Πολιτικη & Οικονομια

Ήρε το βέτο ο Όρμπαν, πράσινο φως για ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ - Ουκρανίας

Μήνυμα ενότητας από την Ευρώπη και στήριξης στην εμπόλεμη χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετά την άρση του βέτο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν
Πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ουκρανίας ©ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Σύνοδος Κορυφής: Δόθηκε το πράσινο φως για ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας με την ΕΕ, μετά την άρση του βέτο εκ μέρους του Βίκτορ Όρμπαν

Μια νίκη για την Ουκρανία, αλλά και για την ΕΕ σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (14/12) στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία, ο Βίκτορ Όρμπαν ήρε το βέτο και δόθηκε ομόφωνα το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών Βρυξελλών - Κιέβου. 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλταφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.

Για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» κάνει λόγο ο Σαρλ Μισέλ.

Η «χορογραφία» της άρσης του βέτο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Bίκτορ Όρμπαν βγήκε από την αίθουσα του Συμβουλίου, προκειμένου να αποφύγει να θέσει βέτο ή και να ψηφίσει υπέρ της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας, προκειμένου να μην χρεωθεί στο εσωτερικό της χώρας του την κωλοτούμπα. Είχαν προηγηθεί σκληρές δηλώσεις εκ μέρους του κατά της απόφασης αυτής και είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω...

Ωστόσο, τον Βίκτορ Όρμπαν πίεσαν ασφυκτικά τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όσο και η ηγεσία της ΕΕ -ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τελικά, ο Όρμπαν πείστηκε να άρει το βέτο και ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία για την Ουκρανία αρχίζει.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έκανε ανάρτηση στο Χ με την οποία χαρακτηρίζει την απόφαση «κακή»...

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Ουκρανίας είχε ταχθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζελένσκι: Μην προδώσετε το λαό της Ουκρανίας, μην χαρίσετε νίκη στον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ©Javad Parsa / POOL/ EPA

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να μην δώσουν στον Πούτιν την πρώτη και μοναδική νίκη της χρονιάς.

Κατά την παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Β. Ζελένσκι ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχιση της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, να μη δείξουν αναποφασιστικότητα.

«Σας ζητώ ένα πράγμα σήμερα - μην προδώσετε τον λαό της Ουκρανίας και την πίστη του στην Ευρώπη» , είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από ένα αρνητικό μήνυμα προς την Ουκρανία που θα το λάβει και η Μόσχα.

«Ο Πούτιν σίγουρα θα το χρησιμοποιήσει εναντίον σας προσωπικά και εναντίον όλης της Ευρώπης. Μην του δώσετε αυτή την πρώτη - και μοναδική - νίκη της χρονιάς. Η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και τα λόγια πρέπει να μετράνε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Τι είχε προηγηθεί

Ο Βίκτορ Όρμπαν, μιλώντας στο Ουγγρικό κοινοβούλιο προ ολίγων 24ωρων, είχε τονίσει ότι «θα μπλοκάρει πρόταση για έναρξη συνομιλιών για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνοντας ότι η αποδοχή της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την ΕΕ. Ανέφερε ακόμα ότι οι πιθανές συνέπειες της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ στον προϋπολογισμό των «27» δεν έχουν αξιολογηθεί και ανέφερε γερμανικές εκτιμήσεις ότι η πλήρης ένταξη θα αποφέρει επιπλέον δαπάνες 190 δισ. ευρώ από τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Όπως είχε αναφέρει, η ώρα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ «δεν έχει έρθει ακόμη» και ότι η ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Κίεβο θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. «Ενδιαφερόμαστε για μια ειρηνική και ευημερούσα Ουκρανία, αλλά αυτό απαιτεί την εγκαθίδρυση της ειρήνης όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μια σκόπιμη εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», είπε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να διαρκέσει «αρκετά χρόνια».

Το μήνυμα Όρμπαν ακούστηκε δυνατά στις Βρυξέλλες, την ώρα που οι «27» προσπαθούν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, ώστε να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ώστε να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Αυτό που «άκουσαν» οι περισσότεροι ήταν βέβαια η λέξη «βέτο» που ισοδυναμεί με προσπάθεια να εμποδιστεί η κοινή απόφαση, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η ΕΕ λάμβανε αποφάσεις με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία όπως συμβαίνει σε μια σειρά ζητημάτων που θεωρούνται ευαίσθητα από τα κράτη μέλη, για παράδειγμα την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Το Βερολίνο, διά στόματος Όλαφ Σολτς, «απάντησε» στον Όρμπαν, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις σε περισσότερα θέματα διά της ειδικής πλειοψηφίας, κάτι που θα άρει το δικαίωμα σε μεμονωμένα έθνη να έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας σε θέματα όπως η ένταξη χωρών στην ΕΕ.

«Τα εθνικά κοινοβούλια θα εξακολουθούσαν να έχουν τον τελευταίο λόγο, αλλά μια και μόνο χώρα δεν θα μπορεί πλέον να εμποδίζει κάθε βήμα» υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος στη Bundestag.

Η «επιβράβευση» και οι αντιδράσεις για την Ουγγαρία

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Κομισιόν «ξεκλείδωνε» κονδύλια ύψους 10 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία -ένα ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των συνολικών κονδυλίων που «πάγωσαν» λόγω ανησυχιών σχετικά με παραβιάσεις του κράτους δικαίου εκ μέρους της Βουδαπέστης.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει: «Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και πολλές ανταλλαγές με την ουγγρική κυβέρνηση, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία έχει λάβει τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει προκειμένου η Επιτροπή να θεωρήσει ότι πληροί την οριζόντια προϋπόθεση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δικαστική ανεξαρτησία. Αυτό σημαίνει ότι μέρος της χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής δεν θα μπλοκάρεται πλέον, και ως εκ τούτου η Ουγγαρία μπορεί να αρχίσει να διεκδικεί επιστροφές έως και 10,2 δισ. ευρώ περίπου».

Η απόφαση της Κομισιόν προκάλεσε έντονη αντίδραση στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου και των πολιτικών ομάδων, που διαμήνυσαν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υποκύπτει στους εκβιασμούς Όρμπαν και να «επιβραβεύει» με 10 δισ. ευρώ την ελάχιστη συμμόρφωση προς τους βασικούς κανόνες της Ένωσης. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι δεν είναι τόσο αυστηρή «όσο θα έπρεπε» με τον θέματα που αφορούν ελλείψεις ή παραβιάσεις από ορισμένες χώρες στον τομέα του κράτους δικαίου, με την Κομισιόν να απαντά ότι η προσπάθεια που κάνουν οι χώρες αυτές για να είναι συνεπείς θα πρέπει να «αναγνωρίζεται».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ