Πολιτικη & Οικονομια

Νέα συνομιλία Μητσοτάκη - Στάρμερ στο περιθώριο της Διάσκεψης για το κλίμα στο Ντουμπάι

Δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα με τον Σούνακ

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα συνομιλία Μητσοτάκη - Στάρμερ στο περιθώριο της Διάσκεψης για το κλίμα στο Ντουμπάι
Νέα συνομιλία Μητσοτάκη - Στάρμερ στο περιθώριο της Διάσκεψης για το κλίμα στο Ντουμπάι © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Μητσοτάκης: Συνομίλησε με Στάρμερ στο Ντουμπάι - Δεν αντάλλαξε ούτε βλέμμα με τον Σούνακ

Ευκαιρία για ολιγόλεπτο τετ - α- τετ  για άλλη μια φορά είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ηγέτη των Βρετανών Εργατικών Κιρ Στάρμερ μετά την προ ημερών απρεπή κίνηση του Ρίσι Σούνακ, της ακύρωσης της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λονδίνο. Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Παγκόσμια Δράση για το κλίμα, COP28 στο Ντουμπάι.

Στην ολιγόλεπτη συνάντησή τους το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό και φιλικό, ενώ όλοι εικάζουν ότι σίγουρα πρόλαβαν να συζητήσουν έστω και γρήγορα το θέμα των Γλυπτών που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία και προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση στη Βρετανική Βουλή ανάμεσα σε Σούνακ και Στάρμερ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxd8cnpq9g4p)

Να σημειωθεί ότι στο Ντουμπάι, βρίσκεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ωστόσο προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε «μήνυμα», συναντώντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. 

Νωρίτερα σε δηλώσεις του καθ' οδόν προς το Ντουμπάι ο Ρίσι Σούνακ εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε στο αεροπλάνο για τo συνέδριο Cop28, ο Σούνακ δήλωσε ότι «επικεντρώνεται στο να προσφέρει στους πολίτες πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα Γλυπτά δεν έχει αλλάξει.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxd4opc3kky1)

«Είναι ξεκάθαρο με βάση τη νομοθεσία ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν. Ημασταν ξεκάθαροι σε αυτό. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να δοθεί ένα δάνειο πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει. Οι Ελληνες δεν έχουν δείξει προθυμία να το κάνουν αυτό», σημείωσε.

«Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφής: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Κάρολος εμφανίστηκε μπροστά στον Σούνακ φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία

Την ίδια ώρα η στυλιστική επιλογή του Βασιλιά Καρόλου στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου 2023 με την γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες δεν πέρασε απαρατήρητη και από τους Βρετανούς δημοσιογράφους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxd0p9hzskdl)

Μάλιστα, η παρουσιάστρια του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ στην οποία και παραχώρησε την επίμαχη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σχολίασε: «Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον Βασιλιά σήμερα ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Εκτός από την Λόρα Κούνσμπεργκ και το Skynews σε ανάρτηση στο Instagram αναφέρει: «Ο Βασιλιάς φοράει μια ελληνική γραβάτα μετά την αντιπαράθεση της Downing Street με την Αθήνα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ