: Η σημασία του «Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου» για την Ελλάδα

Η νέα νομοθεσία προβλέπει αλληλεγγύη στις χώρες της «πρώτης γραμμής»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Deutsche Welle: Η σημασία του «Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου» για την Ελλάδα
Μετανάστες - ΑΡΧΕΙΟ © EUROKINISSI

Μεταναστευτικό: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - Η νέα νομοθεσία προβλέπει αλληλεγγύη στις χώρες της «πρώτης γραμμής»

Η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle αναφέρεται στους πέντε νέους κανονισμούς που αποφασίστηκαν με το «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» και που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, αφού είναι «μεθοριακή» χώρα.

Στο δημοσίευμά της αναφέρει πως μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις τριών και πλέον ετών μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και με την Ευρωβουλή, επιτεύχθηκε χθες το βράδυ πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου με τους Ευρωβουλευτές, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΕ να έχει για πρώτη φορά πλήρη νομοθεσία για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Οι πέντε νέοι κανονισμοί του Συμφώνου για τη Μετανάστευη και το Άσυλο

Οι πέντε νέοι κανονισμοί του λεγόμενου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αφορούν όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τον έλεγχο των παράτυπων μεταναστών κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, την υποβολή και διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου, τους κανόνες για καθορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για το χειρισμό μιας αίτησης και την αλληλεγγύη στο χειρισμό καταστάσεων κρίσης.

Υποχρεωτική αλληλεγγύη στις χώρες της "πρώτης γραμμής"

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι όταν ένα κράτος μέλος της λεγόμενης πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα, αντιμετωπίζει μια κατάσταση κρίσης μπορεί να ζητήσει εισφορές αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτές οι συνεισφορές θα έχουν τη μορφή είτε μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από το πιεζόμενο κράτος μέλος σε συνεισφέροντα κράτη μέλη, είτε οικονομικές συνεισφορές ή και άλλα εναλλακτικά μέτρα αλληλεγγύης.

Την συμφωνία χαιρέτισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την οποία το Σύμφωνο θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της τα εργαλεία να αντιδρούν γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, μόλις ολοκληρωθεί τεχνικά η προετοιμασία των νομικών κειμένων θα επικυρωθούν τυπικά από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, θα δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθούν σε ισχύ.

Η Ουγγαρία και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν τη διαφωνία τους

Η Ουγγαρία και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εις βάθος μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος μετανάστευσης και του ευρωπαϊκού καθεστώτος ασύλου.

Η συμφωνία "θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους στη θάλασσα", ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους μκο διάσωσης στη θάλασσα.

Η Ουγγαρία δήλωσε πως "απορρίπτει σθεναρά" τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αρνούμενη να συμβάλει στον αναγκαστικό μηχανισμό αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες μέλη.

«Ούτε μία ζωή δεν θα σωθεί από τη σημερινή απόφαση (...) Αυτή η συμφωνία είναι μια ιστορική αποτυχία και ένας φόρος τιμής στα κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους περισσότερες από 15 μκο, μεταξύ των οποίων η Sea Watch και η SOS Humanity.

Η "ιστορική", όπως χαρακτηρίστηκε από την ΕΕ, συμφωνία --που προβλέπει την δημιουργία κέντρων κράτησης στα σύνορα και επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης των αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί- θα πρέπει ακόμη να λάβει την επίσημη η έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Με τη σημερινή συμφωνία, η ΕΕ έχασε μια νιοστή ευκαιρία. Υπήρχαν εναλλακτικές για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Θα έπρεπε να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη, να εγκαθιδρυθεί μια ευρωπαϊκή αποστολή έρευνας και διάσωσης και να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο ανάμεσα στις χώρες μέλη», εκτιμούν οι μκο.

«Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφάσισαν να αγωνιστούν κατά των δικαιωμάτων εκείνων που αναζητούν προστασία, νομιμοποιώντας την παραβίαση των δικαιωμάτων ασύλου εκ μέρους των χωρών μελών», αναφέρουν οι μκο.

«Απορρίπτουμε σθεναρά αυτό το μεταναστευτικό σύμφωνο», δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να εισέλθει παρά τη θέλησή μας», είπε.

Πηγή: Deutsche Welle - ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ