Πολιτικη & Οικονομια

Επενδυτική βαθμίδα: «Ναι» και από τον οίκο Fitch

Πως θα ωφεληθεί η ελληνική οικονομία από την αναβάθμιση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επενδυτική βαθμίδα: Εν αναμονή της κρίσιμης αξιολόγησης από τον οίκο «Fitch»
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch στις 27 Ιανουαρίου είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ+ © ΕΡΑ / JUSTIN LANE

Επενδυτική βαθμίδα: Θετική η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο «Fitch» - Πως θα ωφεληθεί η ελληνική οικονομία από την αναβάθμιση

Την επενδυτική βαθμίδα έδωσε και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch στην ελληνική οικονομία, αργά το βράδυ της Παρασκευής (1/12).

Συγκεκριμένα, ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα "ΒΒΒ-", με σταθερό outlook.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, απομένει η Moody’s, της οποίας η αξιολόγηση θα γίνει γύρω στην άνοιξη, να επιβεβαιώσει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Ανάλογες θετικές αξιολογήσεις, βάσει των οποίων η Ελλάδα έχει «σφραγίσει» την επενδυτική βαθμίδα, έχουν δώσει και οι υπόλοιποι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Ικανοποίηση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, καθώς θα είναι σημαντικά τα οφέλη για τα ελληνικά ομόλογα

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxd8rwkanuux)

Τα οφέλη της οικονομικής αναβάθμισης:

  • Θα είναι πιο ανταγωνιστικό το κόστος δανεισμού της χώρας μας, πιθανότατα και πιο φθηνό, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα να εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια κυρίως σε ομόλογα αλλά και σε μετοχές που μέχρι τώρα δεν ήταν στο ραντάρ των συγκεκριμένων επενδυτών.
  • Θα καταστεί πιο εύκολο ακόμη και για τις τράπεζες η άντληση κεφαλαίων και κατά συνέπεια η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ο αριθμός των ιδιωτών που θα επενδύουν σε έντοκα γραμμάτια. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θα προχωρήσει σε μια ακόμα έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιων, τα οποία απευθύνονται και σε ιδιώτες για ποσά μέχρι 15.000 ευρώ.

R&I, Scope Ratings, DBRS, Moody’s και Standard & Poor’s - Το χρονικό των αναβαθμίσεων

Ο κύκλος των αναβαθμίσεων άνοιξε το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου με τον ιαπωνικό οίκο R&I να αναβαθμίζει την Ελλάδα και να την εντάσσει στην επενδυτική βαθμίδα. Βέβαια ο συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Δεύτερος στη σειρά, στις αρχές Αυγούστου, ήταν ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings o oποίος ενέταξε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο δεν αναγνωρίζονταν από την ΕΚΤ. Ωστόσο στις 10 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αποδεχθεί τον συγκεκριμένο οίκο ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη πήρε η DBRS αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία και εντάσσοντας την στην επενδυτική βαθμίδα.

Μία εβδομάδα αργότερα, ήρθε η Moody’s προχωρώντας σε μία κίνηση «έκπληξη» καθώς προχώρησε στην διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας κατατάσσοντας την μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Ωστόσο, ο Οκτώβριος ίσως ήταν ένας από τους σημαντικότερους μήνες για την ελληνική οικονομία καθώς ένας από τους λεγόμενους «μεγάλους οίκους», ο Standard & Poor’s «χάρισε» στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, μέσω αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στη βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στην 1η Δεκεμβρίου, εν αναμονή της ετυμηγορίας του οίκου Fitch. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος στις 27 Ιανουαρίου είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “ΒΒ+” από “ΒΒ” φέρνοντας την μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Το καλοκαίρι, στην ενδιάμεση αξιολόγηση της 9ης Ιουνίου η Fitch τήρησε στάση αναμονής καθώς ανέμενε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα απέχει μόλις λίγες ημέρες πριν προχωρήσει σε μία ακόμη πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 5,29 δισ. ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη εξόφληση αφορά τις δόσεις 2024 και 2025 από το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης. Μία κίνηση που συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ