Πολιτικη & Οικονομια

Με κομματική πειθαρχία, εκτός Σαμαρά, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τους μετανάστες

Τι θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τροπολογία για μετανάστες: Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή - Η κομματική πειθαρχία και ο Αντώνης Σαμαράς

Σήμερα (19.12) αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μία τροπολογία που έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μετά την έντονη διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να μην ακολουθήσει την «κομματική πειθαρχία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρώντας τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κύριος Σαμαράς. Από κει και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σ’ αυτήν την ψήφιση, οπότε, ναι, η απάντηση είναι πως αυτονοήτως θα υπάρχει», είπε τη Δευτέρα (18.12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Την ίδια ώρα, υπέρ της τροπολογίας έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Τι προβλέπει η τροπολογία για το μεταναστευτικό

Η τροπολογία που αφορά περίπου 30.000 άτομα και επισημαίνεται πως η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον αν ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα και θα ανακαλείται αν δεν απασχολείται επί μακρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι:

  • διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,
    διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,
  • συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα και
  • συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή έτη παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας και πληρούν ορισμένες επιπλέον προϋποθέσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ