Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου

Η στάση της Αθήνας στο «καυτό» ζήτημα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν ©Δημήτρης Παπαμήτσος/ ΓΤΠ/ EUROKINISSI

Σύνοδος Κορυφής - Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου

Ισορροπημένη χαρακτηρίζει η Αθήνα τη νέα πρόταση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη (14/12) και αύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

«Το ελάχιστο που μπορούμε να αποδεχτούμε για τη φύλαξη των συνόρων»

Σύμφωνα με πληροφορίες στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα πρόταση, παρότι έχει μειωθεί το γενικότερο επίπεδο φιλοδοξίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου πρέπει να εγκριθεί ως πακέτο με την χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Υπογράμμισε επίσης ότι για την Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο τη ΕΕ, οι πόροι για τη Μετανάστευση αποτελούν προτεραιότητα και τα ποσά που έχουν προστεθεί είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί.

Περισσότεροι πόροι για την κλιματική αλλαγή

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για το μεταναστευτικό και τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, αλλά και να υπάρξει μια ενιαία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του πολέμου στο Ισραήλ.

«Η Σύνοδος Κορυφής καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα μας θα είναι το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την διεύρυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και ελπίζω και εύχομαι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις, ώστε ομόφωνο το ευρωπαϊκό συμβούλιο να στείλει να ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxny2hwldord)

«Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε και την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για την διαχείριση του μετανάστευτικού προβλήματος» πρόσθεσε.

«Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης, στα πλαίσια του προηγούμενου πολυετούς δημοσιακού πλαισίου, των αποφάσεων που πήραμε πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Από τη στιγμή λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξαιρετικών συνόρων της ΕΕ και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους προτεργάτες της προσπάθειας να πιστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερος πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, τα οποία να αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να διατυπώσει μία ενιαία θέση για ένα ζήτημα το οποίο αφορά την άμεση γειτονιά μας, αφορά την σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Ντουμπάι. Η διατύπωση που επιτεύχθηκε για μία μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσια προσπάθεια για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης αυξάνοντας σημαντικά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της προς την ενέργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων και χαιρόμαστε που καταφέραμε έστω και την τελευταία στιγμή η παγκόσμια κοινότητα να πετύχει μία πολύ σημαντική συμφωνία για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.