Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: O Πόρος το τρίτο «πράσινο» νησί της Ελλάδας - Με ηλεκτρικά πλοία η μεταφορά των επισκεπτών

Η μετάβαση θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ντουμπάι για την 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
O Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ντουμπάι για την 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Ο Πόρος το τρίτο «πράσινο» νησί της Ελλάδας - Η μετάβαση θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Ντουμπάι για την 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) όπου εξήγγειλε τον «μετασχηματισμό» του Πόρου σε «πράσινο» νησί. Στη σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση «Unveiling the next GR - Eco Island» που διοργανώνεται από την ελληνική αντιπροσωπεία, μίλησε για το πως θα μεταμορφωθεί ο Πόρος στο εγγύς μέλλον.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Θεωρούσα εξ αρχής το έργο Gr - Eco Island σαν ένα έργο με πάρα πολύ μεγάλη συμβολική σημασία. Η Ελλάδα έχει πληθώρα νησιών διαφορετικών μεγεθών που μπορούν να επωφεληθούν από λύσεις απανθρακοποίησης και ψηφιοποίσης. Έχουμε εξαιρετικά σηματικά παραδείγματα. Έχουμε καταστήσει νησιά ικανά να πετύχουν στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από άλλες περιοχές της Ελλάδας».

«Μαζί με τη VW, έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε την Αστυπάλαια σε σημαντικό προορισμό. Σήμερα, ανακοινώνουμε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία Masdar, ενός παγκοσμίου ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση για τον μετασχηματισμό του Πόρου, ενός μικρού νησιού κοντά στην Αθήνα. Η σύνδεση Αθήνας και Πόρου είναι σύντομη και για τον σκοπό αυτό ο εξηλεκτρισμος είναι πιο εύκολος. Ο Πόρος είναι προορισμός γιοτ, θα πειραματιστούμε με διαφορετικές, περιβαλλοντικά φιλικές, λύσεις για τα σκάφη αυτά».

Ηλεκτρικά πλοία για τη μεταφορά των επισκεπτών - Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου

Νωρίτερα η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδόυκου, ανακοίνωσε από το Ντουμπάι πως ο Πόρος θα είναι τρίτο «πράσινο» νησί μετά την Αστυπάλαια και την Χάλκη.Η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Masdar του Άμπου Ντάμπι για τη μετάβαση του Πόρου στην ηλεκτροκίνηση. Αυτή η μετάβαση περιλαμβάνει την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών μέσω της αντικατάστασης των μικρών πλοίων που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο νησί με ηλεκτρικά. Επίσης, περιλαμβάνει την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και την αντικατάσταση του στόλου δημόσιας χρήσης οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, συνοδευόμενη από την ανάπτυξη φορτιστών για τη στήριξή τους.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Θέλουμε να διατηρήσουμε μία καλή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε σήμερα (1.12) συνέντευξη στο Bloomberg και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για την ακύρωση της συνάντησής του με τον Ρίσι Σούνακ, με αφορμή τις δηλώσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε ότι έχει αφήσει πίσω του το συμβάν, ενώ έκανε λόγο για φάουλ του Βρετανού ομολόγου του. 

H συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
H συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Ρίσι Σούνακ μετά το περιστατικό, αλλά και ότι δεν θέλει να δώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη. Σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει για κάτι που αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και πως οι σχέσεις με την Ελλάδα και τη Βρετανία έχουν μια μακρά παράδοση.

Μητσοτάκης στο Bloomberg - Κλιματική Αλλαγή

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ο οποίος βρίσκεται στο Ντουμπάι για την 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, αναφέρθηκε και στην πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 43% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να εξάγουμε πράσινη ενέργεια αλλά παράλληλα να καλύψουμε τις ανάγκες και των γειτονικών χωρών για πρόσβαση σε φυσικό αέριο. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα παραμείνει. Η χώρα έζησε τις χειρότερες πυρκαγιές στη Μεσόγειο και παράλληλα επλήγη από πλημμύρες. Πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ανά την Ευρώπη ενώ ξοδεύονται τρισεκατομμύρια για την κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα καταφέραμε μια τεράστια εκκένωση εγκαίρως και χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν ωστόσο η καταστροφή ήταν τεράστια»

Σε ό,τι αφορά το Ενεργειακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι στις 10 πρώτες χώρες ανανεώσιμων πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας και αναμένουμε περισσότερα. Σχετικά με το φυσικό αέριο η Ελλάδα είναι κόμβος και σημείο εισόδου στην ανατολική Ευρώπη, ενώ προμηθεύει και την Ουκρανία, τόνισε.

«Παρά την ύφεση ο κόσμος συνεχίζει να ταξιδεύει και να προτιμά την Ελλάδα. Είναι πολύ όμορφη χώρα. Εμείς θέλουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο πέραν του Οκτωβρίου και όσοι επιλέγουν να μην έρθουν το καλοκαίρι, δεν είναι λόγω του καύσωνα αλλά για να αποφύγουν την κοσμοσυρροή», σχετικά με την άνοδο των θερμοκρασιών το καλοκαίρι και την ενδεχόμενη απόφαση πολιτών να μην έρχονται στην Ελλάδα. 

Μητσοτάκης στο Bloomberg - Μεταναστευτικό

Σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο του Bloomberg σχετικά με το Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι σκληρή με τους διακινητές και παράλληλα να εξασφαλίζει νόμιμους τρόπους παροχής ασύλου. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxd18x9e21hd)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ