Πολιτικη & Οικονομια

Appodixi: Αμοιβές έως και 3.000 ευρώ για όσους εντοπίζουν φοροφυγάδες

Χωρίς αναδρομικότητα η χρηματική επιβράβευση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Appodixi: Αμοιβές έως και 3.000 ευρώ για όσους εντοπίζουν φοροφυγάδες Χωρίς αναδρομικότητα η χρηματική επιβράβευση
© EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Appodixi: Αμοιβές έως και 3.000 ευρώ για όσους εντοπίζουν φοροφυγάδες - Χωρίς αναδρομικότητα η χρηματική επιβράβευση

Αμοιβή από 100 έως 3.000 ευρώ θα «κερδίζουν» όσοι πολίτες καταγγείλουν, μέσω του κινητού τους και της εφαρμογής «Αppodixi», όποιες περιπτώσεις φοροδιαφυγής πέφτουν στην αντίληψή τους. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η νέα έκδοση της εφαρμογής είναι πλέον διαθέσιμη στο GooglePlay και στο AppleStore.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwwve6i4cao1)

Περισσότεροι από 230.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό τους και έχουν κάνει περισσότερες από 140.000 επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες. Ωστόσο, το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα εφαρμοστεί με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν βοηθήσει την εφορία μέσω καταγγελιών δεν θα κερδίσουν καμία χρηματική επιβράβευση. Για να πάρουν τα χρήματα της αμοιβής, οι πολίτες θα πρέπει να καταγγείλουν επώνυμα και μετά τον έλεγχο να επιβληθεί πρόστιμο στην επιχείρηση.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις αμοιβές των καταγγελιών

Η διάταξη του νομοσχεδίου για τη χρηματική επιβράβευση των φορολογούμενων που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής ορίζει τα εξής:

Αν κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος οντότητας μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx711epscswx)

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ προχώρησε σε νέα έκδοση της εφαρμογής «Appodixi» η οποία θα αναγνωρίζει το QRCode των ΦΗΜ που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης του παραστατικού

Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ για «πειραγμένες» ταμειακές

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την επιβολή προστίμων έως 100.000 ευρώ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι μετά από έλεγχο εντοπιστούν να χρησιμοποιούν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Ειδικότερα για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), κατά οποιονδήποτε τρόπο επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής:

Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα του ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου ή οντότητας, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων φορολογικών ετών. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Το μέτρο εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες του κόσμου

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τα κίνητρα οικονομικής επιβράβευσης για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες. Όπως είπε στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2022-23 δόθηκαν μπόνους επιβράβευσης 509.000 λιρών σε όσους κατέδωσαν υποθέσεις φορολογικής απάτης, ενώ το IRS στις ΗΠΑ, κατέβαλε 38,7 εκατ. δολάρια σε 132 φορολογούμενους που αποκάλυψαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ