Πολιτικη & Οικονομια

Κωστής Χατζηδάκης: Οι 4 αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή - Ποιους αφορούν

Καφενεία, περίπτερα, ταξί και ασφαλιστές οι κερδισμένοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωστής Χατζηδάκης:  Οι 4 αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή - Ποιους αφορούν Καφενεία, περίπτερα, ταξί και ασφαλιστές οι κερδισμένοι
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τέσσερις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή © ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Κωστής Χατζηδάκης:  Οι 4 αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή - Ποιους αφορούν. Καφενεία, περίπτερα, ταξί και ασφαλιστές οι κερδισμένοι

Τέσσερις βασικές αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi45e37lhs9)

Ποιους αφορούν οι αλλαγές

Για τα καφενεία στα χωριά με λιγότερο από 500 κατοίκους και στα νησιά με 3.100 κατοίκους, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα εξαιρέσει πλήρως από τις προβλέψεις για το τεκμήριο, το οποίο θα επιβάρυνε τις επιχειρήσεις αυτές με ποσά από 35 έως 120 ευρώ ετησίως.

Για τα περίπτερα αποφασίστηκε ειδική εξαίρεση ως προς την επιβάρυνση λόγω τζίρου, διότι εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό κέρδος.

Για όσους ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν μέχρι και σε δύο εταιρείες, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους εξαιρέσει από τις προβλέψεις για το τεκμήριο, καθώς θεωρεί ότι έχουν ομοιότητες με τους εργαζομένους με μπλοκάκια.

Και για του ιδιοκτήτες ταξί με μερίδιο μέχρι 25% αποφασίστηκε να εξαιρεθούν και αυτοί από τις προβλέψεις για το τεκμήριο.

Επιδιώκουμε να περάσει η χώρα μας σε πιο ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο κ. Χατζηδάκης

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ρυθμίσεις που ενισχύουν τη φορολογική δικαιοσύνη και αυξάνουν το ψηφιακό οπλοστάσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής». Όπως είπε, στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω, κατά 5%, το κενό ΦΠΑ. «Προσδοκούμε να έχουμε 550 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα λόγω των ρυθμίσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες. Προσδοκούμε περισσότερα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τα τελευταία χρόνια λόγω των ψηφιακών εργαλείων έχουμε δεκαπλασιασμό των δηλωμένων εισοδημάτων στον συγκεκριμένο κλάδο. Προσδοκούμε αύξηση εσόδων από πάταξη λαθρεμπορίου. Όλα αυτά υπολογίζουμε ότι έως το 2027 θα μας φέρουν έσοδα από φοροδιαφυγή που θα προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ», είπε.

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός των Οικονομικών τόνισε πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις γίνεται προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Επιδιώκουμε να περάσει η χώρα μας σε άλλο επίπεδο, πιο ευρωπαϊκό, και στα ζητήματα φορολόγησης. Επιχειρούμε να βάλουμε τέλος στις συναλλαγές με μετρητά πάνω από ένα ύψος, κι αυτό αφορά όλους και κυρίως τους πιο μεγάλους. Εισάγουμε μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, κι αυτά τα μέτρα δεν αφορούν τους μικρούς, αλλά τους μεγάλους ή τους πολύ μεγάλους» είπε και πρόσθεσε: «Με όλες τις ρυθμίσεις ισχυριζόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε το σύνολο της φοροδιαφυγής; Όχι, είμαστε ειλικρινείς και μιλάμε για περιορισμό», ξεκαθάρισε.

Επίσης, σημείωσε: «Είναι ισοπεδωτική και παλαιομοδίτικη η κριτική. Μας κάνατε κριτική επειδή φορολογούμε βάσει αριθμού εργαζόμενων. Δηλαδή, θέλετε ένας κουρέας στου Ζωγράφου να πληρώνει το ίδιο με έναν ιδιοκτήτη μπαρ στην παραλιακή που έχει 25 εργαζόμενους», ανέφερε σε άλλο σημείο και, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Θέλετε ο εργαζόμενος μισθωτός να πληρώνει περισσότερο φόρο απ' ό,τι το αφεντικό του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ